10 fogalom, amit jó, ha ismersz a borokról

Borászportál
2015. július 21., 21:25


Amit szeretünk, arról szívesen is beszélünk. Így van ez a borok esetében is, de egyre gyakrabban hallunk olyan szakkifejezéseket, amelyek beépültek a hétköznapi nyelvbe. Összegyűjtöttünk pár fogalmat, hogy a következő borozás közben már magabiztosan használhasd te is ezeket.
10 fogalom, amit jó, ha ismersz a borokról
Egy kultikus boros film: Sideways (Forrás: Ideazionesrl.it)
1. Puttony
Egy dongás faedény, amelyet két heveder segítségével háton szállítanak. Ebbe gyűjtötték Tokaj-Hegyalján az aszúszemeket. Az aszú annyi puttonyos, ahány puttony aszút áztatnak egy gönci hordó borban, amelynek űrtartalma 136,6 liter.
 
10 fogalom, amit jó, ha ismersz a borokról
Puttony (Forrás: Winexport.hu)

2. Prosecco
Egy eredetvédelmi terület (DOC) Olaszországban, amely Veneto és Friuli Venezia Giulia tartományok kilenc megyéjét jelöli. A glera szőlőfajtából készítik a proseccot, amely általában habzóbor vagy pezsgő és csak ritkán csendesbor. Aperitifként fogyasztják a leggyakrabban ezt a buborékos italt.

3. TCA
Azaz 2,4,6-triklóranizol. Ennek a vegyületnek „köszönhető” a borok dugóíze, valamint dohos illata. A palackban lévő fertőzött parafa dugó kívülről sértetlennek tűnhet, de ez a klórvegyület kellemetlen ízt okoz a tétel esetében. A TCA a penészgombák egy csoportjának anyagcsereterméke.
 
4. Barrique és ászokhordó
A barrique hordó űrtartalma 225 liter, a világon az egyik legelterjedtebb. A hordóba töltött bor a hordó fájának anyagait kioldja, emiatt kiegészül a fa jellegzetes anyagaival, ízvilága és illata is megváltozik. Az ászokhordók hivatalosan 10 hektoliternél nagyobb az űrméretük, de kisüzemi felhasználásra sokkal kisebb is lehet, akár 1-2 hektoliter. Az ászokhordó méretéből adódóan kevésbé intenzíven hat a borra, mint a barrique hordó.
 
10 fogalom, amit jó, ha ismersz a borokról
A pincészet a stílusának megfelelő hordót választja (Forrás: Worldalldetails.com)

5. Tannin
Szájösszehúzó hatású, fanyar ízanyagok összefoglaló neve, csersavnak is hívják. Elsősorban a vörösborok eleme a héjon áztatás miatt. A száj teljes felületén kelti az összehúzottság érzetét. Ez különbözteti meg a savérzettől, amely csak a nyelvszélekre korlátozva jelentkezik. Enyhe esetben fanyarságként, extrém esetben keserű ízként ismerjük fel. A vörös bor kiegyensúlyozottságában a tannin mennyisége játszik szerepet, az ízharmóniában pedig az érettsége.

6. Tankpezsgő
Más néven charmant pezsgők. Ez a készítés módjára utal, ugyanis a hagyományos, palackos erjesztéssel ellentétben ilyenkor hatalmas fémtartályokban (tankokban) történik a másodlagos erjedés. Ez költséghatékonysága miatt sokkal szélesebb körben elterjedt, mint a munka és időigényes hagyományos modell.

7. Maceráció
A lebogyózott szőlőszemek héjon áztatásának folyamata. Leggyakrabban vörös-, siller- és rozé borok készítésekor alkalmazzák, de a fehérszőlő esetében is előfordul (ezeket narancsbornak, orange winesnak nevezik). Az áztatás időtartalma változó: rozék esetében 1-3 óra, sillernél körülbelül 10 óra, vörösboroknál akár 25-30 nap is lehet.
 
10 fogalom, amit jó, ha ismersz a borokról
Elisabetta Foradori, híres olasz borásznő meríti bele a törkölykalapot a must felszíne alá (Forrás: Selectitaly.com)

8. Csömöszölés
Az erjedő must felszínén úszó törkölykalapnak a belemerítése a folyadék rétegbe. Így átnedvesedik a száraz törköly, amiből további szín- és aromaanyagok szabadulnak fel. Ezt a folyamatot az erjedés kezdetekor napi háromszor, négyszer kell elvégezni, míg később elég napi kettőre csökkenteni.

9. Reduktív
A módszer lényege, hogy a bor már must korától a palackozásig levegőtől elzártan készül. A préselés, valamint az érlelés is oxigént kizárva, tartályban történik. Az erjesztés hűthető, zárt tartályokban zajlik, általában fajélesztők segítségével, átlag 7-18 celsius közötti hőmérsékleten. A borászat stílusától függően az érlelés 1-2 hónaptól, akár egy évig is elhúzódhat. Reduktív technológiával készülnek a könnyű illatos, friss fehérborok és rozék, néha a könnyű vörösek.

10. Erősített bor
Az alkohol hozzáadásával készített borokat jelenti. Ide tartozik például a sherry, a portói, a madeira, a vermut, a málaga, a montilla, a marsala. Vannak, amelyeknél az erjedő musthoz (ezt nem is nevezik szigorúan bornak) vagy a kész borhoz adják az alkoholt.
 
Winelovers borok az olvasás mellé