Íme a hétvége legjobb boros programjai!

Ribáry Manuéla
2017. április 06., 20:02


Áprilisról azt tartják, hogy bolond, változékony és kiszámíthatatlan, azonban a hétvégi programok biztosak. Így jöjjenek a jobbnál jobb boros programok, csak most, csak itt, csak nektek! 
Íme a hétvége legjobb boros programjai!
Péntek
 
Szekszárdra mindig érdemes odafigyelni, pláne, hogy a napokban lett egy 2012-es merlot a legjobb vörösbor a szekszárdi borvidéken. A díjat ezúttal a Vesztergombi pince Bodzási merlot válogatása nyerte el.
 
És hogy ez miért érdekes?
 
A Borháló Rétközben egy szekszárdi pincészet borait kóstolhatjátok végig. A remek borokon kívül a szekszárdi borvidék adottságait is meg lehet ismerni. A Twickel szőlőbirtok a szekszárdi borvidék legnagyobb területtel rendelkező borászata. A csaknem 200 hektáron gazdálkodó vállalkozás tulajdonosa 1993 óta báró Twickel György. 
 
Tudtad?
15 fajtát termesztenek, melyekből meghatározó a szekszárdi kadarka és a fűszeres, zamatos kékfrankos, emellett a cabernet sauvignon, a cabernet franc, a merlot, a pinot noir, a portugieser és a különleges syrah kap még kiemelt figyelmet.
 
A kóstolót Gódot Attila főborász fogja vezetni, így biztosan nem fogjátok összekeverni a cabernet-t a kadarkával.
Bár a húsvét még egy héttel odébb van, de Székesfehérváron már lehet hangolódni, méghozzá nem is akárhogyan! A Borháló Fehérvárban a Friday Wineryvel ismerkedhettek meg. Az este folyamán nyolc bor kerül majd a poharakba. A Friday Winery egy fiatal családi borászat Mórról, akik egy hektáron gazdálkodnak a gyönyörű, déli fekvésű Csókakő dűlőben és hisznek abban, hogy
Minden a szőlőben dől el!
A teljes borsor egyelőre még meglepetés, de az biztos, hogy lesz benne a borász filozófiáját követő, egyedi eljárással készített bor (gyöngyöző, könnyű ivású fehér, reduktív és fahordós ezerjó, félédes, száraz minőségben). Nyugalom, a vörösborok kedvelőire is gondoltak, így egy kiváló egri sillerrel és egy villányi portugieserrel is készülnek.
 
A borok mellett az ételsort is a húsvéti ünnephez igazították. Lesz sonka, tojás, tökmagolaj és chili krém is. Csapd le a laptopodat és vedd az irányt a Királyok városa felé!
 
Hétvége
 
Egyértelmű, hogy a hétvége legynagyobb dobása a tavaszi Etyeki Piknik lesz. A Piknik Borkollégium jóvoltából a szórakozás mellett ingyenes tréningsorozaton lehet tanulni, fejlődni. Dr. Mészáros Gabriella kalauzolásával 4 alapvető borstílussal és az egyensúly-centrikus kóstolás alapjaival ismerkedhetsz meg. Regisztrálni a kurzusra ITT tudsz. Persze emellett ott lesz az Aubergine Pince, a Gradowski Birtok, a Garaguly Birtok és Borpince, az Áts Családi Pincészet (Mád), a Balla Géza Pincészet (Arad-hegyalja), a Fekete Pince (Somló), Günzer Tamás Pincészete (Villány), a Haraszthy Pincészet (Etyek), a Laposa Borbirtok (Badacsony), a Patris Winery (Etyek), Tiffán Ede és Zsolt Pincészete (Villány). Emellett a Rókusfalvy Birtok és a Zarándok Pince boraiból is lehet kóstolni, de a sor még messze nem teljes.
 
Íme a hétvége legjobb boros programjai!
 
A borok mellett lesz pálinka, kézműves szörpök, habzóborok és finomabbnál finomabb ételek. Többek között fellépnek: Csík János és barátai, a Bahorka Társulat, a Poros Duo és az Újbudai Babszem Táncegyüttes, de a gyerekekre, családosokra is gondoltak, mivel lesz „pónilovi” gyermeklovagoltatás, sajtkészítés-bemutató, vajköpülés, főzőverseny, húsvéti tojáskeresés a szőlősorok között, játszótér és az etyeki Kutyamenhely jóvoltából Kutyasimogató a szőlő előtt.
 
Pattanj fel hát a biciklidre és gyere, hiszen ezen a hétvégén minden út Etyekre vezet!
 
Jó,jó, Etyek mellett is vannak még nagyszerű programok. Például chardonnay fajtakóstoló lesz a Borháló Újbudában. A chardonnay világszerte a legértékesebbként számontartott fehér szőlőfajta. Nem is véletlenül: elképesztően komoly borokat tud adni, több műfajban is és mindig egy olyan titokzatos úrihölgy jut róla eszembe, mint A három testőrben Milady. A borok mellett azt is megtudhatod, hogy:
 
 • Milyen a tipikus chardonnay? 
 • Miért terjedt el az egész világon? 
 • Hol vannak a legjobb termőhelyei világszerte és Magyarországon? 
 • Milyen bort ad különféle stílusokban elkészítve?  
 • Kell-e neki fahordó?  
 • A finomseprős érlelés, vagyis a batonnage technológia 
 • Frissen vagy érlelten jobb? 
 • Milyen az eredeti, burgundi stílus, milyen a magyar és az újvilági? 
 • Miért tartozik a drágább borok közé? Miért pont belőle készülnek a világ legdrágább borai? 
 • Milyen ételhez és alkalomhoz illik a legjobban? 
 
Íme a hétvége legjobb boros programjai!
 
A Balaton szerelmeseinek mindenképpen útba kell ejteniük Badacsonytomajt, hiszen a Borbarátok Étterem és Borpince borvacsorával várja a vendégeket. 
 
1928-ban fektette le a Nagy család az ősi birtokon a Borbarátok alapkövét. A telket még Fata István vette, napjainkban pedig unokája és dédunokái folytatják a szőlészkedés-borászkodás családi hagyományát. Területeik 10 hektár nagyságúak, melyeket a borvidék vulkanikus „tanúhegyein”, Badacsony, Gulács és a Tóti-hegy dűlőin művelnek. Badacsony kiváló fajtáit, olaszrizlinget, rizlingszilvánit, szürkebarátot, muskotályt termesztenek.
 
 
Végezetül következzen egy bor- és gasztronómiai minifeszt a hajósi pincefaluból. Szombaton a VINTEGRO Pinceszövetség ötödik alkalommal is megrendezi a Tavaszi Pincenyitogató - Hajósi bor- és gasztronómiai minifesztet. Közel húsz pincegazda vár kóstolóra titeket. Nyílnak a pinceajtók és minden présház a gasztromennyország egy apró szegletévé válik. Aki pedig úgy érzi, hogy csalhatatlan ízlelőbimbókkal rendelkezik, az gasztrotesztre is benevezhet. A legjobbak szuper nyereményekre számíthatnak!
 
Ezeket kóstolhatjátok még:
 • házicsoki
 • erdélyi sajtok
 • érlelt helyi sajtok
 • ízesített tormák
 • mangalica sonka
 • kolbász
 
Induljon a nedvkeringés!
 
"Érzelmeink birtokában
Az élet elsodor
Mi vagyunk a birtokában
Mint palackban a bor"
 
Winelovers borok az olvasás mellé