Ha valódi kuriózumra és újdonságra vágysz, itt a Malatinszky Kúria Novum Conceptio 2020


2021. szeptember 23., 18:51


A folyton megújuló és kísérletező Malatinszky Csaba a 30. Budapesti Borfesztiválra is tartogatott meglepetést az érdeklődők számára. 
Ha valódi kuriózumra és újdonságra vágysz, itt a Malatinszky Kúria Novum Conceptio 2020
 
A borászat 11 tételt vitt magával a rendezvényre, és a borkedvelők által már ismert nagy borok - például a pincészet csúcsborának számító Maghari - mellett most ott volt egy szintén az átlaghoz nem hasonlítható, egészen friss tétel. A Novum Conceptio 2020 teljes megjelenése az újdonság ígéretével hat.
 
Ha valódi kuriózumra és újdonságra vágysz, itt a Malatinszky Kúria Novum Conceptio 2020
Malatinszky Kúria Organic Wine Estate
Novum Conceptio 2020
 
Áttetsző palackba töltötték, hogy még inkább érvényesüljön gyönyörű lila színe, amely arra utal, hogy ez a bor tele lesz primer illataromákkal. Alapját a bordeaux-i fajták adják: cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot. Nem kapott hordós érlelést, csak acéltartályban pihent, hogy valóban megmaradjanak az elsődleges gyümölcsös illatok, ízek. Ennek megfelelően csavarzárat kapott. Finomseprőn érlelődött, szűretlen, natúr bor. Elkészítésekor a cél az volt, hogy a borászat létrehozzon ebben a kategóriában egy olyan tételt, amely megmutatja a műfajban rejlő, a megszokottól eltérő lehetőségeket.
 
Malatinszky Csaba a boraival mindig is gyönyörködtetni akart:
a természettel békében és együttműködésben a szépséget kívánja megmutatni az általa megálmodott borokkal.
 
 
A Malatinszky Kúriában a gazdálkodás teljes folyamata 2009 óta organikus, mellőzik a vegyszerek használatát - boraik bio tanúsítvánnyal rendelkeznek. A boraikat három kategóriába sorolják: Signature - classic, Noblesse - prémium és Kúria - szuper prémium (szűretlen). Malatinszky Csaba munkáját 2015 óta a Maghari koronázza meg. Az általa fejlesztett “Methode Malatinszky” eljárás francia innovációs nagydíjat nyert 2018-ban. A módszer lényege, hogy dűlő- és parcella szelektált cabernet franc-ból, zárt körülmények között, új tölgyfahordóban erjesztik a vörösbort, és teljes mértékben kézi munkát alkalmaznak. A Methode Malatinszky révén személyes jegyeket mutató, intenzívebb, unikálisabb borok készíthetők. A zárt térben, az új hordóban a bor magasabb szintű integrációja alakulhat ki, s a gyümölcsösséget adó észterek is megmaradnak. A hordóban történő erjesztéshez a módszerhez illeszkedő, a nyomásnak ellenálló hordótípust is kifejlesztettek.
 
 
 
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé