Gyönyörű autók, gyönyörű nők - VinCE Budapest, vasárnap

Borászportál
2014. március 03., 15:12


Összefoglaló - A VinCE Budapest utolsó napján - csakúgy, mint pénteken és szombaton - a számos megjelent borászat számtalan bora mellett mesterkurzusok is szórakoztatták a még mindig el nem fáradó közönséget. Alfred Gratien champagne kurzus, a legjobb aszúk és szamorodnik és a balkán borai. Nem unatkoztunk vasárnap sem...
Gyönyörű autók, gyönyörű nők - VinCE Budapest, vasárnap
 
A rendezvényről szóló korábbi beszámolónik itt (péntek) és itt (szombat) érhetőek el.
A VinCE Budapest harmadik, befejező napján ezek a programok vártak a közönségre:
Gyönyörű autók, gyönyörű nők - VinCE Budapest, vasárnap
És megint champagne...
Az idei VinCE igazán kitett magáért, hogy elnyerje a pezsgőkedvelők tetszését. A szombati buborékos élményekhez vasárnap újabbakat gyűjthetett az, aki részt vett az Alfred Gratien mesterkurzuson.
“Mindig is úgy gondoltam, hogy a champagne az a borok világában, ami az haute couture a divat világában” – mondta Alfred Gratien. Ez tök jó mottó volt az Alfred Gratien pezsgőház bemutatójához. Az Alfred Gratien még mindig hordóban érleli az alapbort, ami még Champagne-ban is kuriózum. A Nicolas Jaeger pezsgőmester vezette mesterkurzuson nem csak a ház különleges minőségű pezsgőit, hanem az alapbort is megkóstolhatta a közönség.
Gyönyörű autók, gyönyörű nők - VinCE Budapest, vasárnap
Az Alfred Gratiennél 1864 óta készítenek champagne-okat. A birtok 2 hektár saját területtel rendelkezik és további 40 hektárról szüretelt alapanyagot vásárol fel a pezsgő készítéshez.
A beérkező szőlő több mint 62%-a premier és grand cru területekről származik és a borvidéki szabályozásnak megfelelően a három fő fajtával dolgozik a ház: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier.
Alfred Gratien a legmagasabb minőséget képviselő pezsgőházak egyike Champagne-ban és Nicolas Jaeger pezsgőmester 2007 óta irányítja itt a technológiai folyamatokat. A sajátos eljárásaiknak köszönhetően a termékek egyediek és különlegesek.
A többi pezsgőházzal ellentétben ők például nem végeznek almasav bontást a technológiai folyamat során, azért hogy a frissességet hosszú távon megőrizzék a pezsgőikben. Emellett a fahordós érlelésnek nagy jelentőséget tulajdonítanak és általában 3-szor annyi időt töltenek náluk az alapborok hordóban, mint amennyit előír a borvidéki szabályozás.
Takaró Rita kóstolási jegyzete:

Brut Classique Vintage 2012 blending 2013: a kóstolót egy alap borral kezdtük, csak hogy megértsük, miből is készül egy jó Alfred Gratien champagne. Tomboló citrusosság, szinte élvezhetetlen magas savszerkezettel. Az almasav bontás nélküli technológia jegyei nagyon tisztán és érthetően mutatkoznak!
Champagne Alfred Gratien Cuvée Brut Classique 2007: chardonnay alapú házasítás (46%), melyhez a Pinot Meunier (25%) gyümölcsössége és a Pinot Noir (29%) karakteresebb jegyei szép kerekséget adnak az ízvilághoz. Citrusos, déligyümölcsös vonulat, finom elegancia minden kortyában!
Champagne Alfred Gratien Blanc de Blancs 2004: a 100% chardonnayból készült gyöngyöző ital szépen magában hordozza a fahordós érlelés jegyeit illatban és ízben egyaránt. A vaníliás, tósztos, briós jegyek mellett azonban szépen mutatkoznak a citrusos, érett mangós, barackos zamatok is. Remek egyensúlyú!
Champagne Alfred Gratien Cuvée Paradis Brut 2005: Premier és Grand Cru terüleletekről származó Chardonnay (65%) és Pinot Noir (35%) házasítás. Illatában és ízében is nagyon sokrétegű. Leginkább a gyömbéres kalácsra emlékeztető, fűszeres-vaníliás jegyek dominálnak, de mellette a déligyümölcsös, ananászos vonulat hosszan elnyújtja az élményt.
Champagne Alfred Gratien Millésime 2000: hatalmas évjárat, gyönyörű komplexitással! A házasítás alapja: Chardonnay 64%, Pinot Noir 25%, Pinot Meunier 11%. 14 éves champagne, ami még egy tinédzser. Szépen jönnek a vajas-tósztos hordó jegyek illatban és ízben egyaránt, de az elegáns savak hihetetlenül frissé és egésszé teszik az élményt. Nagyon hosszú lecsengésű!
Champagne Alfred Gratien Cuvée Brut Classique Rosé: a rozésága miatt a sor végére került ez a remek gyümölcsbomba. 36% Chardonnay, 42% Pinot Noir és 22% Pinot Meunier házasítás. Egy könnyedebb műfaj a nagy Champagne-ok után. Epres, piros gyümölcsös illatfelhő, vibráló elegancia ízvilágában. Nagyon jól élvezhető műfaj férfiaknak és nőknek egyaránt!
 
Minden, ami bulvár
Nagyon kapóra jött a VinCE Budapest szervezőinek, hogy a rendezvény utolsó napján oszották ki az Oscar díjakat, hiszen ez aktualitást adott a legbulvárabb mesterkurzushoz, az Oscar Gala Masterclasshoz.
Gyönyörű autók, gyönyörű nők - VinCE Budapest, vasárnap
Idén amúgy a díjátadót a 12 év rabszolgaság nyerte, mert Steve McQueen filmje összesen három díjat kapott. A legjobb színésznő Cate Blanchett lett, a legjobb színész Matthew McConaughey. A Gravitáció hét díjat kapott, az Amerikai botrány egyet sem. 
Ami pedig a mesterkurzust illeti, a borok listája önmagáért beszél:
 • Sofia Blanc de Blancs Coppola sparkling wine, méthode traditionelle, Sonoma, California
 • Corazón Loco Blanco, Bodegas Iniesta, 2013, Castilla, Spain
 • Jolie Pitt  & Perrin Provence Rosé, 2013, France
 • When We Dance, Il Palagio, 2012, Toscana, Italy
 • Fernando Alonso Selección Especial, Calzadilla, 2007, La Mancha, Spain
 • The King of Rock ’n Roll, Elvis Wines, 2011, California
Dióhéjban: nagy nevek és nem olyan nagy borok.
Gyönyörű autók, gyönyörű nők - VinCE Budapest, vasárnap
Édes élet
A Mád Aszú-Szamorodni Workshop jóval több izgalmat tartogatott a jelenlévőknek, akik igen szép számmal tették tiszteletüket. Volt, akinek csak az asztal szélén sikerütl helyet szorítani, hiába, nem mindennap kóstol az ember ilyen borokat:
 • Szepsy 6 puttonyos Tokaji Aszú, 2008, Mád, Tokaj
 • Szepsy Édes Szamorodni, 2008, Mád, Tokaj
 • Barta 6 puttonyos Tokaji Aszú, 2008, Mád, Tokaj
 • Barta Édes Szamorodni, 2008, Mád, Tokaj
 • Holdvölgy 6 puttonyos Tokaji Aszú, 2008, Mád, Tokaj
 • Holdvölgy Édes Szamorodni, 2008, Mád, Tokaj
És aszúszemeket, amelyekkel kapcsolatban - különlegesség ide vagy oda - azt javasoljuk, hogy inkább adják az alapborhoz, mert elrágcsálva kevésbé élvezetes.
Gyönyörű autók, gyönyörű nők - VinCE Budapest, vasárnap
 
A VinCE Budapest viszont annál inkább az, ezt a nézetünket pedid természetesen Németh Ágnes is oszotta, aki a rendezvény főszervezője, és akit még vasárnap délután, a VinCE utolsó óráiban is nehéz volt elcsípni egy villáminterjú erejéig, mert folymaatos mozgásban volt a külföldi és a magyar vendégek, az előadók és a kiállítók miatt. De azért sikerült. Meg is kérdeztük, milyenek a visszhangok az új beléptetési rendszerről (a belépésre jogosító karszalag vonalkódját be és kilépéskor is "le kellett csipogtatni", valamint a mesterkurzusok belépőit is tartalmazta a karkötőn található azonosító) és hogyan értékeli az idei rendezvényt.
 
Winelovers borok az olvasás mellé