10 dolog, amit tudnod kell(ene) a borról

Borászportál
2016. július 22., 20:54


Milyen bort válasszak az esti vacsorához? Hogyan tároljam? Hogyan nyissam ki a boros üveget? Mikor igyak egyáltalán bort? Ha a következő 10 dolgot elolvasod a borról, akkor sokkal magabiztosabban nyúlhatsz a poharad után! 
10 dolog, amit tudnod kell(ene) a borról
Fotó: Winefolly.com
Hódít a gasztronómia és vele együtt terjed a borkultúra. Sokan gondolják – főleg azok, akik csak elvétve fogyasztják –, hogy a bor kissé bonyolult...
 
Aki a bort szereti, tudjuk, rossz ember nem lehet, azonban nem árt néhány alapvető ismerettel tisztában lenni és néhány téveszmét a helyére rakni. Összegyűjtöttünk 10 okosságot, ami jó kis tanulság lehet kezdőknek és már „haladó” borszeretőknek egyaránt, az ismétlés pedig soha nem árt.
1. hiba: „A drágább bor mindig jobb”
 
Vannak drága és kivételesen jó borok, és olyan borok, amelyek legfeljebb 10 euróba kerülnek, de ugyanolyan finomak. Sokan mondják, hogy megkóstolták az egyik legdrágább bort, és csalódtak benne. Fontos, hogy olyan bort vegyünk, amilyet valóban tudunk élvezni. A drága borok sokszor „zártak”, és bizonyos előzetes ismeretek, tapasztalatok szükségesek hozzájuk. A „jobb” jelző fogalma viszonylagos. A bor alkalmakhoz igazított ital. Nem ugyanazt a bort iszod a családdal a vasárnapi ebédhez, mint egy romantikus esti légyott alkalmával, vagy az ügyfelekkel egy munkavacsorán.
 
2. hiba: „Mindig az esemény előtt fél órával bontom fel a bort”
 
10 dolog, amit tudnod kell(ene) a borról
Fotó: Getty Images/Afp Photo/Joseph Eid
 
Ezzel nem teszel semmi rosszat a bornak, de haszon sincs belőle. Ha úgy érzed, hogy fel kell nyitnod a palackot, több órával a fogyasztás előtt tedd, és esetleg dekantáld is...
 
3. hiba: „Ha meleg a bor, beledobok egy jégkockát”
 
Láttunk már ilyet, főleg fehérek és rozék esetében; ez akkora szentségtörés, mintha egy ritka óborhoz kólát öntenél. A jégkockával valójában csak felvizezzük a bort. Ilyenkor arra kell gondolni, hogy mennyi munkát fektetett a borász abba a palack borba. Valaki egész évben ezt a szüretet várta, hogy a végén ebbe a palackba sűrítse minden érzését. Inkább legyünk türelmesek és tartsuk a hűtőben 5 perccel tovább, minthogy jégkockával rontsuk el!
 
4. hiba: „Csordultig töltöm a borospoharat”
 
10 dolog, amit tudnod kell(ene) a borról
Fotó: Graselly Balázs
 
A vendégeknek csak ez hiányzik: nem csak jól megrakjuk a tányérjukat, hanem még tele is töltjük a poharukat. Ám ezzel - hiába vezérel jó szándék - egyáltalán nem teszünk jó benyomást. Próbáljunk meg a pohár felénél kevesebbet tölteni!  Ellenkező esetben egyrészt túlságosan felmelegszik a bor, másrészt ha tele a pohár, nem lehet megmozgatni, felderíteni a bor aromáit... Arról nem is beszélve, hogy kisebb kortyokban a bort jobban lehet élvezni.
 
5. hiba: „Vizespohárba töltöm a bort”
 
Lehet nagyon sikkes, ha bordeaux-i pohárból vizet iszol, de ha fordítva teszel, az már kevésbé elegáns, és - ami még fontosabb - nagy dolgokról maradsz le. A pohárnak legyen bizonyos magassága, és lényeges, hogy a testének legyen nagyobb az átmérője, mint a talpának, hogy a bor mozgatásával oxigénhez jusson, és elő tudjuk hívni összes aromáját. A pohár szára arra szolgál, hogy meg lehessen fogni, és ne kelljen az ujjainkat a bor szintjével egy magasságban tartani - így felmelegítenénk az italt.
 
6. hiba: „Az óbor mindig jobb, mint egy új”
 
Természetesen ezt nem nyilváníthatjuk ki ennyire egyszerűen, ez több tényező függvénye. Egy óbor csak azt közli veled, hogy elég sok időt töltött a hordóban, ezért az eltarthatósága nagyobb. Lehet, hogy akár tovább is várhatsz vele, de ez nem fejezi ki a minőséget. A hordó olyan ízeket és aromákat ad a borokhoz, amelyekkel a fiatalabbak nem rendelkeznek. Ám az utóbbiakban a fissesség, a gyümölcsösség a szeretni való.
 
7. hiba: „Csak az étkezésekhez iszom bort”
 
10 dolog, amit tudnod kell(ene) a borról
Fotó: Phantomforest.com
 
Hazaérsz holtfáradtan a munkából és kinyitsz egy jó hideg sört... Tehetsz-e ennél jobbat? Jobbat nem, de a bor ugyanazt az egészségesen üdítő szerepet töltheti be, ugyanolyan hatásfokkal, mint a sör.  Vannak olyan borok, amiket az ebédhez iszol, és olyanok, amiket a nap végén. A franciák szomjoltó vagy üdítő boroknak hívják ezeket: kellemesen ellazítanak, és felkészítenek a nap utolsó részének eltöltésére a pároddal vagy a családoddal.
 
8. hiba: „Dekantálok minden bort: erre való a dekantáló, vagy nem?”
 
A dekantáló nagyon jól mutat a vitrinben, ám körültekintő haszánálatot igényel! Szigorúan csak akkor használjuk, amikor valóban szükség van rá, és tudjuk is, hogyan működik. A bor természetes ital és megvannak a maga eljárásai. Értékes, nem elszalasztandó az a pillanat, amikor kikerül a palackból, és a borospohárba töltjük. Érezzük az aromáit, hogy eleinte egy kicsit be van zárva, majd lassanként megmutatja magát, és mindazt az értéket, ami benne rejlik. 
 
9. hiba: „Minden kellékem megvan, ami csak létezik!”
 
Bravó! Ezek a „borfogyasztási kellékek” nagyon mutatósak. Kiváló karácsonyi ajándékok például azoknak, akik épp felfedezik a saját, bor iránti érdeklődésüket. Ám a csomagok nem minden darabja nélkülözhetetlenül fontos. Mindössze két alapvető eszköz van, amire mindenképp szükség van: a dugóhúzó és a megfelelő pohár.
 
10. hiba: „A hűtőberendezések nem érnek semmit”
 
10 dolog, amit tudnod kell(ene) a borról
Fotó: Coolerwines.com
 
Ha valaki valóban érdeklődik a komoly borok iránt, és magas minőségűeket kezd vásárolni, egy idő után elkerülhetetlen lesz egy borhűtő beszerzése. Ezek állandó páratartalomban és hőmérsékleten tartják a borokat. Egy kisebb hatpalackos hűtő is megfelel a célnak, a lényeg, hogy a boraidnak megfelelő hőmérsékleten kell várniuk, hogy végre felbontsd őket!
 
Folytatjuk!
Winelovers borok az olvasás mellé