A stressz fokozza az alkohol iránti vágyat

Borászportál
2012. május 29., 16:51


Alkoholfogyasztás - Sokan azt gondolják, hogy egy pohár bor vagy egy pohár sör elfogyasztása segít ellazulni, ha stresszesek vagyunk. Amerikai kutatók egy csoportja ugyanakkor kimutatta, a stressz nemcsak meghosszabbítja a feszültség érzését, de fokozza is az alkohol iránti vágyat.
A stressz fokozza az alkohol iránti vágyat
 
Bár sokan azt hiszik, hogy egy koktél elfogyasztása segít lazítani, a kutatók szerint a stressz és az alkohol kapcsolata kétirányú út. Az új tanulmány ugyanis kimutatta, hogy az alkohol megváltoztathatja azt, ahogyan a szervezetünk a stresszt kezeli.
A stresszesek többet isznak – nem véletlen
A stressz csökkenti az alkohol intoxikációs hatását, ami azt eredményezi, hogy a személy többet iszik ahhoz, hogy ugyanazt a hatást elérje. Így ha valaki a szorongást vagy feszültséget alkohollal próbálja enyhíteni, valójában súlyosabb állapotot idézhet elő, és meghosszabbíthatja a szorongást.
A tanulmány szerzője, Emma Childs, a Chicagói Egyetem kutatója elmondta, hogy amikor valakit stressz ér, különböző fiziológiai és érzelmi reakciók játszódnak le más-más időpontban a stresszes eseményt követően. A pulzus és a vérnyomás emelkedése, a kortizol felszabadulása, valamint a feszültség és negatív kedélyállapot fokozódása különböző arányban éri el csúcspontját és múlik el. Tehát nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása különféle hatásokkal járhat, attól függően, mennyi idővel a stresszes esemény után iszik az ember.
 

A kísérlet
Az Alcoholism: Clinical & Experimental Research online kiadásában megjelent kísérlet során 25 egészséges férfit kértek fel arra, hogy tartsanak egy nyilvános felszólalást, amely köztudottan növeli a pulzust, a vérnyomást és a feszültséget, illetve összehasonlításképpen végezzenek el egy nem stresszes feladatot. A feladatok után az alanyok körülbelül két pohár bornak megfelelő mennyiségű alkoholt tartalmazó folyadékot kaptak intravénásan. 11 férfi néhány perccel a faladat után megkapta az alkoholos infúziót, majd 30 perc múlva inaktív placebót. A többiek először kapták a placebót, aztán az alkoholt. A kutatók ez idő alatt a szorongás, a stimuláció és a még több alkohol utáni vágy szintjét mérték a pulzusszám, a vérnyomás és a nyál kortizoltartalma mellett.
Konklúzió
Childs az eredmények alapján azt a következtetést fogalmazta meg, hogy az alkohol és a stressz között kétirányú kapcsolat van. Az alkohol képes megváltoztatni azt, ahogyan a szervezetünk a stresszt kezeli: csökkenteni tudja a kortizol stresszhormon szintjét, és meghosszabbíthatja a stressz által kiváltott feszültség érzését. A stressz is megváltoztathatja azt, ahogyan az alkohol az emberek érzéseire hat: csökkentheti az alkohol kellemes hatásait, vagy fokozhatja a még több alkohol iránti vágyat.
Forrás: Alcoholism: Clinical & Experimental Research
Winelovers borok az olvasás mellé