100% Balaton - Jazz és Borpiknikre készül a Homola Pincészet

Borászportál
2014. június 10., 15:35


A festői panoráma, a fiatalos, kötetlen hangulat, és a kiváló borok mellé igaz gasztronómiai élményeket és világszínvonalú jazz zenét hoz az augusztus Paloznakon. A Balatonfülred-csopaki borvidék egyik új, de máris kiváló borokat készítő pincészete nem elégszik meg az egyszerű vendéglátással.
100% Balaton - Jazz és Borpiknikre készül a Homola Pincészet
 
100% Balaton - Jazz és Borpiknikre készül a Homola Pincészet
A Paloznaki Jazz és Bor Piknik házigazdája a Homola Pincészet, mely 2009 óta készít borokat Paloznakon és környékén. A birtokközpont az ősi Római út feletti területen található, történelmi szőlőkkel körülvéve, emellett Csopakon, Balatonfüreden, Alsóörsön és a Tihanyi Belső-tónál is találhatóak ültetvények. Összesen 11 hektáron a régió legjelesebb dűlőiben. A borok egész nyáron kóstolhatóak a Tájház udvarában nyitvatartó Homola Vinotékában minden nap 12-21 óráig.
A Pincészet borai Homola Szabolcs tulajdonos és Homonna Attila főborász közös alkotásának eredményei, akik igyekeznek a 100%-ot kihozni a balatoni területekből. Nagy hangsúlyt fektetnek a kísérletezésre és a tradicionális borkészítésre, ezt mutatják a Homola-sorozat hordós erjesztésű és érlelésű tételei, mint a Sáfránykert Olaszrizling, a Parti Szél cuvée vagy a Shiraz és a Kékfrankos. Az emellé kialakított 100% borcsalád (100% Balaton, 100% Rizling és 100% Habzó Rozé) a frissebb, könnyű, reduktív vonalat képviseli, igazi balatoni életérzést közvetítve.
 
Augusztus 8-9-én a Tájház udvaráról kiszűrődik majd a jazz. A Paloznaki Jazz és Bor Piknik a minőségi zene és a minőségi gasztronómia találkozásából született. Idén harmadik alkalommal rendezik meg a fesztivált a Balaton északi partjának egyik leghangulatosabb falujában. Két nap alatt két színpadon 15 országosan ismert jazz produkció ad koncertet. A 2014-es év kiemelt fellépői a DePhazz és a Mezzoforte, fellép a Djabe, Tompos Kátya, a Bin Jip, a Mrs. Columbo,  a Tárkány Művek, a Hajdu Klára Quartet, Manoya, Herczku Ágnes & Sinha Róbert, a Smárton trió és a Peet Project, valamint színpadra lépnek a Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékei.
A Paloznaki Jazz és Bor Piknik 2012-ben került először megrendezésre egy színpaddal, idén először két színpadon játszanak majd a zenekarok, a Microsoft Nagyszínpadon a sportpálya feletti domboldalon és a Homola Pincészet színpadán a Tájház udvarán.
A piknik hangulatot piknik kosarak és gasztro vásár biztosítja a paloznaki Homola Pincészet boraival és helyi termelők finomságaival, napközben gyerekprogramok várják a családosokat, éjjel fényfestés borítja be Paloznak központi épületeit.
Paloznak a Balaton északi partjának egy egyre többek által ismert ékszerdoboza, mely meg tudta őrizni falusi jellegét, hangulatos utcáit, érintetlenségét és építészeti értékeit, autentikus észak-balatoni faluképének megőrzéséért Hild díjjal jutalmazták. A Piknik alatt Paloznak kis utcái igazi színes, nyüzsgő kavalkáddá változnak, találkozó pont ez a Balaton és a jazz szerelmeseinek, a helyi kistermelőknek, nyaralóknak, az ittlakóknak egyaránt. Mindenhol szembejön egy ismerős arc, hűs a bor és táncra hív a zene – ilyenkor augusztus elején szerintünk nincs jobb hely a kikapcsolódásra.
100% Balaton - Jazz és Borpiknikre készül a Homola Pincészet
Homonna Attila és Homola Szabolcs
A fesztivál házigazdája a Homola Pincészet, melynek Vinotékája egész nyáron üzemel a Tájház udvarán. A rendezvény társszervezője a Paloznaki Önkormányzat, A fesztiválon értékesített támogatói jegyek bevételével a szomszédos Felsőörsön működő Snétberger Központ munkáját segítik.
A rendezvényt a szervezők évről évre szeretnék továbbfejleszteni, a tervek szerint 2015-től újabb környékbeli települések bevonásával újabb programhelyszíneket nyitnak majd.
További információk a pincéről itt, a fesztiválról pedig itt érhetőek el.
Winelovers borok az olvasás mellé