Dr. Bussay László lett a Borászok Borásza 2015-ben

Knap Gábor
2015. április 24., 22:13


A tavaly nyáron elhunyt Bussay László, csörnyeföldi borászt választották meg idén a Borászok Borászának – jelentette be Berecz Stéphanie, a díj tavalyi nyertese április 24-én a Boscolo New York Palotában tartott díjátadó gálán.
Dr. Bussay László lett a Borászok Borásza 2015-ben
Fotó: Varga Erika
Dr. Bussay László (1958–2014) családjában volt hagyománya a szőlőművelésnek, borkészítésnek - olvasható Csíki Sándor, a borászra emlékező cikkében. Az első tőkéket 1988-ban telepítette Csörnyeföldön. Olasz- és rajnai rizlinget, szürkebarátot, traminit, sárgamuskotályt, pinot noirt, csókaszőlőt is termelt a Kövecs-hegy, Birkás és Kapatörő dűlőkben.
 
Első, és elismerten első számú termelője lett a vidéknek. 2003-as traminije Olaszországban ért el nagy aranyérmet. 2006-ban az Esküvé 2004 cuvée-jét a Decanter Magazin a világ 10 legjobb rizlingje közé választotta. Borait országhatárokon innen, s túl is sokan ismerték.
 
Dr. Bussay Lászlót háziorvosi, és a Zalai borvidéknek nevet s ismertséget hozó munkájáért 2009-ben a megye díszpolgárává választották. 2013-ban megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, most pedig a borászok – szívükben őrizve emlékét – választották maguk közül a „legborászabbnak”. 
A kiválasztásról:
 
A korábbi években megválasztott Borászok Borászai egyenként alkották meg a saját „ötvenes” jelöltlistájukat, majd a díjat felügyelő alapítvány, a borászokkal együtt, egy kibővített kuratóriumi ülés keretében, közös megegyezéssel véglegesítette az 50 jelölt nevét.
 
Az 50 jelölt december 12-én értesül arról, hogy felkerült a 2015-ös listára. Minden jelöltnek egy szavazata van. A jelöltek kétkörös szavazással, egyszerű többséggel választották meg a győztest. Az első kör után a legtöbb szavazatot kapott 5 jelöltközül hozta meg a végső döntést az 50 jelölt, szintén egy-egy szavazatával.
 
A döntőbe Bodó Judit (Bott Pince, Tokaj-Hegyalja), Bott Frigyes (Bott Frigyes Borászat, Garam-mente borvidék), Dr. Bussay László † (Bussay Pince, Zalai borvidék), Ipacs Szabó István (Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Villányi Borvidék), Karner Gábor (Karner Gábor Kézműves Borászat, Mátrai borvidék) jutott.
Winelovers borok az olvasás mellé