Bodó Judit: itt vagyunk egy világhírű borvidéken, ahol ezer dolog vár a fiatalokra

Borászportál
2016. március 26., 20:55


A Borászok Borásza díj, hatalmas presztízzsel bír, hiszen a szakmabeliek elismerését fejezi ki egy adott borász munkája iránt. A „top 5-be” többségben Tokaj-hegyaljai borászok kerültek. Sikerült elcsípnünk Bodó Juditot is, egy rövid interjúra.
Bodó Judit: itt vagyunk egy világhírű borvidéken, ahol ezer dolog vár a fiatalokra
A Borászok Borásza díjátadó közeledtével - mint mindenki - mi is arra vagyunk kíváncsiak, milyen érzések kavarognak abban az öt jelöltben, akik bejutottak a közé az 5 közé, akik közül valaki végül megkapja a díjat. Idén Bodó Juditot, a Bott pince borászát is közöttük üdvözölhetjük. 
 
Először is engedd meg, hogy gratuláljunk a jelöléshez! Milyen érzéssel tölt el, hogy bekerültél a legjobbak közé?

Őszintén? Kettős érzés van bennem. Egyrészt ujjongok hiszen ez nagyon nagy megtiszteltetés, másrészt pedig nem érzem, hogy én ezt annyira megérdemlem. Azt gondolom, hogy a jelöltek között nagyon sok olyan szakember van, akinek a munkáját el lehet ismerni. Remélem, hogy előttem áll még jó pár szüret, amivel bizonyíthatok. Emellett persze nagyon örülök, gondolni sem merek rá, hogy ez mekkora felelősség lesz innentől kezdve...
 
Bodó Judit: itt vagyunk egy világhírű borvidéken, ahol ezer dolog vár a fiatalokra

 
Eljátszottál már a gondolattal, hogy akár meg is nyerheted a díjat? 

Ha valaki egy díjat kap, muszáj elgondolkodnia azon, hogy az elismerésből a környezetének is profitálnia kell. Ha ránk fókuszálódik a vevők a borszeretők figyelme, akkor azt „ki kell sugározni”, és Tokaj-Hegyaljának a jólétére vagy előbbre jutására kell felhasználni.
 
Hogyan ünnepelnéd meg?
 
Összehívjuk a körülöttünk lévő termelőket és koccintunk, meggondoljuk mi lesz a következő lépés. Azt kell inkább hangsúlyozni, hogy nem egyének, hanem a borvidék elismerése lehet ez. Én kevés lennék a sikerhez egyedül, a hegyaljai területek, a dűlők, amik lehetővé teszik azt, hogy egy-egy ember ilyen elismerésben részesüljön. Sosem kezeltem Tokaj ügyét magánügynek.
Milyen álmokat szövögettek jelenleg, vannak most tervek, amik megvalósításra várnak?

Mennyi időd van? Rengeteg tervünk van! (Nevet.) Most az életünkben bármit tervezünk, az már csak középtáv. Fel kellett osztani mi az, amit rövid és hosszú távra gondolunk, de nyilván  a hosszú táv befolyásolja a mindennapi munkánkat. Azt szeretnénk, hogy Hegyalja egy életképes és jól működő társadalmat tudjon maga mögött. Rettenetes azt nézni, hogy fiatalok mennek el külföldre és itt vagyunk egy világhírű borvidéken, ahol ezer dolog és innováció vár a fiatalokra és nem tudjuk nekik ezt közvetíteni. Nekünk borászoknak óriási nagy felelősségünk van, hogy megteremtsük azt a környezetet, ami egy más érdeklődésű, nem borász családból származó fiatalnak is jövőképet tud biztosítani.
 
Amit tenni tudunk, amit kicsiben létre tudunk hozni, az, hogy megvendégeljük a látogatókat, a tölgyfa alatt, ahol helyi ételeket kóstolhatnak. Ez megmutatja a vendégeknek nemcsak Tokaj-hegyalja bor oldalát, hanem a sokszínűségét is. Mi most épp befejeztünk egy présházat, azt szeretnénk ha a látogatók, „a tett helyszínén” kóstolnák akár szüretkor a szőlőt, vagy megfoghatnák az aszúszemet, látnák azt, hogy mi áll a borkészítés mögött. 
Winelovers borok az olvasás mellé