Gyűjtsd a dugót, óvd a paratölgyerdőket!

Borászportál
2012. március 10., 10:03


Környezetvédelem - Akár ezt a mottót is zászlajára tűzhette volna az a portugál kezdeményezés, amely az eldobott parafadugók újrahasznosítását szorgalmazza. Az Etico-program célja megmenteni azoknak a dugóknak a millióit, amelyek különben minden évben a hulladékgyűjtőbe kerülnének, s így közvetve óvni a paratölgyerdőket.
Gyűjtsd a dugót, óvd a paratölgyerdőket!
 
Az Amorim Cork társadalmi szervezetek, börtönök, iskolák, és a civil szféra bevonásával indította el a programot, amelynek a célja az, hogy minél több használt parafadugót gyűjtsenek össze. A begyűjtött dugók ugyan már nem alkalmasak eredeti funkciójuk betöltésére, de számos egyéb hasznosításuk lehetséges – számol be a programról a Zöld8 környezetvédelmi portál.
 

A kocsmáktól, éttermektől, óvodás csoportoktól begyűjtött dugókat a programba bevont börtönök lakói tisztítják meg a szennyeződésektől, és az idegen részektől. A dugókat leadó csoportoknak a cég kilónként 1 eurót fizet. A legügyesebb tartományok természetesen a komoly bortermeléssel és szőlőműveléssel foglalkozó régiók, mint Toszkána vagy Veneto. Ez a két terület közel 15 tonna dugót tudott összegyűjteni. A kampány célja elérni a 250 tonna használt palackzárót.
A vállalat a gépgyártásnak, autóiparnak és repülőgépiparnak gyárt hangszigetelő és rezgéselnyelő burkolatokat, melyeknek legideálisabb nyersanyaga a parafa. A cég ezért elkötelezett a paratölgy erdők megóvásában. A megdarált dugókból készült granulátum arra is felhasználható, hogy a vízfolyásokban gátat képezzen a szennyező anyagok ellen.
Forrás: Zöld8
Winelovers borok az olvasás mellé