10 meggyőző érv Szekszárd mellett

Dulai Csilla
2016. február 14., 20:55


Szekszárd nem csak a bor miatt ér meg egy többnapos kirándulást. Persze ez egy megkerülhetetlen, kihagyhatatlan oldala a látogatásnak, de a város és környéke ezen kívül még több más vonzerővel is rendelkezik.
10 meggyőző érv Szekszárd mellett
1. A Kávé Háza
 
10 meggyőző érv Szekszárd mellett
Fotó: Dulai Csilla

A város nem csak a borról – a kávéról is méltán híres. Ki gondolta volna, hogy a szekszárdi kávéházban, amely már háromszor is elnyerte a magyarországi „Év kávéháza” címet, annyiféle kávé készül, mint amennyi bor Szekszárdon? Itt mindig garantáltan felbukkannak a borászok is, akik szintén a fantasztikus aromákat keresik. Az már csak további extra, hogy a hely tulajdonosa, Tóth Sándor a 2011-es barista-világbajnokságot is megnyerte,
2. Babits Mihály Emlékház
 
10 meggyőző érv Szekszárd mellett
Fotó: Szekszard.hu
 
A Szekszárdon született költő élete végéig visszalátogatott szülővárosába. A több versében is megörökített szülőházát korhű bútorokkal rendezték be, és látogatható!

3. Kilátók, magaslesek
 
10 meggyőző érv Szekszárd mellett
Fotó: Kadarka.net
 
Szekszárd környéke az aktívabb turistáknak is szolgál látnivalókkal. A város környékén 3 kilátó található, a Szekszárd centrumára tekintő Kálvária hegyi kilátó az aktívabbaknak, a Bati-kereszt kilátó a természetjáróknak nyújt alföldi panorámát. A Sötétvölgyi kilátóról a Sötétvölgyi tó és vidéke pásztázható.

4. A kadarka
 
10 meggyőző érv Szekszárd mellett
Fotó: Borászportál archívum
 
Hosszú időn át, az elmúlt évszázadokban a magyar szőlészeti és borászati kultúránk meghatározó fajtája volt a kadarka. A Szekszárdi Bikavérnek ma is egyik alkotója a kadarka, egyben a szekszárdi történelmi borvidék legrégebbi fajtája. Mivel Szekszárdon és a környékén sok híres, nagy borászat található, érdemes végigjárni párat közülük és megkóstolni izgalmasabb kadarkáikat vagy bikavérüket (is).
 
5. Brill Pálinkafőzde
 
10 meggyőző érv Szekszárd mellett
Fotó: Borászportál archívum
 
A családi vállalkozás a pálinkafőzés legmagasabb fokát célozta meg és úgy tűnik, sikeresen is űzik. 2010-ben 2009-es évjáratú Irsai Olivér Szőlőpálinkájukat az egyik legmagasabb szintű szakmai zsűri „Magyarország Legjobb Pálinkája 2010” címmel tüntette ki. 2013-ban pedig pálinkatörténelmet írtak, a főzdének ugyanis sikerült az, amit eddig senki nem ért el Magyarországon: birskörte pálinkájukkal másodszorra is megnyerték a „Magyarország legjobb pálinkája címet”. Emellett magas szakmai munkájukat elismerve 2013-ban a Brill Pálinkaháznak ítélték a „Magyarország legeredményesebb kereskedelmi főzdéje” címet is. A főzde látogatható, az érdeklődőknek lehetősége nyílik betekinteni a pálinkakészítés rejtelmeibe és betekinteni a pálinkafőző üzembe. 

6. Gemenc, a természeti érték
 
10 meggyőző érv Szekszárd mellett
Fotó: Gemenczrt.hu
 
A 30 km hosszan húzódó dunai árterület jellegzetességei a lefűződött holtágak, tocsogó rétek, nádasok, ligeterdők és apró tavak. 1996 óta a Duna-Dráva Nemzeti Park része, és elmondható, hogy ez ma Európa legnagyobb összefüggő ártere. A terület az itt élő magas vadászati és genetikai értékű szarvas állományról híres. Érdemes felszállni az erdei kisvasútra, amely Bárányfok és Pörböly között, közel 30 km-es hosszban szeli át az erdőt. Szekszárd környéke - ha rászánjuk az időt - számos lehetőséget rejt a természet megismeréséhez. 
 
7. Kenuzás a Duna mellékágain
 
10 meggyőző érv Szekszárd mellett
Fotó: Turistamagazin.hu
 
Úgy vélem, a gemenci kenutúra külön említést érdemel. Nagyon izgalmas szarvasbőgés idején vízre szállni: a Dunán több egyesület szervez vízitúrákat, amely során sokkal közelebbi kapcsolatba kerülhetünk a természettel. A túrázókat és a hajókat kisvasúttal szállítják a kiindulási pontra, amely szintén több programlehetőséget kínál: vadmegfigyelő, méhészeti kiállítás, játszóterek, tanösvények, megfigyelőtorony, vadlesek, piknikező helyek.

8. Mézeskalács múzeum
 
10 meggyőző érv Szekszárd mellett
Fotó: Panoramio.com
 
A szekszárdi Petrits család 1828 óta készít mézeskalácsot és gyertyákat, a hagyományos módon. Belvárosi cukrászdájuk felett ősi mesterségükről tanulhat a látogató, és a múzeumban lehetőség nyílik mézeskalács készítésre is.

9. A Györkönyi Pincefalu
 
10 meggyőző érv Szekszárd mellett
Fotó: Gyorkony.hu
 
Szekszárdtól kicsit messzebb található Magyarország egyik legnagyobb összefüggő pincefaluja. A helyiek nagyon barátságosak és fontos számukra a turizmus, valamint a falujuk népszerűsítése. Az éppen aktuális falusi munkákba bármelyik idelátogatható bekapcsolódhat: megtanulhatunk szőlőt metszeni, ekézni, zöldmunkázni, aratni, szüretelni, disznóvágáskor kolbászt tölteni.

10. Bormúzeum
 
10 meggyőző érv Szekszárd mellett
Fotó: Dulai Csilla
 
És végezetül az utolsó ajánlat, amely szintén a borhoz kötődik: a szekszárdi bormúzeum. A múzeum a város szívében, a „török fürdőben” várja vendégeit, ahol a látogató turisták felfedezhetik a borvidék történelmét, jellegzetességét, kultúráját. Az biztos, hogy itt nehéz választani a rengeteg ízletes nedű közül. De nem kell sietnünk, hiszen a hangulatos borozóba – amely Szekszárd első kávézójának és tiszti kaszinójának adott helyet anno – örömmel fogadják a borkóstolóra érkezőket, melyet családi vacsorával is egybeköthetünk. Ezekhez a kóstolókhoz igény szerint szakértő borászt is biztosítanak.
Winelovers borok az olvasás mellé