Hétvégén Nyitott Pince Napok országszerte

Borászportál - MTI
2012. május 21., 12:17


Borturizmus - Új rendezvénnyel, a Pünkösdi Bortúrával egészül ki idén az immár hagyománynak számító, a borok kedvelőit hetedik alkalommal váró Nyitott Pince Napok.
Hétvégén Nyitott Pince Napok országszerte
 
A május 26. és 28. közötti, a pincelátogatást népszerűsítő és a hazai borturizmus élénkítését célzó akcióhoz csatlakozó 144 pince számos kedvezményt kínál az érdeklődőknek. Nemcsak Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb, hanem legapróbb, hagyományos pincészeteivel is megismerkedhetnek a borkedvelők.
 
 

A részt vevő pincék a programsorozat idején legalább két napon 10 és 19 óra között nyitva tartanak, a betérő vendégeket pedig a tulajdonos, gazda, borász vagy a borhoz értő személyzet fogadja - mondta el Nyikos István, a Nyitott Pincék Szövetségének elnöke szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.
A vendégek megtekinthetik a pincészetet és kedvezményesen (akár féláron vagy ingyenesen) kóstolhatják meg a pince borait, s a legtöbb helyen a vásárolt borok árából is engedményt kapnak.
A 144 pincészetből 43 vesz részt a Pünkösdi Bortúrán, amely elsősorban a borkultúrában már jártas és gyakorlott túrázók számára jelenthet kellemes kikapcsolódást. Az előzetesen regisztrált vendégek a regisztrálási díj ellenében megkapják a Pünkösdi Bortúra füzetet, amely tartalmazza a bortúrán felkereshető pincék listáját, kínálatát, adatait, a részvételi feltételeket és a minden regisztrált pincénél ingyenes szakmai borkóstolóra és pinceismertetésre jogosító bónt. A szervezők 2-10 fős csoportok jelentkezését várják, és a részvétel további feltétele, hogy minimum egy borkultúrában jártas személy legyen a társaságban. A be nem váltott kuponok az év végéig felhasználhatók a részt vevő pincékben.
A Nyitott Pincék Szövetsége, a Bacchus Arts Stúdió és a Magyar Turizmus Zrt. által megrendezett Nyitott Pince Napokhoz csatlakozva 2011-ben már több mint száz pincészet várta a borkedvelőket kedvezményes illetve ingyenes kóstolókkal, így segítve, hogy a bort készítők és a bort fogyasztók, a borkultúra értékeit megismerni vágyók találkozhassanak egymással.
Winelovers borok az olvasás mellé