Áts Károly az Év Bortermelője

Borászportál
2012. december 07., 12:30


Díj - A Magyar Borakadémia a budapesti Vörösmarty Irodaházban ünnepélyes keretek között hirdette ki az Év Bortermelője díj nyertesét, a tokaji Áts Károlyt. A jelöltek között volt még a badacsonyi Borbély Tamás, a szigetcsépi Gálné Dignisz Éva, és két szekszárdi borász: Dúzsi Tamás és Heimann Zoltán.
Áts Károly az Év Bortermelője
 
A cím hivatalos neve: „ÉV BORTERMELŐJE MAGYARORSZÁGON”, mely cím nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a díjazott bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért adományozható.
Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés. A díjat Év Bortermelője elnevezéssel 1991-ben adták át először azzal a szándékkal, hogy elismerje egy hazai borász kimagasló szakmai teljesítményét, többéves munkáját. Mostanra sokkal nagyobb a verseny. Az állandó kiváló minőségen kívül számítanak a borversenyen elért eredmények, a marketing, a külcsín és a belbecs, a szerethetőség, a borászat iránt keltetett szimpátia és nem utolsó sorban a borász személye.
 
A szavazás menete
Az éves kihirdetést kétkörös szavazás előzte meg: az első fordulóban a Magyar Bor Akadémia összegyűjtötte a saját tagjai, az ágazat elismert, tekintélyes személyiségei, országos jelentőségű szakmai szervezetei, tudományos és érdekképviseleti szervezetei, a jelentősebb hazai borkereskedő cégek, a vendéglátás és gasztronómia, valamint a szaksajtó részéről az Év bortermelője személyére érkező ajánlásokat.
Ez a kör idén a nagyközönség bevonásával bővült: az első körben jelölést adhattak le egy több mint 8500 főt magába foglaló, borkedvelő közösség, Magyarország legrangosabb borszakmai rendezvénye, a Budavári Borfesztivál közösségi weboldalának és levelező listájának tagjai, valamint a VinCE Magazin 100 hűséges előfizetője is.
Az Akadémia összesítette a jelöléseket, majd az öt legtöbb ajánlással rendelkező bortermelő listáját az akadémikusok körében szavazásra bocsátotta. A szavazatok alapján alakult ki a végleges eredmény. A címet a nyertes bortermelő időbeli korlát nélkül jogosult viselni, azonban a megválasztást követő egy év elteltével csak a választás évének feltüntetésével együtt használhatja (pl. 2010-ben az Év Bortermelője). 
Az Év Bortermelője díj eddigi nyertesei:
2012 Áts Károly, Tokaji borvidék
2011 Vida Péter , Szekszárdi borvidék
2010 Légli Ottó, Balatonboglári borvidék
2009 Dr. Lőrincz György, Egri borvidék
2008 Konyári János, Balatonboglári borvidék
2007 Frittmann János, Kunsági borvidék
2006 Garamvári Vencel,Balatonboglári borvidék
2005 Vincze Béla, Egri borvidék
2004 Takler Ferenc, Szekszárdi borvidék
2003 Árvay János, Tokaji borvidék
2002 Malya Ernő, Etyek-Budai borvidék
2001 Szepsy István, Tokaji borvidék
2000 † Figula Mihály, Balatonfüred-Csopaki borvidék
1999 Kamocsay Ákos, Ászár-Neszmélyi borvidék
1998 † Gál Tibor, Egri borvidék
1997 Bock József, Villányi borvidék
1996 Polgár Zoltán, Villányi borvidék
1995 Thummerer Vilmos, Egri borvidék
1994 Gere Attila, Villányi borvidék
1993 Vesztergombi Ferenc, Szekszárdi borvidék
1992 † Báthori Tibor, Etyek-Budai borvidék
1991 Tiffán Ede, Villányi borvidék
Winelovers borok az olvasás mellé