A fröccs és a habzóbor is egészséges

Borászportál
2015. február 07., 20:33


Sokan azt gondolják, hogy ami szénsavas az egészségtelen is. De ez nem így van! Főleg, ha fröccsről vagy habzóborról van szó. A cukros üdítők persze más tészta, de ezek sem a szén-dioxid tartalmuk miatt vannak tiltólistán az egészségesen táplálkozók körében.
A fröccs és a habzóbor is egészséges
Fotó: http://ideavino.net/wp-content/uploads/2012/09/vino-frizzante-668x501.jpeg
A fröccs összetevői: minőségi bor + jó minőségű szóda = igazi jó fröccs

A bor tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal, ha kevés mennyiségben fogyasztjuk, akkor egyértelműen jó hatással van a szervezetünkre. A szódát úgy állítják elő, hogy a vízben szén-dioxidot oldanak fel, így kerülnek bele a buborékok. Azonban semmilyen más hatása nincs a vízre, nem lesz tőle magasabb a kalória- vagy cukortartalma. A legtöbb szénsavas üdítőital azért van rossz hatással az egészségünkre, mert sok plusz kalória és adalékanyag van bennük - írja a Házipatika.com.

A szénsavas víz valóban egy kicsit savasabb, mint a csendes víz, de a közhiedelemmel ellentétben nem okoz vesekövet, nem teszi tönkre a fogzománcot vagy „oldja ki” a kalciumot a csontokból.

Az egyik legkomolyabb egészségügyi probléma, amit a szénsavas víz okozhat, a puffadás és a gázképződés. Ám ezek a tünetek sem mutatkoznak meg mindenkinél, és a kialakulásának esélyét csökkenthetjük, ha nem isszuk túl gyorsan.

A habzóborok esetében ugyanaz történik, mint az egyszerű és szénsavas víz esetében. A csendes borban elnyeletik a szén-dioxidot. Így buborékok keletkeznek, de ez az alapborunk minőségét és egészségre gyakorolt hatását nem befolyásolja.

A meleg nyári napokon nincs is jobb szomjoltó, frissítő ital egy hosszúlépésnél. Ezután ne habozzunk, ha megkívánjuk, mert sem adalékanyagot, sem cukrot nem viszünk be a szervezetünkbe. Ellenben vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz jutunk.
 
Winelovers borok az olvasás mellé