Gál Tibor: Meg kell találni Eger stílusát!

Fendrik Zsóka
2015. február 07., 07:31


20 évesen már a nyakába szakadt a pincészet, melyet évekig közösen tartottak fenn a családdal, majd megújította a borászatot, és azóta is döntések sorozatát hozza meg nap, mint nap ifjabb Gál Tibor. A fiatal borász nem hisz a divatokban, Eger stílusát akarja megmutatni a boraiban. Az idáig vezető útról beszélgettünk Tiborral.
Gál Tibor: Meg kell találni Eger stílusát!
Fotó: http://itthon.hu/documents/7673151/9269211/Gal_Tibor_Fuzio/49ad46fe-86fa-4ffd-9c69-f260379dc050?t=1401356507924
Sokan ismerik és szeretik a Gál Tibor Pincészet borait, emlékeznek még Gál Tiborra, aki olyan tételeket készített 15 éve, amelyeket senki azelőtt Magyarországon. De 2005-ben fordulóponthoz ért a borászat, az édesapa hirtelen halála után, fia ifjabb Gál Tibor vette át a birtokot.
 
Kevesen tudják, hogyan alakult az életed 2005 után?
 
2005-ben első éves hallgatója voltam a budapesti Corvinus, a régi Kertészeti Egyetem szőlész-borász szakán. Édesapám halála után tisztává vált, hogy ezzel kell foglalkoznom. A család közösen úgy döntött, hogy a borászat élére kell állnia valakinek és folytatni a pincészet irányítását. Az üzleti részét anya vitte tovább, a borászat arca én lettem. Beintegrálódtam a szőlőmunkákba, a pince folyamatokba és a kóstoltatásokba.
 
Az egyetem alatt sokat utaztam külföldre, szakmai gyakorlatra és tanulni. Tapasztalatot szereztem Dél-Afrikában, Új-Zélandon és Toszkánában. Tudatosan kezdtem el építeni a borászati ismereteimet, melyet az iskola elvégzését követően, otthon is hasznosíthattam.
2009-ben volt az első év, amikor már a szüretet is én menedzseltem.
 
Elmondhatjuk, hogy 2010-től már teljes egészében te irányítod a borászatot?
 
Ha úgy tetszik ettől az évtől léptem látványosan a színre. Családilag úgy döntöttünk, hogy enyém lesz a cég vezetése, édesanyám kiszáll belőle. A mai napig én vagyok a Gál Tibor Pincészet szőlésze, főborásza, ügyvezetője és irányítója. Minden döntést én hozok, ami a borok minőségét befolyásolja.
 
Természetesen a napi munkákban segítenek a kollégáim, akik az irányításom alatt végzik a feladatokat. Nélkülük nem működne ilyen jól a rendszer.
 
A Gál Tibor borok rajongói nagy változásokat tapasztalhattak az elmúlt években. Kisebb szortimenttel dolgoztok, megváltoztak a címkék, új márkaneveket hoztatok létre, gondolok itt a Titire és az Egri csillagra.
 
Valóban leszűkítettük a pincészet portfólióját és egy előremutató, újfajta borászati logikát kezdtünk alkalmazni. Nem találtunk ki semmi újat, csak a meglévő jó példákat hoztuk haza külföldről, és integráltuk itthon. A francia chateau-k szintén szűk szortimenttel rendelkeznek.
Az Egri csillag története 5 évvel ezelőtt kezdődött. Sok fehér fajta van a borvidéken, innen is jött az ötlet, hogy csináljunk egy fehér küvét, ez lett az első Magyarországon és Európában is. Kiugrási lehetőséget látunk benne mi, Egriek. 60 borász volt jelen a kitalálásakor, 2010-ben a Borászok Éjszakáján.
 
A Gál Tibor Pincészet életében, annyira fontossá vált az Egri csillag, hogy tavaly már 50 ezer palackot készítettünk belőle. Ez volt a legnagyobb mennyiségű és legdrágább Csillag Egerben. Nemcsak itthon, hanem külföldre is adunk el belőle, például Lengyelországba, Belgiumba, Franciaországba és New Yorkba.
 
Gál Tibor: Meg kell találni Eger stílusát!
Titi Egri Bikavér palackfotója
 
A Titit egyértelműen már hozzád kötik a borrajongók. Ez a márkanév 2006-ban egy pinot noirt takart, de ez, ha jól tudom már nem így van.
 
A Titit már felfuttattuk, ugyanúgy, mint a pinot noirt. Ezeket már nem kell tovább erősíteni, de a bikavér nevét lejáratták. Így azaz ötletünk támadt, hogy az alap bikavérünket, ami egy jó árfekvésű, hétköznapibb, gyümölcsös vörös küvé, ezzel a Titi névvel hozzuk forgalomba. Vagyis közvetve építjük az egri bikavérek nevét.
 
A pincészet portfóliójából még nem beszéltünk a pinot noirról. Jelenleg milyen szerepet tölt be ez a fajta?
 
A pinot noir Gál Tibor örökség, nem tudtuk és nem is akarjuk kihagyni a borok sorából. Azonban én úgy gondolom, hogy egyszerre csak egy dologban lehetek a legjobb, így egy bort szeretnék készíteni. Fajtaként a pinot noir és a furmint áll hozzám a legközelebb.
 
Pár éve óriási sikernek örvendett a dűlőszelektált pinot noirotok, melyet még édesapád honosított meg a pincészetnél. Látod ennek még a jövőjét?
 
Meleg évjáratokban, mint 2009 és 2012 felborul a logika és felmerül bennem a kérdés, hogy valóban pinot noiros borvidék vagyunk? Jó ötletnek tűnt a 90-es években telepíteni ezt a fajtát, de lehet, hogy el kell engedni.  Egyre melegednek az évjáratok, a klíma már nem olyan, mint 15 évvel ezelőtt. Nem rég váltunk meg a Grőber dűlőtől, amely túl melegnek bizonyult.
 
Gál Tibor: Meg kell találni Eger stílusát!
Gál Tibor Fúzió bor élménycentrum belső kóstolóterme
 
Melyik borra fókuszálsz legjobban és miért ragaszkodsz a küvékhez?
 
Az alapborokban, mint a Csillag és Bikavér, benne van az összes fajta, így mindegyikre kell koncentrálni. A dűlőkről leszüretelt alapanyagokat külön erjesztjük és érleljük, csak az utolsó pillanatban házasítjuk össze a kész borokat. Így van lehetőség kevesebb mennyiségben lepalackozni, pár érdekességet, amit a kóstolópincében tesztelhetnek a vendégek.
 
Működik a szűk szortiment. Stabilan tudjuk biztosítani a megszokott minőséget, ugyanolyan áron. Nem ad hoc jelleggel működünk, így a vásárlók tudják, hogy mire számíthatnak, ha leemelik a polcról a borunkat. Tudjuk kompenzálni az évjáratkülönbségeket a házasítások esetében, így ugyanolyan hangulatú borokat kommunikálunk. Én abban hiszek, hogy, ha a területtel szimbiózisban vannak az adottságaink, akkor jó termést tudunk létrehozni, közös erővel a természettel.
 
Úgy érzem, tudatosan ki van jelölve az út, amit építettél. Hogyan tovább a jövőben?
 
Működik a most felállított rendszerünk. Aki érdekességeket is akar kóstolni, ők ellátogatnak hozzánk, de a forgalomban kapható szűk portfólióról is egyre több pozitív visszajelzést kapunk. Nem más divatokat akarunk követni, így sem rozét, sem tanninos, súlyos, nehéz borokat nem készítünk.
 
Mi Eger stílusát szeretnénk megtalálni. Elegáns borokat készítünk, a mi arculatunknak, karakterünknek megfelelő tételeket. Hiszünk benne, hogy a legjobbak tudunk lenni, a lehető legmagasabb szinten.