6 borvidékről mutatjuk neked a kedvenc tételeinket

Borászportál
2021. augusztus 04., 13:58
Címkék:


A nyár az utazásról szól, arról, hogy kilépsz a komfortzónádból, és új helyeket ismersz meg. Ha idén nem jött össze a tengerparti nyaralás, és “csak” itthon barangolsz, akkor is találhatsz álomszép helyeket. Egy biztos: bármerre is jársz az országban, mindenhol kiváló borok várnak. Ezúttal 6 borvidékről ajánljuk a kedvenceinket.
6 borvidékről mutatjuk neked a kedvenc tételeinket
Mi más mint a Balaton
 
A Balaton mindig jó választás, ha kerülnéd a zsúfolt strandokat, a tó akkor is kitűnő háttérként szolgál a nyaraláshoz, megalapozza a jókedvet. Pláne akkor ha behűtött helyi borokkal frissíted magad a hőségben. A Feind Irsai Olivért könnyedsége miatt már napközben is kitöltheted: friss, illatos, ropogós, igazi gyümölcsbomba. Ha szódával felhúzod, még jobban hűsít, a forróságban ajánlott könnyű saláták mellé telitalálat, de egy keleti fűszerezésű vacsorához sem okoz majd csalódást.
 
A pincészet cabernet franc roséja is hozza, ami egy baráti pancsolós, vízbe dobálós délutánhoz kell. Minden megvan benne, amit egy rosétól várunk: ropogós, gyümölcsös, friss. Illatában és ízében is az eper és a málna dominál. Sok-sok bor vár még rád itt.
 
 
6 borvidékről mutatjuk neked a kedvenc tételeinket
 
 
 
Ha a hegyekbe vágysz
 
Ha inkább az enyhet adó fák között, a hegyekben töltöd a szabadságodat, a Mátra és Bükk közelségében elhelyezkedő Eger jó választás lesz, ráadásul kultúr programmal és csodás borokkal is kényeztet majd. Mindenképp érdemes a két helyi cuvée, az egri csillag és az egri bikavér közül választanod. Az egri csillag a kárpát-medencei fajtákra: a furmintra, a hárslevelűre, a leánykára, a királyleánykára, a zengőre és a zenitre épül. A Varsányi Pincészet Egri Csillag Superior bora komplex, nagytestű házasítás, amely virágok és citrusok aromáival, csipetnyi mézzel és kajszibarackkal, körtével, mandulával ejt rabul. Ha pedig a testes, hosszú ízű, fűszeres vörösborok a kedvenceid, kérd ki nyugodtan a Varsányi Egri Bikavér Superiort, amely szintén a pince díjnyertes borainak sorát gyarapítja. Itt is vannak tőlük még borok.
 
6 borvidékről mutatjuk neked a kedvenc tételeinket
 
 
Villány sincs olyan messze a hegyektől, és ha túráztál egy nagyot a Mecsekben, igazán megérdemelsz egy-két pohár kitűnő vörösbort. Villány ontja magából ezeket, hiszen az elhelyezkedése és klímája kedvez a vörösbor készítésnek. A Bognár Pincészet több borát is érdemes megkóstolni. A Villányi Cabernet Sauvignon 2019 tételük párosítja az eleganciát a gyümölcsösséggel, amit a fa hordó fűszeressége tovább színesít. A tétel szépen hozza Villány adottságait, mégis egyedi stílusa van. A Bognár Kopár Merlot-t a híres dűlőből szüretelték, és egy élénk, vibráló tételt adott, kávés-fűszeres, meggyes, málnás jegyekkel kápráztat el, és mindezt élénk savakkal: ettől is olyan izgalmas. Ha a nagy vörös után úgy érzed, szükség van egy kis frissítőre, a Bognár Rosé Cuvée gyorsan segít ebben, hiszen egy könnyed, élettel teli, friss tétel, kirobbanó gyümölcsösséggel. A pincészetről és a borokról bővebben itt olvashatsz.
 
6 borvidékről mutatjuk neked a kedvenc tételeinket
 
 
A nemzetközi díjakat sorra nyerő Jammertal Borbirtokot is érdemes felkeresni a nem mindennapi bordeaux-i házasításokért. A Jammertal Blue Sky erőteljes cabernet sauvignon alapot kapott. Ezt kerekíti szépen a cabernet franc és selymesíti a merlot, együtt alkotva csodálatosan szép összhangot. A testes cuvée-ben szeder, áfonya és cseresznye aromák vibrálnak, kiegészülve a kishordós érlelés csokoládés jegyeivel. A Jammertal Grand 2017 cuvée-nek is bordeaux-i házasítás az alapja, de ezt megbolondították egy kis kékfrankossal, amely által sokkal lendületesebb lett. Ízében cigánymeggy és feketecseresznye dominálnak, a vibráló savak és harmonikus tanninok pedig biztosítják hosszú lecsengését. Nézd meg, mit kóstolhatsz még tőlük.
 
6 borvidékről mutatjuk neked a kedvenc tételeinket
Ha már Villányban jársz, beugorhatsz Pécsre is egy kis kulturprogramért. A boros helyeket itt se hagyd ki: a Belward Pince cirfandliját mindenképp kóstold meg, hiszen ez a fajta Pécs zászlós bora. A cirfandli azzal válhatott a borvidék híres fajtájává, hogy itt kiteljesedhet borában egy mezei virágcsokorhoz hasonló összetett finom illatkavalkád, és egyfajta hosszantartó fűszeres zamat. A Belward tételéről ez biztosan elmondható. További borok tőlük.
 
6 borvidékről mutatjuk neked a kedvenc tételeinket
  
A nyugalom útjain
 
Ha nem kedveled a túlzsúfolt helyeket, érdemes Neszmély vagy Pannonhalma felé venned az irányt. A neszmélyi borvidéken mi mást is ihatnál, mint Hilltop vagy Kamocsay prémium borokat. A Kamocsay Ihlet Cuvée 2020hatalmas élmény lesz, hiszen telt, gazdag, vastag és fantasztikusan illatos. Ha pedig vörösben gondolkozol, jöhet a Prémium Merlot 2017, amelynek alapanyagát a legmelegebb dűlő tetejéről szüretelték, így lett ez a bor fantasztikusan gyümölcsös és tömör. Itt meg is rendelheted.
 
6 borvidékről mutatjuk neked a kedvenc tételeinket
 
 
A pannonhalmi borvidéken járva ki ne hagyd a Czurda borokat. A néhány éve Svájcból haza települt Dr. Czurda Henrik rajnai rizlingjei el fogják nyerni a tetszésedet, édes és száraz változatban egyaránt. Az Édes kísértés 2019 friss, finom citrusok, a fehér húsú őszibarack, a jázmin, a mangó és a méz elegáns egyvelege, némi akácos bájjal. Üde, elegáns, könnyű illat, kóstolva teltek, elegánsak, tiszták és sallangmentesek a gyümölcsízek. A bor édes, de remekül ellensúlyozza a savgerinc. A száraz verzió (Ha szárazon szereted 2020) is kényezteti az ízlelőbimbókat: telt és réteges aromákkal, mézzel és érett csonthéjasok zamataival. További érdekességek a Czurda oldalán.
 
6 borvidékről mutatjuk neked a kedvenc tételeinket
 


 
Winelovers borok az olvasás mellé