600 Ft-os bor a világ legjobbjai között?!

Borászportál
2017. május 27., 10:02


Egy éve találkoztunk utoljára a Varga fiúkkal a balatoni Kerülőutunk alkalmával, amikor olvasóink provokatív kérdéseire is válaszokat kaphattunk. Ezúttal a bordeaux-i borversenyről faggattuk őket, és most sem finomkodtunk.
 
600 Ft-os bor a világ legjobbjai között?!
Mi történt Bordeaux-ban (a Challenge International du Vin-en)?

Nyertünk 3 aranyérmet, ami nem csak idén volt a legjobb magyar eredmény, hanem amire már 5 éve nem volt példa. Tegyük hozzá, hogy a magyar borok nagyon jól szerepeltek, összesen 17 aranyérmet hoztunk haza, holott voltak évek, nem is olyan régen, amikor csak 4-5 aranyat kaptunk.
 
Melyek voltak a nyertes boraitok?

Három teljesen különböző bortípus. Az egyik különleges szőlőből készült tipikus versenybor, másik egy hazánkban közkedvelt, nemzetközileg azonban egyáltalán nem elismert, így nem nemzetközi borversenyre való fajta, a harmadik pedig ugyan egy hungarikum, de tipikus közepes árszegmensű bor, még a prémium pincészetek is olcsón adják. Töppedt szőlőből készült 2015-ös édes Aranymetszés Szürkebarátunkat eddig bárhol indítottuk, aranyéremmel tért haza. Száraz Aranymetszés Olaszrizlingünk hazai borversenyeken minden évben jól szerepel, 2014-es évjárata „a legjobb fajtabor” címet kapta a magyar nemzetközi borversenyen, a Vinagorán. Bordeaux-ban a 2015-ös évjáratot indítottuk, és nagy meglepetésre aranyéremmel díjazták. Az igazi meglepetés az Irsai Olivér volt, amit csak kíváncsiságból neveztünk. Ennek oka, hogy bár elképesztő illatfelhőt képes produkálni, de nem „versenybor”, hanem inkább egy jó ivású, könnyed fehér, amely fröccs alapnak is kiváló. Ennek megfelelően 6-700 Ft körül kapható a boltokban.
 
Ha tényleg ilyen jó ez a bor (Irsai), akkor miért ilyen olcsó?

Az árainkat elsősorban a költségeink határozzák meg, a szőlő termelési vagy felvásárlási ára az egyik legfontosabb tényező, de volt már arra is példa, hogy a csomagolás fejlesztése miatt voltunk kénytelenek emelni. Viszont azt nem tartjuk helyesnek, hogy csak a nagyobb haszon lehetőségét vegyük figyelembe. Ez a fogyasztók szemében is visszatetszést keltene. A szerencse mindig közrejátszik, főleg a szőlőtermelésben, de a mi feladatunk, hogy minden évben felismerjük a lehetőségeket és kihozzuk a maximumot a szőlőből. A bor viszonylag alacsony árához az is hozzájárul, hogy betétdíjas palackban forgalmazzuk, körülbelül évente 200 ezer palackot.

Ezek után a „Magyarország kedvenc borászata” szlogent le fogjátok cserélni? Mondjuk „Bordeaux kedvenc magyar borászata”…?

A bordeaux-i borverseny a borok világbajnokságának számít, ahol 38 ország több mint 4 300 bora versengett. Ezen a versenyen mi voltunk a legsikeresebb magyar pincészet, erre nagyon büszkék vagyunk. De minden aranyéremnél fontosabb a magyar fogyasztók értékítélete és szeretete, amit az is mutat, hogy az elmúlt négy évben közel 50%-kal nőtt az értékesítésünk, idén már megközelítjük a 15 millió palackot.
 
Sokat dolgozunk azért, hogy minél szélesebb rétegek kedveljék borainkat, aminek eredményét már érezzük.
 
Egyre több pozitív visszajelzést, elismerést kapunk olyan fogyasztóktól is, akik az alacsony árakból kiindulva eddig nem tartották elég magas minőségűnek a borainkat.
 
600 Ft-os bor a világ legjobbjai között?!
 
Az Olaszrizling nagy meglepetés volt?

Ez az évjárat eddig még nem szerepelt kiemelkedően borversenyen, bár komoly alapanyagnak tartottuk, éreztük, hogy még szüksége van egy kis időre, de azt nem gondoltuk, hogy ilyen rövidre. Külön érdekesség, hogy ez egy késői szüretelésű bor, már aszúsodtak a szemek, amikor elkezdtük a szüretet, de ennek ellenére szinte teljesen kierjedt, csak 3-4 gramm a maradék cukortartalma. Ezért kóstolás közben van egy kis édes ízérzetünk, annak ellenére, hogy analitikai értékei alapján a bor száraz kategóriába tartozik.
 
Mi a trükk a Szürkebaráttal?

A szőlőművelés során a Franciaországból származó úgynevezett DMR technológiát alkalmazzuk. A módszer lényege, hogy a teljes érés előtt elvágjuk a szálvesszőt és hagyjuk tovább érni. A szőlőfürt elveszti a kapcsolatát a tőkével, így már nem kap víz utánpótlást, de közben tovább érik. A bogyók elkezdenek töppedni és a csökkenő víztartalom miatt sokkal koncentráltabb, különlegesebb ízvilág keletkezik és persze jóval magasabb cukortartalom.
 
Általában csak fehér boros sikerekről kommunikáltok, mi a helyzet a vörösekkel?

A vörös aranyakat eltitkoljuk. Azt már végképp nem hinné el senki… Viccet félretéve, mi elsősorban fehér boros borvidéken dolgoztunk eddig, így szakmailag is főleg ezen a téren tudtunk nagyot fejlődni. Fontos mérföldkőhöz érkezünk 2017-ben, idén kiépülnek a szőlőfeldolgozó és borerjesztő kapacitások az új, az Egri borvidéken, Feldebrőn épülő pincészetünkben. Feldebrő elsősorban a fehérborairól ismert, és már ebben a pincészetben készül a Chardonnay-nk a Sauvignon Blanc-unk, amit Vadóc néven forgalmazunk, és a késői szüretelésű édes Hárslevelűnk, ami az Egri Borvidéki Borverseny legjobb desszertbora lett.  A pincészet fő feladata az építés időszakában a rozékészítés volt, itt készült az új Friss Aranymetszés borcsalád rozé tagja is. 2017. évtől azonban a fő feladat a vörösbor készítés lesz, reméljük ezzel boraink minősége is tovább fog emelkedni.
 
600 Ft-os bor a világ legjobbjai között?!
 
Hogyan viszonyultok a kézműves borászokhoz és hogyan viselitek a technológiai borászat jelzőt?

Mások a célok és mások az eszközök. A kézműves borászokra úgy tekintünk, mint a magukat megvalósító művészekre, akiknek a munkái lehet, hogy sok embernek nem tetszenek, de egy páran beleszeretnek és bármit megadnának érte. Mi arra törekszünk, hogy a borainkhoz ne legyen szükség magyarázatra, hanem önmagától is lenyűgözze a fogyasztót. Ehhez viszont a földön kell járnunk. A technológia szó rémesen hangzik különösen a borkészítésre vonatkozóan, de ha görögről magyarra fordítjuk: mesterségtan, akkor úgy értelmezhető a technológiai borászat kifejezés, hogy egy olyan borászat, amelyik érti a mesterségét, ezt szívesen vállaljuk. 
 
És végül talán az egyik kedvenc kérdésetek, miért van szükség ilyen sok tartályra, ha lépten-nyomon Vargás tartálykocsikkal lehet találkozni?

Ez a kérdés valóban a szívünk csücske… Egyébként, ha valaki alaposabban utánanéz, akkor láthatja, hogy a Varga kamionok egy szlovákiai szállítmányozó tulajdonában vannak. Vannak még más sikeres Varga nevű vállalkozók is, például a Felvidéken maradva, Szlovákia legnagyobb malomipari vállalatának tulajdonosa is Varga. És például csak Varga Máté-ból hárman dolgoznak pincészetünkben.  
Winelovers borok az olvasás mellé