Borászportál - Vinoport árkád a Budavári Borfesztiválon

Németh Richárd
2013. szeptember 10., 14:58


Programajánló - Itt a szeptember, itt az ősz, a Budavári Palota udvarán pedig megint borfesztiválozni gyűlik össze a nép. Szeptember 11-15. – ezt az időpontot bizonyára minden lelkes borkedvelő bevéste már a naptárába. Nos, hogy a számos boros és gasztronómiai kiállítón túl, a különféle zenei produkció mellett, a „Bor és a Nő” mottóra felcsavart eseményeken kívül, még mivel lehet kápráztatni a fesztiválozók érzékeit? Elmondjuk. Katt!
Borászportál - Vinoport árkád a Budavári Borfesztiválon
 
Ugye tudják, melyik az a hosszú árkádsor a Magyar Nemzeti Galéria oldalában? Ugye tudják, melyik a Magyar Nemzeti Galéria? Jól van, csak vicc volt. Nyilván mindenki elzarándokol legalább egyszer egy évben Berényi Csellózó nőjéhez, Csontváry Schaffhauseni vízeséséhez, és – ha már a bevezetőben „lelkes borkedvelő”-kről volt szó – nyilván egy gondolat erejéig osztoznak Rippl-Rónai címszereplői gondterheltségében az Apám és Piacsek bácsi vörösbor mellett temenoszában. Nyilván. Mert a Budavári Borfesztivált látogató lelkes borfogyasztó kultúrszomja szinte csillapíthatatlan. Akár borszomja...
Borászportál - Vinoport árkád a Budavári Borfesztiválon
Piacsek bácsi mint egy kövület, vesz birtokba egy karosszéket, középpontjának tökéletes megingathatatlanságából, hajlott görbe orra fölött, piapfüstön keresztül kémlelve a történések eme folyását, ami a világ.
...és ekkor jövünk mi. Akinek a nevezett festmények megtekintése után még kedve támadna a Budavári Palota Savoyai terasza és Halászó fiú terasza között lődörögni, annak félúton feltétlenül meg kell állnia egy pohár borra, meg egy pörgetésre* a Borászportál – Vinoport standjánál. Mit stand, árkád. Idén ugyanis mind a négy boltív alatt (lásd: térkép) megtalálhatók leszünk, így aki nem akar, az is észre fog venni bennünket. Ezzel persze mindenki csak jól járhat, hiszen idén is számos ingyenes borkóstoltatást tartanak vendégborászaink, kint leszünk a szép színes szerencsekerekünkkel is (*ezt lehet pörgetni), mellyel többféle kedvezményre jogosító utalványt lehet nyerni, de akik – egy kis űrlap kitöltésével – részt vesznek a hazai borfogyasztási szokásokról készített kutatásunkban, hazavihetnek egy palack bort is. Már ha elbűvölő hostesseink az adott órában éppen őt sorsolják ki.
Borászportál - Vinoport árkád a Budavári Borfesztiválon
Katt a képre a többi kiállítóért
Kiállítók a Borászportál – Vinoport árkád alatt:
Andrássy Rezidencia Wine & Spa*****
Tokaj-Hegyalja egyetlen ötcsillagos szállodájaként az Andrássy Rezidencia Wine & Spa***** kiemelkedően magas minőségi színvonalon kínálja a wellness, spa és gasztronómia legjavát. Tarcalon, gyönyörű rusztikus környezetben az Andrássy család patináns egykori rezidenciájában várja vendégeit a kifinomult ízléssel megálmodott, stílusosan kialakított ötcsillagos wellness szálloda 41 szobával, spa & wellness részleggel, illetve Tokaj-Hegyalja egyik legjobb éttermével.
A hotel pénteken, szombaton és vasárnap lesz megtalálható az árkád alatt, így aki az őszi boros-vinoterápiás csomagjuk után érdeklődne – esetleg foglalna –, ezeken a napokon keresse őket.
Borászportál - Vinoport árkád a Budavári Borfesztiválon
Andrássy Rezidencia, a letisztult és mértéktartó grófi elegancia fellegvára
Zalakoarosi Turisztikai Desztinációs Menedzsment
Mit keres egy TDM egy borfesztiválon? Másképp: mit tud önnek nyújtani egy turisztikai iroda? „Az aktív pihenés, az idegi és fizikai regenerálódás szinte minden feltételét: a nagy gyógyhatású termálvizet, a kapcsolódó kezelésekkel; kényelmes szálláshelyeket; a magyar és nemzetközi konyha változatos kínálatát; sportolási lehetőségeket; érdekes kirándulási programokat a környező szőlőhegyekre, erdőkbe és számos élményt nyújtó látványosságot Zala megyében. Nyugtató, gyönyörködtető tájakat, üdítő levegőt, gyógyító csendet és kellemes, vendégszerető embereket” – mondják, s ez nyílván így is van. Járt már Zalában? Ha még nem, itt az ideje felkerekedni, s legalább a vidék két legismertebb borászatát a Cezar Winaryt és a Bussay Pincét kipipálni, két termálfürdőzés között.
Borászportál - Vinoport árkád a Budavári Borfesztiválon
Vörösborok egy fehérboros borvidékről, a zalai Cezar Winerytől. Érdemes tenni velük egy próbát - kellemes meglepetés
Jó arcok, jó borok
Hogy kik is azok a jó arcok? Hát természetesen maguk a borászok, név szerint: Bodri István és Bodri Orsi, Bősz Adrián, Lisicza Sándor, Radics Barna, Wunderlich Lojzi, a Vabrik Pincészet és a Borpalota. És, hogy tényleg jók-e a boraik? Döntse el Ön! Vegyen részt az általuk tartott ingyenes kóstolókon és mondja el véleményét személyesen a borászoknak. Csak keményen! :)
Stephan Spiegelberg
Ki ne ismerné Somló „Spigi”-jét, akinek pincéjénél egymásnak adják a kilincset a master of wine-ok, aki a hölgyeknek mindig dupla annyit tölt, mint férfi kísérőjüknek, s aki még a gyötrelmes 2010-es évjáratban is olyan olaszrizlinget készített, hogy a Michelin-csillagos Onyx Étterem is csak cseppenként mérte azt milliomos vacsoravendégeinek, mennél tovább kitartandó. Spigi a maga olajos konzisztenciájú, tengermély, mineráldomináns boraival, tört magyarságával, csípős humorával, óriási szívével igazi kultikus alakja a hazai boros szcénának. Szegényebb, aki nem ismeri, de ezt a hiányosságát most minden fesztiválozó pótolhatja az árkád alatt tartott ingyenes somlói borkóstoló során.
Stephan Spiegelberg kóstolója szombaton 16:00 veszi kezdetét.
Borászportál - Vinoport árkád a Budavári Borfesztiválon
Tökély somlóról
Kóbor túra a Nívegy-völgyben
A KóBor túrát négy pince és egy étterem keltette életre a Balaton-felvidéken. A céljuk az volt, hogy egy szervezett túra alkalmával be tudják mutatni a gyönyörű mediterrán Nivegy-völgyben a helyi, kiváló minőségű és sokszínű borokat és az itteni tájra jellemző, autentikus ételeket. A túra résztvevőit egész évben minden pénteken külön bortaxi szállítja a pincék között. A négy családi pincénél 4-4 fajta bort kínálnak és a program végén a Zsóka fogadóban a vendégek 3 speciális étel közül választhatnak, mely mellé természetesen a négy pincészet fogásokhoz ajánlott borai járnak. Ismerje meg a Nívegy-völgyi borászokat, akik a Borászportál – Vinoport árkád alatt több ingyenes borkóstolót is tartanak majd.
Borkollégium
Itt az ősz a Borkollégiumban pedig már javában készülnek az idei tanévre. Tanfolyamaik és borkóstoló-mesterkurzusaik időpontjait már kitűzték az egész szezonra, így már most mindenki bevésheti ezeket naptárjába. Aki viszont személyesen is szeretne megismerkedni leendő oktatóival, az árkád alatt erre szintén lesz lehetősége.
Ipacs Pince
Ha a Somló ikonikus alakja Spiegelberg (Spigi), akkor Budaörsé mindenképpen Ipacs Zsolt (Ipi). Úgyis mondhatnánk, Ipi Budaörs Spigije... ha ennek a formulának ma még volna valami viccértéke. A lényeg, hogy Ipi is elhozza kínálatát a Borászportál - Vinoport árkád alá, ami az Ipi Apacs sorozatot, a Vakteszt Cuvée-t valamint a Mrs. Columbo nevű bort jelenti. Ingyenes kóstoló, tessenek közelebb jönni!
Borászportál - Vinoport árkád a Budavári Borfesztiválon
Ipi csőre tölt
Hetényi Pince
Kétlaki borászatot visz a Hetényi család, hisz’ míg a szőlőik a Szekszárdi borvidéken, addig a borászati központjuk, ahol a feldolgozás és a hozzájuk érkező borturisták vendéglátása és elszállásolása történik, Mecseknádasdon, tehát a Pécsi borvidéken található. Szőlőterületeik egész pontosan a Várdomb és a szálkai elágazó között, Decs-Aranyhegyen, valamint Alsónána-Kürtöshegyen futnak fel a domboldalakra. Hegyeket itt ugyanis csak a földrajzi elnevezésekben találni, mivel a tengerszint feletti magasság csupán 170-180 méter. A talajszerkezetben főként pannon homokkal kevert löszt, barna erdőtalajt találni, de 30%-ban mész is előfordul a rétegekben. Hetényiék integrált gazdálkodást folytatnak, boraikat a legkevesebb emberi beavatkozás útján készítik, melyekről már e cikkünkben is ejtettünk pár szót.
Hetényi Emese kóstolója pénteken 16:00-kor veszi kezdetét.
Borászportál - Vinoport árkád a Budavári Borfesztiválon
Hetényi Emese 
Állandó programok az árkád alatt:
Szerencsekerék
Aki a „Nyert!” feliratú cikkelyt pörgeti ki a szerencsekeréken, az például a Gróf Buttler felajánlásaként egy két fő részére szóló, 4 tételes borkóstoló-kupont vihet haza. De lehet még nyerni: Polgár Pince utalványt, Hotel Venus**** utalványt, Frittmann utalványt, Donum Terrae utalványt, Winelovers utalványt, Hotel Experience utalványt és így tovább...
Borászportál - Vinoport árkád a Budavári Borfesztiválon
 
Nyereményjáték
Segítse munkánkat, s vegyen részt a borfogyasztási szokásokról készített kutatásunkban, melynek koordinátora a Winelovers arca, a Borászportál tudósítója, a Budapesti Gazdasági Főiskola adjunktusa, Dr. Harsányi „Dave”. Aki kitölti kérdőívünket, automatikusan regisztrál nyereményjátékunkban, mely során félóránként sorsolunk ki egy palack bort*. A nyertesek sorszámát hostesseink egy mezei táblára fogják felkrétázni, így aki csak később tud visszanézni a Borászportál – Vinoport árkádhoz, az minden nap este tíz óráig leellenőrizheti, nyert-e.
Borászportál - Vinoport árkád a Budavári Borfesztiválon
 
(*A borokat a helyszínen vehetik át a nyertesek, a sorszámot tartalmazó szelvényt pedig a kérdőív kitöltése után kapja meg az illető.)
További infók a borfesztiválról itt.
*
 
Winelovers borok az olvasás mellé