A vörösbor hatóanyaga, mint gyulladáscsökkentő

Borászportál
2014. március 06., 14:34


Egészség - Skót és szingapúri tudósok felfedezték, hogy a vörösbor hatóanyaga, a resveratrol hogyan győzi le a gyulladást. Olyan súlyos, életet fenyegető heveny gyulladásokkal is megbirkózik a resveratrol, mint a szepszis - a vérmérgezés.
A vörösbor hatóanyaga, mint gyulladáscsökkentő
 
„Az igen súlyos, heveny gyulladásos betegségben, mint amilyen a szepszis, sokan meghalnak, mert nincs igazán megfelelő kezelési módja” – mondja Alirio Melendez, a Glasgow-i Biomedikális Kutatóközpont munkatársa, az egyik kutató. „Aki túléli a szepszist, gyakran sok belső szervi károsodással él tovább, mert a gyulladás tönkre teszi a szerveit. Célunk ezzel a kutatással az volt, hogy kifejlesszünk egy új terápiát, amellyel kezelni lehet az ilyen súlyos heveny betegségeket.”
Állatkísérleteik során gyulladáskeltő anyagot adtak két kísérleti csoport állatnak (egérnek). Az egyik csoportot előzőleg resveratrollal kezelték, a másikat nem. A nem-kezeltek súlyos gyulladásos tüneteket mutattak, a másik csoportot megvédte a gyulladástól a resveratrol. A kísérleti állatok szöveteit megvizsgálva megállapították, hogy a resveratrol leállította a gyulladást a kezelt állatokban: meggátolta a szervezetüket abban, hogy két gyulladáskeltő molekulát (szfingozin kinázt és foszfolipáz D-t) állítson elő. A kutatók bíznak abban, hogy teljesen új, resveratrol alapú, hatékony gyógyszert lehet előállítani a gyulladások kezelésére.
A tanulmány az Amerikai Kísérleti Biológiai Társaságok Szövetségének lapjában jelent meg.
 
Winelovers borok az olvasás mellé