Az ön gyereke is egészségtelenül étkezik

Borászportál - MTI
2014. július 25., 20:29


Egész kis koruktól egészségtelenül étkezik a magyar gyerekek többsége – hangsúlyozza a Magyar Gyermekorvosok Társasága. Egy az uniós országokra kiterjedő vizsgálat szerint a hazai iskolai menzákon a túlzott sózás a legnagyobb egészségügyi kockazat.
Az ön gyereke is egészségtelenül étkezik
 
A kisgyerekek étkezési szokásainak átalakítása nemcsak Magyarországon, hanem Európai Unió-szerte gond – mondta egy, az egész unióra kiterjedő felmérés eredménye kapcsán Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgatója.

A szakember hozzátette: az itthonihoz hasonlóan valamennyi EU-s országban kevés zöldséget, gyümölcsöt és túl sok zsiradékot, cukrot és sót esznek a gyerekek. Sófogyasztásban Magyarország vezet, a gyerekek és a felnőttek tekintetében is. A jellemző napi 8-10 gramm helyett 2 grammnak kellene lennie a bevitt mennyiségnek, amire például az óvodások étkeztetésében is figyelni kellene.
 
A Magyar Gyermekorvosok Társaságának tanácsadó elnöke, Szabó László szerint a probléma fő oka, hogy már a kisgyerekek is úgy táplálkoznak ugyanis, mint a felnőttek. Az orvos szerint az egyik legnagyobb hiba, hogy sok szülő csak gyermeke egyéves koráig figyel a kicsi étkezésére. Ez már ekkor megalapozza a felnőttkori betegségeket, a szív és érrendszeri bántalmakat, az elhízást, a magas vérnyomást vagy a szívinfarktust.

Martos Éva szerint bár már érezhető a szemléletváltás, még bőven van tennivaló. Az OÉTI főigazgatója hangsúlyozta, a szeptember 1-jétől életbe lépő közétkeztetési rendelet minden gyereket egyformán érint majd. Ez azt jelenti, hogy ősztől a menzákon egészségesebben étkezhetnek a gyerekek, a közétkeztetésben tilos lesz sót és cukrot tenni az asztalra.
Winelovers borok az olvasás mellé