Az ASI Nemzetközi Sommelier Diplomája Angerman Lászlóé

Borászportál
2017. október 05., 11:40


A Nemzetközi Sommelier Szövetség (Association de la Sommellerie Internationale, röviden ASI) immár hatodik alkalommal, ebben az évben is meghirdette a nemzetközi sommelier vizsgát. Ezt idén először rendezhették meg Magyarországon, és az egyetlen sikeres magyar vizsgázó Angerman László lett.
Az ASI Nemzetközi Sommelier Diplomája Angerman Lászlóé
Ezen a megmérettetésen az ASI rendes jogú tagjai által benevezett sommelier-ek vehetnek részt. Az előző évek gyakorlatától eltérően az idei vizsganap 2017. február 27. napján volt minden ASI tagország részére, itthon három induló volt. A vizsga bonyolítása pontos szabályok alapján történik, amelyeket az ASI oktatási központjából küldenek meg minden résztvevő nemzeti egyesület számára.
 
A szigorú előírások betartása és betartatása minden országban az egyesületi elnökök kötelessége.

Alapvetően két szabályzat szerint kellett a vizsgát bonyolítani. Az egyik a rendezőknek írja elő teljes részletességgel (helyszín, berendezés, felszerelés, tematika, vizsga sorrendje, határidők, kommunikáció stb.) a verseny menetét, míg a másik a versenyzőkre vonatkozó előírásokat tartalmazza.
 
 
A vizsga elméleti és gyakorlati feladatokból állt, helyszín a Continental Hotel Budapest volt. A négy elméleti anyagot írásban, a két gyakorlati feladatot szóban kellett teljesíteni. A vizsga idegen nyelven zajlik, választható az angol, francia vagy a spanyol nyelv. 

A teljes vizsgaanyagot a megadott határidőre az ASI oktatási központjába, Olaszországba kellett küldeni. A nagyszámú vizsgázók miatt a végeredményt csak júniusban tudtuk meg: Magyarországnak is lett egy sikeres vizsgázója, aki a Magyar Sommelier Club tagja és teljesítette a vizsgakövetelményeket, így pedig ASI Sommelier Diplomát kaphatott.

Ez a személy nem más, mint Angerman László, aki a Tanti után a Tábla és Esca éttermekben látja el a sommelier teendőket.
 
A diploma, valamint a vele járó névre szóló, fényképes plasztik kártya és a kitűző átadása 2017. szeptember 18-án volt a Continental Hotel Budapest különtermében:
 
Az ASI Nemzetközi Sommelier Diplomája Angerman Lászlóé

Nagyon örülünk és gratulálunk Angerman Lászlónak, és bízunk benne, hogy az ő sikere elég motiváló erőt ad a szakmában dolgozó hazai sommelier kollégáknak és vállalják a megmérettetést a következő évek nemzetközi vizsgáin. 
Winelovers borok az olvasás mellé