10 Gere Kopart kóstolhatsz egy este alatt

Borkollégium
2023. október 09., 08:05


Gere Kopar vertikális kóstoló a 2002-2019 évjáratokból a Borkollégiumban.
10 Gere Kopart kóstolhatsz egy este alatt
A Kopar borok a magyar vörösbor történetének kiemelkedő tételei. A Borkollégium egy izgalmas vertikális kóstolót szervez, amelyen az aktuális évjáratoktól visszamenőleg 20 év távlatában is megkóstolják a tételeket. A kóstolást Kielmayer Kristian, Dip WSET vezeti, aki szakértő magyarázatokkal segíti a lenyűgöző tételek értő befogadását:
 
"20 éve lehetett, amikor a Borkollégium nemzetközi tanfolyamán (akkor még nem volt hivatalosan WSET) Gere Andival és még több borszeretővel jártunk a képzésre. Az egyik nap Andi behozott egy palack Kopárt, és beraktuk az aznapi többi vörösbor közé. Én akkor kóstoltam először, a többi borral együtt vakkóstolással értékeltük. A többi tétel is kitűnő volt, de a Kopár lett a sorban a legjobb mindenkinél."
 
Időpont: 2023. október 26. 18:00-21:30
Helyszín: Borkollégium (1067 Budapest, Podmaniczky u. 31. I/7.)  - Jelentkezés

Az este folyamán a következő 10 Kopar tétel kerül kibontásra:
 
  • Kopar 2017
  • Kopar 2016
  • Kopar 2015
  • Kopar 2012
  • Kopar 2011
  • Kopar 2019 magnum
  • Kopar 2018 magnum
  • Kopar 2007 magnum
  • Kopar 2003 magnum
  • Kopar 2002 magnum
 
A villányi bordói típusú házasítás 1997-ben került először palackba, 1999-ben dobták piacra, és sok szempontból úttörőnek számított; többek között a rendhagyó előjegyzéses rendszer is unikálissá, vágyottá tette. A bor valóságos rajongótáborral rendelkezik, nem véletlenül. A kiemelkedő években megalkotott vörös házasítás Gere Attila Pincészetének csúcsbora, amely mindig a legjobb dűlők válogatásából készül el.
 
10 Gere Kopart kóstolhatsz egy este alatt
Fotó: Kőrösi Tamás
 
Vajon milyenek lehetnek Villány ékkövei ennyi év távlatából?
 
A 2019-es tétel Gere Andrea elmondása szerint az elegáns vonalat képviseli - akárcsak az előző, 2018-as évjárat. Kirobbanóan gyümölcsös, fiatalon is jól fogyasztható, és 15-20 év érlelési potenciál is benne van. Igazak-e ezek a magnum palackokra is, amelyek a mesterkurzuson szerepelnek majd?
 
2016-ban a tél szokatlanul enyhe volt, az év során, néhány alkalommal rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullott. A szüreti időszak jó időjárási körülmények között zajlott, a fajtákat jó érettségi és egészségi állapotban, jó cukor-sav egyensúllyal, kedvező íz- és aromaanyagokkal szüretelték a szőlőt.  Meleg, érett de egyúttal vibráló tétel született. Beteljesült az ígéretes jövő, amit jósoltak az ezévi Kopar-nak?
 
2012-ben nagyon hideg tél volt, sok hóval, a hóréteg megvédte a szőlőtőkék nagy részét a károsodástól, de tavasszal a fagy okozott károkat a szőlőben. Nyáron nagy szárazság uralkodott. A szőlő gyorsabban érett, kb. 2-3 héttel előrébb járt a megszokottnál. A bogyók mérete sokkal kisebb lett, de a beltartalom szép és koncentrált volt, magas mustfokokkal. Az évjárat összességében így vált kiemelkedővé: nagytestű, koncentrált borok születtek. A csúcsát 2021-24-re tették: tényleg a legszebb arcát mutatja most?
 
2007: kiemelkedő évjárat volt meleg nyárral, az átlagosnál két héttel korábbi szürettel. Igazi nagy Kopar született, a komoly test mellett is elegáns maradt. Érett, kerek bor, gyümölcsben és fűszerekben is gazdag. Vajon mit mond nekünk 2023-ban?
 
A 2003-as házasításban a cabernet sauvignon és a merlot 40%-kal volt jelen, ehhez jött 20% cabernet franc három dűlőről: Kopár, Konkoly, Csillagvölgy. Mély, diszkréten fűszeres bor készült gesztenyés, capuccino-s tónusokkal. 2006-ban került forgalomba, a csúcsát akkor 2015-re tették. 8 évvel később megmutat-e még magából valamit?
 
2002 ideális évnek tűnt augusztusig, ám az utána következő esős időszak megnehezítette a szüretet. Nagy jelentősége volt a kiemelt dűlőknek, odafigyelve azonban szép alapanyagot szüreteltek. A változatos év színes, izgalmas Kopart adott: remek egyensúllyal, az érett erdei gyümölcsöket puhán keretező hordó fűszerességével. 21 éves bor: ez már történelem.
 
A kóstoló a rajongóknak kihagyhatatlan! 10 évjárat Kopar tételével élhetik át a bor több évtizedes történetét. Jelentkezés
 
Épp most tart a KOPAR borok előjegyzési időszaka. Ha a Winelovers Webshopban előjegyzel a Gere Kopar 2020-as évjárat ládáira, a kóstolón kedvezményesen vehetsz részt. Az alap jegyre minden egyes ládára történő előjegyzés esetén kedvezményt kapsz. Részletek