Cuvée extrákkal

(X)
2015. április 21., 16:56


A boroknak, a látnivalóknak és a gyarapodó programoknak köszönhetően Sárospatak egyre vonzóbb úti cél a borkedvelők körében. A kikapcsolódási lehetőségeket pedig tovább bővíti a hétvégén megnyíló Cuvée Rendezvényház, amely igazi kuriózumnak számít.
Cuvée extrákkal
A most felújított Cuvée ház egy igazi ritkaság Sárospatak szívében. A XVIII. században épült házban élt Kövy Sándor jogtudós professzor, Kossuth Lajos tanára. Az 1800-as években a Sárospataki Református Gimnázium nyomdájának adott otthont az épület. Sőt Bertha Zoltán, helyi festőművész is alkotott és élt a ház falai között.
A Cuvée Rendezvényház tulajdonosai az épület megmentésével, és annak jelenleg betöltött szerepével sokat tettek a városért, a helyi emberekért és az oda látogató turistákért.
 
A felújított épület neve figyelemfelkeltő a borrajongók körében: Cuvée Rendezvényház. Miért? A szó annyit jelent házasítás, borászati példával élve, amikor a különböző borokat egybetöltik és együtt még jobbat adnak. Kiegészíti az egyik tétel a másikat, ezután ütősebb bor lesz a palackokban. Ezt csinálták a rendezvényházzal is: a történelmi múlttal rendelkező épület új ruhát kapott, hozzáadták a kultúrát és a Harsányi Pincészet tokaji borait.
 
Cuvée extrákkal
 
A több száz éves ódon pincét kipofozták, és most itt készülnek és érlelődnek a Harsányi borok. A borászat már 163 éve műveli szőlőültetvényeit Sárospatak dűlőiben, de 2012-ben történt egy koncepcióváltás. Ez hozta magával a pince és kóstolóterem szükségességét, amelyeknek most a Cuvée ház ad otthont. A fejlődés jól sikerült, ezt az is bizonyítja, hogy a Borászportál Tokaj Grand vaktesztjén a Harsányi Pincészet 2013-as Birtok Furmintja a legjobb tíz között szerepelt.
 
Cuvée extrákkal
 
A rendezvényház számos eseménynek szolgál helyszínéül, legyen szó borbemutatóról, sajtótájékoztatóról, csapatépítő tréningről, konferenciáról, gálaestről, családi eseményekről vagy akár esküvőről. A Cuvée ház rugalmas és segítőkész csapata akár egy 120 fős rendezvényt is lebonyolít, gond nélkül. Több komolyzenei estet is tartottak már a házban, ami arra sarkallja az embereket, hogy ne feledkezzenek meg a műfaj nagyszerűségéről. A koncertsorozat következő állomása május 16-án lesz a Cuvée házban, ahol fellép majd a ColorQuartet.
 
Cuvée extrákkal
 
A ház hangulatos udvara is alkalmas különböző rendezvények lebonyolításáraa tavaszi-nyári időszakban. A teraszon, vagy a kert végében folyó Bodrog partján ülve, egy pohár borral a kezünkben, minden gondunk elszáll, el sem akarunk majd menni Sárospatakról.
 
A régi, poros házban megtaláltak egy gyöngyszemet, amit csiszolni, fényezni kellett, de megérte a sok munka, amelynek gyümölcsét megnézhetik április 25-én az ünnepélyes megnyitó alkalmával.
 
Köszönet a fotókért a Hegyalja Fotónak!
Winelovers borok az olvasás mellé