5 kísérteties bor Halloween éjszakájára

Borászportál
2015. október 31., 18:39


Az október végi sötét, hűvös estékhez nagy vörösborok illenek. Az angolszász kultúrkörben ráadásul ilyenkor van Halloween, vagyis minden szentek éjszakája, a hozzá csapódott rémisztő maskarákkal és gonoszra faragott tökökkel. Nézzük, milyen borok stílusosak ezen az estén!
5 kísérteties bor Halloween éjszakájára
Fotó: Worldmarket.com
1. Vylyan Ördög
 
5 kísérteties bor Halloween éjszakájára
Fotó: Wineflow.hu

A nagyharsányi boszorkányról és a lányába szerelmes Ördögről szóló monda szerint a lányt minden áron szerette volna megkaparintani az Ördög. Az anyja persze nem akarta adni, így egyezséget kötött vele, hogy ha estétől hajnalig, kakas-kukorékolásig felszántja a Harsányi-hegy szikláit, övé lehet a lány. Persze az Ördög simán megoldotta volna időre a feladatot, ám a furfangos boszorkány éjfél után odament a tyúkólhoz, elkezdett kukorékolni, a kakasok pedig válaszoltak, így nem lett meg a szántás kakasszóra. 
 
Ördög és boszorkány, kell más Halloween estéjére, mint ez a merlot, kékfrankos, kadarka és zweigelt házasítás?
 
2. Chateau Chateau – Skulls
 
5 kísérteties bor Halloween éjszakájára
 
Ez a Délkelet-Ausztráliából származó bor grenache és mataro házasítása, máltó párja vonatottabb siratóénekeknek. A cseresznyés, fűszeres, közepesen testes bor címkéje valódi műalkotás, nem is csoda, hiszen Orosz István grafikusművész, animációsfilm-rendező készítette. 
 
3. Gróf Buttler – Phantom
 
5 kísérteties bor Halloween éjszakájára
Fotó: Szomjasgodeny.hu
 
Az egri Gróf Buttler Pincészet csúcsbora igazán természetfeletti alkotás, kiváló kísérője temetői sétáknak. A Nagy-Eged hegyen termett syrah, cabernet franc és pinot noir házasítás komoly, mély, csokoládé, fekete bogyós gyümölcsökre emlékeztető illatú vörösbor, a halloweeni asztal fontos szereplője!
4. Bewitched Russian River Valley Pinot Noir
 
5 kísérteties bor Halloween éjszakájára
 
Virginia Marie Lambrix bora igazi kísértés, egy sötét, kaliforniai vörösbor a Russian River Valleyből. Babonázó aromájú sötét gyümölcsök, szeder és szilva találkozik a vaníliával. Felejthetetlen, mint egy vámpír csókja. Ráadásul olyan a címkéje, hogy egy-egy csinosabb, gothic rock grupie simán viselhetné ruhaként. 
 
5. Tiffán’s Immortal
 
5 kísérteties bor Halloween éjszakájára
Fotó: Gaultmillau.hu
 
A Fekete-hegy, a Jammertal és a Várerdő dűlők termése. Villány fő vörösborszőlőinek házasítása. Nagyon klasszikus, valóban halhatatlan villányi vörösbor. A mai este remek alkalom a kibontására! Ja, és ha már Immortal - nem röhög!
 
Egyébként pedig, ha nincsen otthon semmilyen földöntúli borod, egyáltalán nem ciki kinyitni ilyenkor egy bikavért! Misztikum van abban is bőven!
 
És most hallgassunk zenét!
 
Winelovers borok az olvasás mellé