Így készül egy sommelier a világbajnokságra

Ferenczi Csilla
2016. április 06., 20:53


Április közepén rendezik a Contest of the Best Sommelier of the World versenyt, amely Argentínában lesz és ahol Angerman (Öcsi) László képviseli majd Magyarországot. A felkészülés pedig már javában zajlik.
Így készül egy sommelier a világbajnokságra
A szerző és Angerman Öcsi
Tegyük fel, hogy már minden elméleti képzésen túl vagyunk, sőt régóta a szakmában is dolgozunk. Hogyan lehet akkor felkészülni a Sommelier-világbajnokságra? Hogyan erősítsük az agyat és kell-e a testet is? Honnan tudhatjuk biztosan, hogy eléggé fel vagyunk készülve egy ilyen versenyre? Az Onyx étterem sommelier csapatát erősítő Év Sommelierje Angerman Lászlóval (Öcsivel) boncolgattuk a kérdéseket.
Az edzések
 
Azokat a tevékenységet, amik elősegítik a versenyekre való felkészülést – legyen szó bármilyenről –, edzésnek hívják. Ugyanígy van ez a sommelier-k között is, csak ez esetben az „edzés” leginkább véget nem érő kóstolókat, teszteket és kvízeket jelent. Mert a verseny komoly és a tét nagy.
 
Még több olvasás, jegyzetkészítés, magolás és vaktérképezés – Öcsi szerint ez kulcsfontosságú. Hiába ismeri a világ összes szőlőfajtáját és bortermő vidékét az ember, a világbajnokságra ez nem elég. A VB-re a legjobb terroir-ok minden egyes szőlőtőkéjét és fűszálát is ismerni kell, és a versenyző eddigi tudását még inkább elmélyíteni. Elmondása szerint a tanulásban sokat segítenek a legújabb applikációk is, Öcsi rendszeresen használja például a Wine Quiz-t, amely nehézségi fokoktól függően szórja elénk véletlenszerűen a kérdéseket.
 
Ez tényleg olyan mint a sportolói lét. Minden egyes nap foglalkozni kell vele, és még akkor sem garantált a siker.
 
Mindennapi munkájának tökéletesítésére a lehető legprofibb környezetet használhatja, hiszen Öcsi nap mint nap a Michelin-csillagos Onyx-ban csiszolhatja rutinját. Mióta februárban megnyerte a Magyar Sommelier Club (MSC) által szervezett Év Sommelierje versenyt, szabad perceit is edzéssel tölti, és nemcsak elméjét, testét is fontosnak tartja fitten tartani. Saját, Wineshock néven futó vakkóstolójára konkrétan biciklivel érkezett, miután aznap körbetekerte a Balatont.
 
Így készül egy sommelier a világbajnokságra
A magyar induló

Szponzorai nélkül azonban ez mind mit sem érne – állítja az Év Sommerlierje. Ismerni kell a legkomolyabb pincészetek csúcsborait, ami nem olcsó mulatság. Komoly kis tábor segíti őt a felkészülésben, folyamatosan kóstolhat a Bortársaság, a Borguru, Bukolyi Marcell, a CRUXX Gemina, az Innio, a DOC Vino Bar, a Nappali Kávéház és a St.Andrea Borbár segítségével. Utóbbinál a konyhára is bedolgozva, Barna Ádám séf szárnyai alatt tökéletesítheti szakértelmét. Mestere pedig a háromszoros magyar sommelier bajnok, Kovács Antal. 
 
Április 19-ig minden kiderül
 
Az A.S.I. (Association de la Sommelliere Internationale) Contest of the Best Sommelier of the World az a bizonyos verseny, amin Öcsi Magyarországot fogja képviselni. A megmérettetést 1969 óta rendezik, és idén áprilisban, Argentínában (Mendoza) tartják, 56 indulóval Canadától Mauritiusig. A feladatok a „szokásos” 3 körre bonthatóak: 1: elméleti vizsga, 2: zsűri előtti dekantálás, bor felismerés és bor-étel párosítás, és 3: színpadi munka, felszolgálás, illetve pezsgők, párlatok felismerése.
 
Így készül egy sommelier a világbajnokságra
 
Az április 15-től 19-ig tartó eseményen a versenyszámok mellett különféle programok is színesítik a résztvevők napjait: a versenyzők ellátogatnak majd a Catena Zapata és Clos de los Siete pincészetekhez, részt vehetnek a Malbec World Day-en, sőt különféle szemináriumokon is – például Argentína habzó- és fehérborairól szóló kóstolókon.
 
Arról pedig, hogyan szerepel Angerman László a nemzetközi versenyen, természetesen mi is beszámolunk majd!
Winelovers borok az olvasás mellé