Élettel teli palackok Tiffán Edénél

Fendrik Zsóka
2014. október 17., 10:16


Nem sok alkalom adódik az ember életében, hogy egy nyolc tagú vertikális sort kóstolhat végig, főleg, ha ez a bor nem más, mint a Tiffán Grand Selection. Az igazán nagy megtiszteltetés pedig az, hogy személyesen a készítője, Tiffán Ede mutatta be ezeket a rendkívül izgalmas tételeket.
Élettel teli palackok Tiffán Edénél
 
Ede bá az, az ember, akiről ódákat zengtek az egyetemen. Mint példakép mutatják be a magyar borászatban, ünnepi borok készítőjének titulálták. 1965-ben végzett a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolán, majd első szürete 1967-ben volt, aminek gyümölcsét az akkori Villánykövesdi pincéjében dolgozta fel. Ő volt az elsőként megválasztott "Év bortermelője" Magyarországon 1991-ben. Már akkor sem kis tapasztalattal rendelkezett Tiffán Ede, amikor 1995-ben megalkotta az első Grand Selection borát.
Élettel teli palackok Tiffán Edénél
Tiffán Ede dekantálja az 1999-es Grand Selectiont
"Garamvári Vencel barátom, kollégám tett látogatást a pincémben 1995-ben. Megmutattam neki egy sor hordómintát, amiből 5 kimagaslott, el volt ragadtatva. Nem igazán tudtam mi legyen vele, elég kis tétel volt, de ő rögtön rávágta: ezt le kell palackozni külön tételnek. Hát így született meg 1995-ben az első 1400 palack Grand Selection."
Milyen bort is takar valójában a Grand Selection név a Tiffán Pincészetnél? Képzeljünk el egy stílusában koncentrált, markáns tételt, ami a legjobb szőlőültetvények alapanyagaiból készült. Két év érlelést kapott, ebből 14-16 hónapot francia Taransaud barrique hordókban, majd 20 hektoliteres magyar tölgyben. A nagy ászokhordók finom eleganciát adtak így a bornak.
"Csak a nagy évjáratokban készítettük el Bordeaux-i fajtákból (cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot) a Grand Selectiont. Ezeknél nagyon fontos a fenolos érettség, ami magas alkohollal is együtt jár, de ezek a fával együtt szépen integrálódnak."
Élettel teli palackok Tiffán Edénél
Az ilyen típusú, fajsúlyos borokat érdemes levegőztetni kóstolás előtt
Tiffán Ede az a tudatos borász, aki következetesen dolgozik mind a pincében, mind a szőlőben. Ez pedig a borain is meglátszik. Most lássuk a Grand Selection vertikális sort.
Grand Selection 2008
A jelenleg forgalomban lévő tétel. Tiszta, mély rubin színű bor, melynek illatában uralkodik a dohány, kávé, bőr, fekete cseresznye és a földes jegyek. Ízében még fiatal, jellemzőek a gyümölcsös aromák, mint a meggy, feketeszeder és ribizli. Egy lendületes, és fiatal kora ellenére selymes bor van a poharunkban.
Grand Selection 2007
Nagyon mély szín, szinte már fekete a bor. Az illatában a fűszerek uralkodnak inkább, mint a gyümölcsök. Feketebors, pici gombásság és az eső áztatta erdő finom illata járja át a tételt. Még nagyon fiatal, meghatározó a cserzőanyag és a fa, de egy felfelé ívelő pálya közepén tartanak. Egy markáns bor, tele tartalommal.
 
Grand Selection 2006
Mély rubin, de a pohár falán már jelentkezik a gránátba hajló színárnyalat. Illatban a nemes cédrus meghatározó. Mint kiderül a tétel 100 % új francia hordóban volt. Nagyon szépen integrálódott a fa, selymes, lendületes, elegáns bort kóstolhatunk. Az évjáratban karcsúbb borok készültek, gyorsabban érnek, de a fa hozzásegített koncentrálni a tételt. Még mindig eleven a pohárban és közben nagyon kerek. Élvezet most fogyasztani!
Grand Selection 2003
Az utolsó Grand Selection, ami magyar hordóban érett. Nagyon meleg évjárat volt, illatában a vízipipa dohány intenzíven érezhető. Eleven cserzőanyagok a borban, kellemes fűszerek, a fa szépen integrálódott. Ízében a kámfor, datolya, feketebors és a dohány egy szép, komplex borélményt nyújt a kóstolójának. Egy kifejezéssel jellemezve a tételt: karakteres, mély ízű.
Élettel teli palackok Tiffán Edénél
A borsor
Grand Selection 2000
A pohárban szinte fekete a bor. Gyümölcsök – áfonya, szilva - érezhetőek illatban először, lekvár formájában. Kis levegőztetés után a pipadohány, kávé és füst válik intenzívvé. Ízében szépen lekerekedett, jól fogyasztható a tétel. A fás jelleg mellett a gyümölcsök jelennek meg a korty elején. Egy tizennégy éves bor és még mindig tartogat izgalmakat.
Grand Selection 1999
Egy fiatal osztrák borász pár éve csak ennyit mondott a tétel megkóstolása után: "végre érzem az eukaliptuszt, eddig csak olvastam róla". Valóban illatában az eukaliptusz, hűvös fűszeresség, de ízben mégis krémes, a csokoládé és marcipán is felfedezhető. A bor lágyan simogat. Tiffán Ede nagy kedvence "A ’99-es finom", mondja ezt a kóstoló során.
Grand Selection 1997
A bor megjelent a japán Wine Art újságban is, az országban, forgalomban lévő legjobb 20 tétele között szerepelt. Színében fekete, mahagónia. Illatában jellemző a dohány, cédrus, földes jegyek, fűszerek, étcsokoládé. Fegyelmezetten nevelődött a palackban. A cabernet franc túlsúlyban van az adott évjáratú Grand Selectionben. Még él a bor, ami óriási élményt nyújt a fogyasztójának!
Élettel teli palackok Tiffán Edénél
Tiffán Ede
Grand Selection 1995
Az első évjárat és a legidősebb bor a sorban. Először illatban feketecseresznye, cédrus, dohány fedezhető fel, de idővel a pohárban már jobban erősödnek a konyakos, rumos meggy jegyek. Ízben a csersavak lekerekedettek, még érlelhetőek. A bor még mindig szép oldalát mutatja, de a csúcsán már túl van, főleg illatában veszít a dekantálás után.
A Grand Selection fejlődése jól követhető volt. Látszik, hogy vannak évjáratok, amik hamarabb megérnek és csúcsra jutnak, mint például a 2006-os, de van, ami még 17 év után is él a palackban (1997). Egy adott tétel időszakonként más arcát mutatja, és különböző élményeket nyújt. Kóstoljanak belőlük régi évjáratokat, amire a pincészetnél mindig van lehetőségük a vendégeknek. Ezen kívül ott megismerkedhetnek a csak külföldön forgalomban lévő tételekkel.

Winelovers borok az olvasás mellé