A december legyen a tokaji aszúé

Borászportál
2017. december 08., 06:30


Az év utolsó hónapja az ünnepvárásról, a karácsonyról, a vendégjárásról és a szeretteinkkel megosztott élményekről szól. Ha igazán különlegessé tennénk az ünnepi étkezéseket, válasszuk azt a magyar bort, amely többszáz éves hagyományokkal bír; amely rendre kivívja a világ borkedvelőinek és borszakértőinek elismerését, és amelynek minden kortya lenyűgöz gazdag gyümölcsösségével és komplexitásával. 
A december legyen a tokaji aszúé
Koccints te is aszúval - következzék 5 ellenállhatatlan érv a tokaji aszú mellett.
 
Egyedülálló borkülönlegesség - elegáns és időtálló ajándék
 
Ennek az egyedülálló bortípusnak a különlegességét a dűlők eltérő mikroklimatikus és talajviszonyai adják. Az egészséges, érett szőlőszemek aszúsodását előidéző Botrytis cinerea nevű nemespenész által elvékonyított héjon keresztül a bogyó nedvességtartalma elpárolog, a benne levő cukor, sav és aromák pedig koncentrálódnak. Mivel a fürtökön belül nem egyenletes az aszúsodás, ezért az aszús szemeket folyamatosan szüretelik. Rengeteg és aprólékos kézi munkát igényel ez a folyamat, egy tapasztalt aszúszedő is csak 6-7 kiló aszúszemet tud egy nap gyűjteni. (A Borkollégium december 12-i, teltházas "Best of Tokaji Aszú" mesterkurzusán a résztvevők nem csak a 15 tételből álló parádés borsort, de magukat az aszúszemeket is megkóstolhatják). Évjárattól függően többször is szednek, viszont csak a szépen aszúsodott szemeket csípik ki, így akár 4-5 alkalommal is visszatérnek egy-egy tőkéhez. Már csak a szüretelés folyamata is indokolja a borok magasabb árát, hiszen hatalmas a kézimunka-igénye, ezzel a módszerrel a világ többi édes boros vidékén nem találkozhatunk. A tokaji aszúnak másfél évig hordóban és egy évig palackban kell érnie, mielőtt a boltok polcaira kerülne.
 
Tippünk: a december 10-i Nemzetközi Tokaji Aszú Nap (Aszú Day) tiszteletére a Winelovers webshopban minden tokaji aszú 10%-os kedvezménnyel kapható!

 
Páratlan párosítások a gasztronómiában
 
A klasszikus, világszerte ismert párosításon, a liba- vagy kacsamájon túl  egy birsalmával töltött kacsamellhez is választhatjuk, vagy olyan izgalmasabb húsokhoz, mint a nyúl vagy a galamb, édesfűszerekkel, gyümölcsökkel készült mártással. A sajtok szerelmesei kortyoljanak aszút kéksajt (roquefort, stilton) vagy egy friss brie mellé, de az érettebb keménysajtok mellett is megállja a helyét. Ha kissé formabontóan, idén ázsiai fűszerezésű ételekkel készülnénk az ünnepekre, akkor is egy palack aszút nyissunk.
 
Édességekhez - vagy desszert helyett
 
A bor-étel párosítások egyik aranyszabálya, hogy a bornak legalább olyan édesnek kell lennie, mint az ételnek – az aszú esetében pedig nem nehéz megfelelni ennek az elvárásnak. A klasszikus karácsonyi sütemények tele vannak dióval és pörkölt magvakkal, csokoládéval, kandírozott és aszalt gyümölcsökkel, lekvárral, marcipánnal, édesfűszerekkel. Bejgli, zserbó, diótorta, gyümölcskenyér.... mindhez illeni fog az aszúk aromavilága, így nem nyúlhatunk mellé, bármelyik palackot is választjuk. A kajszibarackos, narancsos finomságok mellé a frissebb évjáratok könnyed aszúit javasoljuk.
 
 
Az aszút önmagában is ihatjuk, édesség helyett. Nem véletlen, hogy éttermek kínálják külön a desszertlapon, hiszen a mézes, édesfűszeres, koncentrált bor már önmagában is élményt nyújt.
Régóta úgy tartják számon az aszút mint orvosságot, így a komoly maradékcukor-tartalom ellenére is egészséges választás.
Az aszúk azért is egyedülállóak a világon, mert magas a savtartalmuk, amitől egyensúlyosak és életteliek, így magukban fogyasztva sem lesznek túlságosan sziruposak. Kortyoljunk el egy pohár aranyló színű aszút az ünnepek alatt, és élvezzük a karácsonyi ízeket.
 
Lenyűgöző sokszínűség
 
Az aszúk sokszínűsége lehetőséget ad arra is, kiválasszuk, vajon a fiatal vagy inkább az érleltebb, a könnyedebb vagy a koncentrált, nemritkán 200 gramm fölötti maradék cukrot tartalmazó tételek tetszenek-e nekünk jobban. A megfelelő körülmények között tárolt tokaji aszú akár évtizedeken keresztül élményt nyújt, hiszen az évek alatt újabb és újabb rétegekkel gazdagodik a bor, ugyanakkor érdemes a fiatal, friss aszúkat is kóstolni, hiszen ezek könnyed, vibráló, csupa gyümölcs tételek. Kísérletezzünk bátran: izgalmas játék, hogy melyik ételhez melyik aszú passzol a leginkább, de persze a lényeg az, hogy nekünk melyik ízlik majd a legjobban. 
 
Tippünk: gyere el a Winelovers Xmas karácsonyi kóstolóra és vásárra, ahol 9 pincészet 20 különböző aszúját kóstolhatod, köztük számos különleges tételt!

 Összeállításunkhoz a Wineglass Communication anyagát használtuk fel.
 
Winelovers borok az olvasás mellé