Erdélyi borok a “Piros Tűzhelyről”


2024. május 06., 09:35


A Wine Barabas családi pincészet Ördöngösfüzesen készíti különleges aromájú borait.
Erdélyi borok a “Piros Tűzhelyről”
Az édesapa, Barabás Stefan 1990-ben kapta vissza földjeinek egy részét, és azonnal másfél hektár szőlőt telepített a hegyen található területekre. Rá egy évre még egy hektárral nőtt az ültetvény mérete. Hosszú évekig csak folyóbort készítettek, 2007-ben plusz 10 hektárral növelték a területeket. Stefan halála után felmerült a kérdés, hogy mi lesz a szőlővel. A fiú, Barabás Csaba akkor dizájn, divattervező szakon tanult az egyetemen, és köze nem volt a szőlész-borászathoz. Választás elé került: vagy eladják a birtokot, vagy megőrzik édesapja örökségét. Csaba a folytatás mellett döntött.
 
Külföldi kurzusokon, képzéseken vett részt, és lassan beletanult a szőlészetbe, majd a borászatba is. Borászkodni csak akkor kezdtek, amikor a szőlőben már szép eredményeket tudtak felmutatni. Modernizálták a technológiát, kitanulták az aroma megőrzésének technikáit. Prémium kategóriájú bort először 2018-ben palackoztak, és mostanra a szőlőt már organikusan művelik, szeretnék megkapni a bio minősítést. Csabának egyrészt személyes meggyőződésből is fontos a vegyszermentesség, de szerinte a fogyasztók is jobban értékelik a bio borokat. Az organikus művelést az ő esetükben nagyban segíti az a sajátos mezoklíma, amely a “Piros Tűzhely” ajándéka számukra.
 
A Vatra Roșia vagyis “Piros Tűzhely” nevet régen a falubeliek adták annak az elképesztő panorámával rendelkező földnek, amelyen Barabásék szőlője terem. Az Erdélyi borvidéken 500 méteres magasságban elhelyezkedő sík területet reggeltől estig éri a napfény, amely az érést segíti, éjszaka azonban még nyáron is 10 fok alá hűl a levegő, így szépen megmaradnak a savak és az intenzív aromák is a borban. A szőlő határánál lévő erdő pedig napközben, a nagy melegben is segíti a szőlő levegőzését, és azt sem engedi, hogy a gombás fertőzések megtámadják, így a szőlővédelemben is nagy szerepe van. Emiatt is tudnak Csabáék viszonylag könnyen átállni az organikus termesztésre.
 
A Kárpát-medence által körülölelt Erdélyi borvidékre általában is jellemző, hogy az ültetvények védettek a forró mediterrán klímától. A betelepülő szászok ugyanis, akik a szőlőművelést meghonosították a térségben, a szőlőt a hegyre ültették, ahol a hőingadozás kedvezett a szőlőtermesztésnek. A szocializmus évtizedei alatt a legtöbb ültetvény kipusztult a hegyekben, mert hasonlóan a magyarországi helyzethez, itt is a mennyiségi termelést helyezték előtérbe a minőségi helyett. A hegyi borok a rendszerváltás után kezdtek visszatérni a borkedvelők asztalára, miután sokan újratelepítették a szőlőket. A térség fehérboros vidék, a klíma ennek a bortípusnak kedvez a leginkább.
 
Barabas Csaba nem szeretne növekedni: 12 ha ültetvényen dolgozik, amennyi szőlő ott terem, annyi bor lesz minden évben, az azonban prémium és bio, ezt értékelik is a fogyasztók. Úgy látja, az erdélyi borokat nagyon keresik külföldön, és nyitottak, kíváncsiak az innen érkező újdonságokra.
 
 
A régi 35 éves tőkéken piros tramini és királyleányka terem, a traminiból minden évben egy magasabb alkoholtartamú késői szüretelésű édes bor készül.
 
Az új telepítések világfajtákból tevődnek össze. A sauvignon blanc igazi sikersztori lett, többen az új-zélandihoz hasonlítják, és ár-érték arányban kedvezőbb is annál. Ezt a fajtát acéltartályos és hordós érleléssel is elkészítik, így a megszokottól eltérő stílus is elérhető náluk. Míg az előbbiben a friss virágos-gyümölcsös illat, a bodzavirág, a fehér virágok és a grapefruit aromái dominálnak, addig a hordós változatban a bársonyosság, egy kis krémesség és egzotikus gyümölcsök érezhetők.
 
Igazi különlegesség a rozé szürkebarát. A szőlőt vörösboros tartályba bogyózzák, lehűtik, és attól függően, hogy a szőlő héjában mennyi színanyag van, pár órát vagy akár napokat is áztatják. Csaba szerint a szürkebarát az igazi rozé szőlő, és ebből a legszebb, legaromásabb a rozé, amelynek árnyalata évről évre más a benne található antociánok mennyiségétől függően. A 2022-es évjárat egy bársonyos lazacrózsaszín tétel érett eperrel, piros gyümölcsökkel és egy csipetnyi virág illatával.
 
Az ottonel muskotály és sauvignon blanc házasítása is jó ötletnek bizonyult: a két fajtát együtt szüretelik, préselik és erjesztik, a muskotály az illatokat, aromákat adja, a sauvignon blanc pedig a jó savakat, frissességet. Az eredmény egy alacsonyabb alkoholtartalmú, szerethető, jó ivású cuvée.
 
 
Csabának az olaszrizling nagy kedvence, mert sokféle borstílus elkészítésére alkalmas. Lehet belőle friss, könnyed bort készíteni, komplexebb hordós tételeket, és késői szüretelésű édes borként is kiváló. Idén a saját tételét az olaszrizlingek nagy találkozóján a GROW du Monde Balaton versenyen májusban Balatonfüreden méretteti meg.
 
Hol érhetők el a Wine Barabas borok?
 
A Kolozsvártól 50 km-re lévő Ördöngösfüzesen hamarosan megnyílik a pincészet kóstolóterme, ahol személyesen is megismerkedhetünk a Barabas borokkal.
 
Tervben van a magyarországi forgalmazás is, de addig is, ha biztosra akarunk menni, érdemes ellátogatni a Winelovers X-re, amely a Winelovers Wine Awards nemzetközi borverseny kísérő rendezvénye, és ahol találkozhatunk többek között a Barabas borokkal is.
 
További információk:
 
Winelovers borok az olvasás mellé