4000 éves borospincét találtak

Borászportál
2014. augusztus 29., 16:40


Izrael szőlőskertjei a bronzkorban olyan borokat adtak, amelyeket a Földközi-tenger egész térségében kedveltek, és az egyiptomi elit is importálta őket. Úgy tűnik, volt bennük menta, fahéj, és boróka is.
4000 éves borospincét találtak
 
Tavaly nyáron régészek egy csapata eme ókori kultúra ritka időkapszulájára bukkant: a világ legidősebb ismert borospincéjére, amelyet Felső-Galilea egyik szerteágazó palotakomplexumának romjai között fedeztek fel - írja az Élelmiszer.hu.

A helyiség vályogtégla falai a jelek szerint hirtelen omlottak össze, talán egy földrengés folyamán. Bármi történt is, a régészek szerencséjére senki sem mentette ki a 40 boros korsót az összedőlt épületből, a borospince évszázadokon át érintetlen maradt.
 
A lelőhely feltárói mintákat vettek a korsókban fellelt üledékekből. A PLoS One folyóiratban frissen publikált tanulmányban leírják a kémiai elemzés eredményeit, a bor biomarkereit és a belekevert növényi adalékokat, közéjük tartozik például a menta, a fahéj és a boróka.
A mai Izrael északi részén lévő komplexum a Kr. e. 1900-1600 közötti időszakban virágzott. A lelőhelyen előkerült tárgyi leletek és festmények azt sugallják, a közösség kapcsolatban állt Egyiptommal, Mezopotámiával és a krétai minószi civilizációval.
A pince maradványaiból összesen 40 korsó került elő. A talált korsók összességében mintegy 2000 liter bort tartalmazhattak.
Winelovers borok az olvasás mellé