"Hiteles tükröt szeretnék az olvasók, a termelők és a szakma elé tárni a borokról"

Borászportál
2023. április 27., 11:49


A 2023-as Borászok Barátja díjat Ripka Gergely nyerte el. Megkérdeztük arról, miért bír számára nagy jelentőséggel ez az elismerés.
\
Mit jelent számodra a Borászok Barátja Díj elnyerése?
Jól esik nagyon, már csak amiatt is, mert szerintem hozzám hasonló korú személy (bár én sem vagyok már fiatal) nem nagyon volt még jelölve erre a díjra, úgyhogy meglepett. De a színpadon is elmondtam, hogy pontosan nem tudom, mennyire kell egy független boraszakírónak a borászok barátjának lenni, én alapvetően hiteles tükröt szeretnék az olvasók, a termelők és a szakma elé tárni a borokról. Bízom benne, hogy ez a visszajelzés is arra utaló jel, hogy az irány helyes lehet. Nagyon jól esett és megtisztelő, hálás vagyok érte, hisz a szakma adja: az idei 50 legjobb borász szavaz és a korábbi Borászok Borászai jelölnek. Tehát más hasonlóan komoly elismerésről idehaza nem nagyon álmodhatnék.
 
Miért fontos ez a díj? 
Szerintem azért fontos, mert megmutatja azt, hogy egy élő, működő közösséget alkotnak a borászok és a közéleti személyiségek, legyen az akár borszakíró (két, illetve három éve is borszakíró kapta ezt a díjat). Megmutatja, hogy ha megvan a nyitottság mindkét oldalon, akkor mennyivel hatékonyabb lehet egy hajóban evezni. Láthatóan rengeteg még a feladat, ha a hazai, külföldi boreladásokat, vagy akár a borfogyasztási szokásokat, a fiatalok fogyasztási dinamikáját nézzük. De ha a borász és a barátai (köztük akadémikusok, elismert énekesek, Master of Wine-ok, médiaszemélyiségek stb.) közösen tesznek ezekért a kihívásokért, akkor együtt sokkal erősebbek lehetünk.
 
\
 
Te hogyan képviseled a magyar bor érdekeit, és hogyan segíted a borászok munkáját?
Szerénytelen lenne, ha most elkezdenék itt érdemeket sorolni, és azt gondolom, hogy rengetegen nagyon megérdemelnék még ezt a díjat: akár szorgalmas szőlőmunkástól (belőlük kellene igazából a legtöbb), ügyes kereskedőkön át tehetséges kommunikációs szakemberekig, tanárokig, oktatókig; de mennyi szép ötletet láttunk megvalósulni olyanoktól, akik egy apró sikeres projekttel is rengeteget tesznek a magyar borért. Igyekszem én is tenni a magam szerény eszközeivel online és offline kiadványokkal, fotókkal, cikkekkel, kóstolókkal.
Ám azt gondolom, hogy nem az elszigetelt példák sorolása itt a lényeges, hanem az, hogy hogyan tudunk szinergikusan, közösen tenni a magyar borért. Hiszen ahogy mondtam, teendő lenne még bőven, nem ritkán évtizedek óta megoldásért kiáltó problémákkal. Ez széleskörű szakmai összefogás nélkül lehetetlen. 
 
Kinek adnád a díjat, ha a másik oldalon ülnél?
Ez nehéz. Még biztosan sokan megérdemelnék. Idén nagyon drukkoltam Kézdy Dánielnek (meg is írtam neki, amint egy névsorban láttam magunkat jelöltként). De megkaphatta volna Wojciech Bonkowski, lengyel Master of Wine, aki olyan merész témát vállalt be idei research paperjéhez, mint a tokaji dűlőklasszifikáció, szerintem ez óriási dolog. Jancis Robinson sem volt még soha jelölt, és ő is hosszú évek óta foglalkozik a magyar borokkal lapja hasábjain. Ilyen nagykövetekre, ha úgy tetszik barátokra hosszú távon óriási szüksége van a magyar borászoknak.
 
Új Guide, tervek a közeljövőben?
Ó, rengeteg a terv mindig, 2023 eleve nagyon intenzíven alakul. Idén szeretném elkezdeni a PhD képzésemet, természetesen jön a friss TokajGuide ősszel, lesz még idén három TokajMagic kóstoló is, illetve előkészület alatt van egy tokaji projekt, ami decemberben debütál majd. De ez egyelőre maradjon titok.
 
Kapcsolódó cikkek:

Winelovers borok az olvasás mellé