Elmeséli Tokajt a világnak - Ripka Gergely útikönyve világsiker lett

(X)
2021. december 03., 13:25


Két napja érkezett meg Párizsból, a World Cookbook Fair-ről, de már másnap 93-as aszúkóstolót tartott. Ripka Gergelynek a szenvedélye Tokaj, és azon van, hogy megmutassa a világnak, milyen egyedülálló is ez a borvidék. Útikönyve ezúttal egy nemzetközi szakmai közegben kapott nem mindennapi elismerést.
Elmeséli Tokajt a világnak - Ripka Gergely útikönyve világsiker lett
Best European Wine Book lett a TokajGuide
 
November 29-én adták át Párizsban a világ legnagyobb gasztronómiai könyvszemléjének a díjait a World Cookbook Fair-en. Csak italos könyvek közt 26 kategóriában hirdettek ki győzteseket: a Tokaj Guide a Best European Wine Book kategóriában kapott oklevelet. Az olimpián kívül nincs más világverseny, ahol ennyi nemzet képviselteti magát, ezért is különösen nagy érdem a TokajKalauzé. A siker nemcsak a könyvnek, de a Tokaji borvidéknek is fontos publicitást ad. A verseny a kapcsolatépítésről is szól: a szerző a Wine Enthusiast állandó szerzőjével, a magyar gyökerekkel rendelkező és Tokajt rendszeresen látogató Jeff Jenssen-nel vitatta meg a borvidék aktuális kérdéseit, egy lengyel konyhát népszerűsítő könyv szerzőjével pedig rájöttek, milyen jól is illik a lengyel cottage cheese cake-hez a tokaji aszú.
 
Elmeséli Tokajt a világnak - Ripka Gergely útikönyve világsiker lett
Ripka Gergely, a TokajKalauz szerzője 
 
A díj átvételekor tartott beszédében a szerző többek között pontokba szedve mesélt Tokaj jelentőségéről, és arról, hogy a mai aszúk, amelyek a borvidéken készülnek “az ünneplés elegáns italai”. “Tokajnak minden korban, minden ember számára fontos üzenetei vannak és voltak, így van ez ma is, Tokaj vár mindenkit, hogy felfedezze és rácsodálkozzon egyedi kincseire, ehhez szeretnék én hozzásegíteni minél többeket a világban.
 
Szerinte egyébként szakmai körökben nemzetközi szinten is jól ismerik Tokajt, felcsillan az emberek szeme a “Tokaj” név hallatán, de hogy ez mit is takar ma, abban messze nem egységes a kép idehaza és külföldön sem. Segíteni kell, hogy képbe kerüljenek, el kell nekik mesélni, mi zajlik jelenleg a borvidéken. Ripka Gergely meggyőződése, hogy amelyek most Tokajban készülnek, azok a valaha készült legnagyobb borok.
 
A szerzői gondozásban kétévente megjelenő TokajKalauz nélkül nem érdemes elindulni Tokajba, a könyv itt is megvásárolható. A kétnyelvű kiadvány a borrégió 150 borászata mellett páratlan részletességgel vonultatja fel a borvidék látnivalóit: éttermeket, szálláshelyeket, kirándulóhelyeket, történelmi helyszíneket vagy éppen a legizgalmasabb rendezvényeket a világörökségi Tokaji borvidékről. 
 
Ripka Gergely nemcsak a TokajKalauzzal népszerűsíti a borvidéket, hanem különleges aszúkóstolóival (TokajMagic) is, amelyeken már nem elérhető tokaji ritkaságokat mutat be. A Borkollégium alapkurzusán pedig ő képviseli az aszúról híres borrégiót, hiszen nála jobban kevesen ismerik a mai Tokajt. Ezen a kurzuson tanulhatsz tőle.
 
A Les Cordeliers-ben tartott díjátadóra a világ minden pontjáról 170 ország 983 szemlézett kiadványából kerültek ki a zsűri döntős jelöltjei. A Les Cordeliers Párizs 6. Kerületében (a Sorbonne Egyetem oldalában) lett idén a jubileumi esemény helyszíne (ahonnan annak idején szerzetesi konventből francia forradalmi mozgalmat szervezett Danton). Itt adták át a díjakat a győztes könyvek szerzőinek is. A Gourmand International Awards 1995 óta kerül megrendezésre, idén 25 éves jubileumát ünnepelte Párizsban. A kezdetek óta 225 ország, több mint 45000 kiadványát szemlézte már ételek és italok különféle kategóriái mentén. A gourmet és italos könyveknek szóló díjátadó után egész héten át zajlott Párizsban a World Cuisines Week, amin könyvszemle, az egész világ ízeit felvonultató piaci forgatag és a fenntartható étkezés jegyében kongresszust is tartottak. 
 
Winelovers borok az olvasás mellé