Egy sommelierverseny előtt mégis mit gyakorolnak a sommelier-k?

Geri Ádám
2019. február 28., 08:00


Most vasárnap zajlik a 2019-es Magyar Sommelier Bajnokság döntője. Felkészülés alatt csak isznak a sommelier-k? És mihez kell nekik a stopper? Kulisszatitkok az utolsó napokról.
Egy sommelierverseny előtt mégis mit gyakorolnak a sommelier-k?
„Az biztos, hogy amolyan célzóvízként megiszom egy pohár pezsgőt a verseny előtt.” Ezt a kulisszatitkot Angerman László osztotta meg a Vinoporttal a Magyar Sommelier Bajnokság előtti finisben. A szakmában Öcsiként ismert sommelier-nek a verseny előtt meglévő „lámpalázra” tett utalása meglepő lehet, hiszen többször szerepelt már a Magyar Sommelier Szövetség által szervezett versenyen, nyerte is már meg, ezen kívül 2017-ben sikeresen tette le a Nemzetközi Sommelier Szövetség (Association de la Sommellerie Internationale, röviden ASI) nemzetközi sommelier vizsgáját.
 

 
A Magyar Sommelier Bajnokság azonban igencsak embertpróbáló megmérettetés. Az elődöntőt március 2-án Egerben tartják, hogy aztán a 3 továbbjutó másnap Budapesten döntse el, közülük ki nyeri el a Magyarország Sommelier Bajnoka 2019 címet. Az egri elődöntő a délelőtti írásbeli feladatmegoldás után fél 2-től a nagyközönség számára nyilvános gyakorlati résszel folytatódik. Itt a versenyzők „egyenként egy palack vörösbort dekantálnak és megfelelő ételt ajánlanak hozzá, majd öt falatkát kóstolnak, hogy azokból megfelelő indoklással kiválasszák azt a kettőt, amelyek a leginkább párosíthatók az e célra odakészített és megkóstolt két borhoz” – áll a verseny hivatalos programjában.
 
„Az Ifjúsági Sommelier Világbajnokság nemzeti válogatója talán azért nehezebb, mert az egész verseny angolul zajlik, míg a Magyar Sommelier Bajnokságnak az ad plusz feszültséget, hogy egy jó része a közönség előtt történik” – hasonlítja össze a két versenyt Fogarasi-Frank János, aki tavaly az előbbi megnyerése után mexikóban a 31 év alatti világbajnokságon képviselte hazánkat.
 
A Gundel Étterem Erzsébet Királyné báltermében március 3-án 11 órától tartandó szintén nyilvános döntőre jegyek elővételben már igényelhetők a deakjozsef2012@gmail.com címen, de aki még többre vágyik, az egy pezsgős VIP tízóraival fokozhatja az élményeket.
 
A laikusok azt gondolhatnák, a sommelier-k egész évben tulajdonképpen pontosan a fent leírtakat csinálják a munkahelyükön, ám ez nem egészen így van. „Stopperrel gyakorlunk, hogy betartsuk másodpercre a váltások között megengedett időt, illetve az összesen 5 percet, ami egy vendég kiszolgálására rendelkezésre áll. A munkahelyen az idő nem annyira tényező, ott mindenek előtt az elegancia és a szépség számít” – mesélte Angerman László. Szintén a felkészülés része, hogy az utolsó hónapban (versenytársaihoz hasonlóan) rendszeresen látogatja a minden hazai sommelier „menedékhelyeként” ismert Nappali Kávéházat, ahol ha a a helyi kollégák meglátják őt, már készítik is ki a poharakat a párlatok vakkóstolójának gyakorlására.
 
A rövid telefonbeszélgetésünk alatt ide tartott éppen gyakorolni Tüü Péter, az Arany Kaviár sommelier-je is, aki két éve lett bajnok, és aki elárulta, azt az információt kapták a szervezőktől, hogy idén egy új feladattal, a „terítési hibák kijavításával” bővül a verseny repertoárja. Ő szintén rendszeres visszatérő a bajnokságon, „jó tanulási lehetőségként tekint az ilyen megmérettetésekre, másrészt úgy érzi, a szakmán belül is lehet hozadéka egy jó helyezésnek”.
 
„Ritkán adatik meg, hogy így összejövünk a kollégákkal, emiatt is inspiráló a bajnokság. Másrészt kimozdulok a napi rutinból és ez mindig megerősít abban, hogy jó pályát választottam” – adott egy másik színezetet az eseménynek Fogarasi-Frank János.
 
A döntőn kerül sor a 2018-as Par Excellence díjak átadására is. A díjakat Termelő kategóriában a tokaji Holdvölgy Pince, Kereskedő kategóriában a Radovin, Vendéglátó kategóriában a Márga Bisztró, Szakíró kategóriában Dékány Tibor és Oktató kategóriában Sárkány Péter veheti majd át.
Winelovers borok az olvasás mellé