Csúcsaszúk a Holdvölgy mesterkurzuson

Bognár Attila
2017. március 16., 10:29


Az idei Tokaji Március leginkább várt eseménye minden bizonnyal a Szepsy 100-at is felvonultató kóstoló lesz. De legalább akkorát fog szólni a Holdvölgy pincészet 6 puttonyos aszúit középpontba állító mesterkurzus Gincsai Tamás főborász kalauzolásával, akivel ez alkalomból beszélgettünk röviden a borokról, évjáratokról és persze saját magáról.
Csúcsaszúk a Holdvölgy mesterkurzuson
Hogyan kötődsz a borvidékhez, hol dolgoztál, mielőtt a Holdvölgyhöz kerültél?

A Tokaji Borvidék miatt lettem borász, itt szerettem bele ebbe a szakmába. A szakmai gyakorlatomat a Tokaj Hétszőlőnél töltöttem, majd később két évet dolgoztam a Dereszla Pincészetnél, ahol elsajátíthattam a tokaji borkészítés gyakorlati alapjait. Ezután szakmai kitekintésként a Vylyan Borászatnál töltöttem el két évet, ahol a vörös- és rozé borkészítés alapjait tanulhattam meg. Majd 2013 tavaszán kerültem a Holdvölgyhöz, ahol főborász pozícióban vezetem azóta is a borászatot.
 
Melyik volt az első évjárat, amin már a te kezed munkája érződik?

2013 volt az első saját évjáratom a Holdvölgynél. Viszont egy borászat vezetésének az átvétele magában foglalja az előző évek több tételének a palackozási munkálatait is. Így a Culture Aszúnk 2009-es évjárata, a Signature Édes Birtokválogatásunkból a 2010-es évjárat, illetve a száraz borainkból a 2012-es évjárat volt az első, amit már én házasítottam és palackoztam.
 
Azon túl, hogy te vagy a főborász a Holdvölgynél, milyen területekért vagy még felelős?

Eléggé sokrétű a munkám, a borok készítésén túl a megrendelések felügyelete és a vendéglátások koordinálása is hozzám tartozik. Ezek mellett amennyire tudom, igyekszem kivenni a részem a borkóstolók, borvacsorák és fesztiválok lebonyolításából is.

Csúcsaszúk a Holdvölgy mesterkurzuson

Mitől különleges ez az aszúsor, miért ezt választottad a mesterkurzus témájának?

2006 volt az első év, amikor sikerült definiálni a Holdvölgy Culture Aszú stílusát - ez a bor csak a legmagasabb minőségben, 6 puttonyos kategóriában készülhet el.
Tudomásunk szerint nincs más a borvidéken, aki 11 egymást követő évjárat mindegyikében tudott volna 6 puttonyos aszút készíteni.
Az első évjárat receptúrája alapján készítjük minden évben a Holdvölgy Culture Aszúnkat, amelyek így az évjáratok esszenciáját testesítik meg. Mivel minden évjárat más, ezért az egyes aszú tételeink is különböznek egymástól illat- és ízvilágukban, viszont a stílus folytonossága biztosítva van.
 
Szerettünk volna az első hat évjárat aszúja előtt tisztelegni, így limitált mennyiségben, mindösszesen 500 darab sorszámozott faládában kínáltunk ezekből a borokból egy különleges kollekciót, amiből már csak 30 db elérhető. Érdekessége, hogy a válogatásnak keretet adó 2006-os és 2011-es évjáratokban egy Pannon Csúcsbor győztes bort és egy Decanter Regionális Trófea győztes bort tisztelhetünk, ami már magában a minőség garanciáját jelenti a teljes kollekcióra nézve. Ez az egyedi válogatás 100.000 Ft értéket képvisel, viszont a tavalyi évben egy árverésen Monaco-ban 4400 euróért került leütésre egy ilyen faláda.
 
Jelenleg mely évjáratok vannak közülük forgalomban, melyek kaphatóak?

A jelenlegi előírásokhoz képest egy jóval szigorúbb szabályozást folytatunk magunkkal szemben. Minden évjárat aszúja két év hordós érlelés után kerül palackba, ahol még ezen felül eltölt hat évet, így nyolcéves koránál hamarabb nem kerülhet forgalomba nálunk egy aszú tétel sem. Minden év októberében debütál az új évjárat. Ennek alapján tavaly ősszel a 2008-as évjárat vált elérhetővé a már forgalomban lévő 2007-es és 2006-os évjáratok mellett. Ezt a hosszú érlelést egy elvárható minimumnak tartjuk egy olyan borral kapcsolatban, amely akár 100 éves érlelési potenciállal is rendelkezhet, ha megfelelő körülmények között van tárolva. Ezekből következik, hogy a mesterkurzuson kóstolható lesz három olyan évjárat aszúja is, amelyek még nem forgalmi tételek.

Melyik a személyes kedvenced a sorból és miért?

A hat évjárat közül a 2007-es és 2008-as évek voltak kimagasló aszús évek a teljes borvidéken. Hozzám mégis a 2010-es évjárat áll a legközelebb. Ez a hűvös évből származó bor olyan különleges aromákkal, egyensúllyal és beltartalommal rendelkezik, amihez nem nagyon volt még szerencsém, pedig pár aszút már megkóstoltam az évek során. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy mivel hat különböző ízvilágot jelenít meg a hat évjárat, ezért ebben a minőségi magasságban már csak az ízlés dönthet, hogy kihez melyik áll a legközelebb.
 
Csúcsaszúk a Holdvölgy mesterkurzuson

Ezen borok fogyasztása önmagában is élmény, de ha étellel akarnád párosítani, akkor mihez ajánlanád őket?

Az előző gondolatmenetet folytatva, nagyon gazdag és összetett szerkezetű borokról van szó, így nehéz lenne konkrét ételpéldákat felsorolni. Úgy tudjuk megtalálni a tökéletes étel-bor párosításokat, ha kísérletezünk velük, és merjük elengedni a fantáziánkat. Első körben mindenkinek a desszertek jutnak eszébe, ha aszúról beszélünk, ami teljesen rendben is van, ha odafigyelünk, hogy a desszert cukorfoka ne legyen magasabb, mint az aszú édessége. Ami talán ennél meglepőbb, hogy az aszú tökéletes aperitif is lehet. De a legújabb éttermi irányzatokban bátran használják főételek mellé is, mivel húsokkal megfelelő köret és fűszerezés mellett egy új dimenzió nyílik meg így a gasztronómiában.
 
Nagy várakozásokkal tekintünk tehát a Holdvölgy mesterkurzus elé, amely egyedi és kihagyhatatlan élményt ígér az aszúrajongók számára. 
 
Winelovers borok az olvasás mellé