A fehér-, vagy a vörösbor egészségesebb?

Borászportál
2015. augusztus 23., 21:05


Talán egy árnyalattal többet hallani a mértékkel fogyaszott vörösborok jótékony hatásairól, mint a fehérekéről, azonban kétségetelen, hogy utóbbiaknak is van számos pozitív élettani hatása. Infografika.
A fehér-, vagy a vörösbor egészségesebb?
Fotó: Wpwide.com
A francia paradoxon fogalma (a sok zsiradékot tartalmazó francia étrend ellenére a szív- és érrendszeri megbetegedések száma, a vörösbor fogyasztása miatt Franciaországban alacsonyabb, mint más, átlagosan kevesebb zsírt fogyasztó országokban) sokat hallani a kékszőlőkből készülő borok jótékony hatásairól. Valóban, kutatások bizonyították, hogy a nagy testű, mély színű vörösborok az antioxidáns anyagok leggazdagabb forrásai, a bennük található rezveratrol csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek valószínűségét.
 
A fehérborok pedig például a magas csersavtartalmuknak köszönhetően lehetnek jótékony hatással a fogakra, hiszen a csersav a fertőtlenítő hatásánál fogva megritkítja a szájban található kártékony baktériumokat.
 
A fehér-, vagy a vörösbor egészségesebb?
Winelovers borok az olvasás mellé