A bor nemcsak egy alkoholos termék, hanem az európai kultúra része

Borászportál
2022. március 30., 13:06


Az Európai Parlament február 17-i plenáris ülésén szavazott a rák elleni küzdelemhez kapcsolódó jelentésről, amelynek alapján minden, még csekély mennyiségű alkoholfogyasztást is az egészégre károsként ítéltek volna meg. A CEVI-nek (az Európai Független Szőlő- és Bortermelők Szövetségének) köszönhetően sikerült elérni, hogy a jelentés szövegében ne általánosságban az alkoholfogyasztást marasztalják el, hanem a káros mértékű alkoholfogyasztást minősítsék csak kerülendőnek. De miért van ennek az egyetlen szónak ekkora jelentősége?
A bor nemcsak egy alkoholos termék, hanem az európai kultúra része
A CEVI és magyar tagszervezete, a Vindependent (Magyar Független Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetsége) saját sikerének könyvelhette el azt, hogy immár a káros mértékű alkoholfogyasztást egyértelműen elválasztják az európai kultúra részét képező mértékletes borfogyasztástól.  

Korábban aggodalomra adott okot ugyanis az alkoholfogyasztás minden formájának elutasítása, ami a bortermelők és a borszakma által érintett ágazatok számára elfogadhatatlan volt. A jelentés eredeti formájában többek között „káros mértékű alkoholfogyasztás” helyett pusztán „alkoholfogyasztásra” hivatkozott, vagyis arra utalt, hogy a legcsekélyebb mértékű alkoholfogyasztás is nagy mértékben károsítja az egészséget.
 
Minthogy a jelentés alapján alkotják majd meg azokat a törvényeket, amelyek meghatározzák a promóciós, az árujelölési és a határon átnyúló vásárlásokra vonatkozó politikát, az eredeti szövegezés anélkül az egyetlen szó nélkül rendkívül negatív hatással lett volna a borágazat gazdasági működésére. Képzeljünk csak el a cigarettás dobozokhoz hasonló, elrettentő képekkel, halálfejjel díszített borosüvegeket!
Egy ilyen jelentés szövegezése befolyásolja a tagállamok kötelezendően meghozandó történyeit is például a bormarketing támogatási lehetőségekkel kapcsolatban. Nemcsak a termelők, hanem az egész borágazat, és végső soron a fogyasztók is károsulnának egy ilyen megfogalmazás miatt.
 
A bor nemcsak egy alkoholos termék, hanem az európai kultúra része
 
A Vindependent a CEVI-vel azt az álláspontot képviseli, hogy a felelősségteljes borfogyasztás, illetve a bor-, illetve borszőlőtermesztés által formált borvidéki táj az európai kulturális örökség része.
Ezért a szavazás előtt felszólították az európai parlamenti képviselőket, hogy támogassák az európai borkultúra védelmében javasolt módosításokat. Kitartó munkájuk meghozta gyümölcsét: a módosító javaslatok többségét a Parlament szerencsére elfogadta. A jelentésben még az is megjelent, hogy az alkoholtermékek címkézésén ne az alkohol egészségkárosító hatására való figyelmeztetés, hanem ehelyett a mértékletes, felelős fogyasztásra vonatkozó felhívás szerepeljen. 

A Vindependent szerint a családi bortermelők évtizedek óta elkötelezték magukat a felelősségteljes, mértékletes borfogyasztás gondolata mellett, hiszen az tökéletesen illeszkedik a kiegyensúlyozott, egészéges életvitelbe, sőt, a hagyományos európai étkezési szokások szerves részét is képezi. 

A CEVI elnöke, Matilde Poggi, aki maga is bortermelő így nyilatkozott:
“A bor egyedi termék: minden egyes palackjába bortermelő családok generációi által áthagyományozott tudás épül be. A minőségükön keresztül is a termőhelyet kifejező borainkkal mindig mértekkel szabad csak élni.” 
 
A szervezet hazai tagja, a Vindependent többek között nagy szerepet vállal a bio-, valamint a biodinamikus gazdálkodás népszerűsítésében, és szakmai tanácsadással segíti a hazai borászatokat az átállásban.
 

Winelovers borok az olvasás mellé