Így került egy argentin malbec Etyekre

Fendrik Zsóka
2015. december 08., 21:14


Az Etyek-Budai borvidék fejlődése jól látható, a borok minősége évről-évre magasabb. A haladás egyik mozgatórugója a Haraszthy Pincészet. A borászat 2006 óta létezik jelenlegi formájában az etyeki Öreghegyen. Nagy Mihállyal, a pincészet értékesítőjével beszélgettünk.
Így került egy argentin malbec Etyekre
A Haraszthy Pincészet etyeki épülete
A Haraszthy Pincészet névválasztása elsőre furcsa lehet, de gondolom nem véletlen.

Valóban nem, hiszen a tulajdonosok, egy magyar-argentin házaspár, ezzel a névvel szeretnének tisztelegni Haraszthy Ágoston emléke előtt. Ő hozta létre Kaliforniában a Buena Vista borászatot, sokan a kaliforniai szőlőkultúra atyjának is hívják. A pincészet tulajdonosa Amerikában találkozott Haraszthy Ágoston történetével, és miután magyar származású feleségével beleszerettek Etyekbe, az itt létrehozott borászatot róla nevezték el.

A pincészet mottója „A tradíció új ízei”. Ez mit jelent a borok esetében?

Borászunk, Pázmányi Dániel előtt nincsen generációs tapasztalat, ennek, valamint fiatal korának is köszönhető, hogy a beidegződések sem „nehezítik” a munkáját. Évről-évre gyűjti az ismereteket, kísérletezik, és ami a legfontosabb, hogy nyitott az újdonságokra, az újvilági stílusra. Jó példa erre, hogy az idei szüretre az argentin testvérpincészetünk borásza is eljött, és csapatként dolgoztak együtt Dániellel. A másik oldalról viszont tradicionális készítési módokat is használunk a pincészetnél, vegyük például a pinot noir borunkat, amelyet kádban erjesztünk 10-14 napig, és csömöszölünk ez alatt az idő alatt. A pincében, a borász nyitottságának köszönhetően ötvözve vannak a hagyományos és az újvilági technológiák.

Említetted, hogy Argentínában van egy testvérpincészetetek. Hogy kell elképzelni a kapcsolatot a két borászat között?

A Palo Alto pincészet Mendozában található. Magyarországon foglalkozunk a borok értékesítésével, illetve kóstoltatjuk is a tételeiket. A kapcsolat 2010-ben fűződött még szorosabbra, amikor a borászunk, Dániel kiutazott Argentínába és elkészítette a Fantastico Malbecet. Ez a bor gyakorlatilag az ő keze munkája, hiszen végigkísérte a szüretet, majd a feldolgozást. A bor másfél évet töltött barrique hordóban, ezt követően három évig palackban érlelődött. A tétel 85 százaléka malbec és a maradék 15 százalék egy játék a merlot, cabernet sauvignon és petit verdot fajtákkal. Egy igazi ünnepi bor karácsonyra!
 
Így került egy argentin malbec Etyekre
A Fantastico Malbec Argentínából

Ha már a karácsonynál tartunk, milyen bort javasolnál még a családi asztalra?

Sokak kedvence volt a Borjour Pinot noir & kadarka kóstolóján a Tantara 2008-as pinot noir tétele, amely a másik testvérpincészetünk büszkesége. A kaliforniai borászat újvilági stílusban készített pinot noirja sűrű szövésű, és részletgazdag. Nem a szikár, elegáns burgundiai rokonaira emlékeztet, de fajtajelleges és az eseményen való sikere is mutatja, hogy a nagyközönség keresi ezeket a típusú izgalmas borokat.

Az etyeki területekről mely tételt emelnéd ki?

Szerencsére több sikeres borunk is van, amelyeket kedvelnek a fogyasztók. Kiemelném a 2014-es sauvignon blanc-unkat, amely fajtajelleges, friss és fiatalos. De, aki már a komolyabb fehérborokat kedveli, annak a 2013-as chardonnay-t ajánlanám, amelyet a váli területekről szüreteltük, és négy hónapot töltött oregoni barrique hordókban. A terroir és a fahordó tökéletes összhangja fedezhető fel a tételben. Az etyeki savak nem hagyják ellustulni a bort, de a fa sem telepszik rá, ami a rövid hordós érlelésnek köszönhető.

Sikeres tétele még a pincészetnek a pinot noir is, amely rekord sebességgel fogy el minden évben, csupán 1200-1300 palack készül belőle. A borász kolléga itt teljes mértékben a hagyományos borkészítési technológiát alkalmazza.
 
Így került egy argentin malbec Etyekre
Királyleányka szüret 2015-ben

Egy átlagfogyasztó hogyan tud különbséget tenni az alap és a prémium tételeitek között?

Alapvetően három borcsaládunk van, ami úgy épül fel, mint a piramis. Csavarzárral, fehér, bordeaux-i palackba töltjük le a reduktív, friss, fiatalos borokat, mint a Sir Irsai, a rozé és a sauvignon blanc tételeink. Ezek tartoznak az alap borcsaládba, és erre épülnek az izgalmasabb, terroir boraink, így az Öreghegy nevű fehér házasításunk is. A piramis csúcsát adja a Fantastico borcsalád, amelyet a címkéken is feltűntetünk. Ide tartoznak a dűlőszelektált, hozamkorlátozott, válogatott szüretből készült, nagy borok, amelyeket csak a legjobb évjáratokban készítünk el.
 
Így került egy argentin malbec Etyekre
A HVP borcsalád Sir Irsai tétele

Van már forgalomban 2015-ös évjáratú tételetek?

Az idei Sir Irsai a napokban kerül a boltokba, amely egy kitűnő évjárat termése. 2008 óta készítjük ugyanazokból a szőlőfajtákból, de évről-évre változó arányban alkotják a küvét. A reduktív házasítás alapja az Irsai Olivér, ami mellett a királyleányka fontos szerepet tölt be a savérzet kialakításában, míg a chardonnay adja a testet.
 
Az eredeti fotók a pincészet honlapján és Facebook oldalán találhatóak.
Winelovers borok az olvasás mellé