Így neveld a Champagne-odat!

Polyák Dóra
2015. augusztus 28., 21:38


Állítva, vagy fektetve érdemes tárolni a tradicionális pezsgőket? Michael Edwards, a Decanter magazin borszakírója nem csak erre a kérdésre ad választ, hanem arra is, hogy szerint melyik palacktípus a legjobb.
Így neveld a Champagne-odat!
Egyes borszakértők szerint a pezsgőket, beleértve a Champagne-t is állva tároljuk. Amennyiben rövid ideig, körülbelül egy hónapig várunk a kibontással, valóban ez a legjobb és legpraktikusabb megoldás. Azonban ebben az esetben is tartsuk távol a palackokat mind a természetes, mind a mesterséges fénytől!

Viszont egy évjáratos pezsgő hosszú távú tárolása esetében már teljesen más a helyzet. A palackokat mindig fekve tároljuk bortárolóban, vagy egymásra halmozva, ahogy a pincékben szokták, hiszen – ugyanúgy, mint a boroknál, a pezsgőknél is – ha sokáig tartjuk állva a palackokat, megvan a veszélye a dugó kiszáradásának – írta Michael Edwards a Decanterben. 
 
Kevesen tudják, hogy a tárolási hőmérséklet (ami ideális esetben 7-10°C) kevésbé fontos, mint az állandóság. A meleg és a hideg szélsőséges ingadozása tönkretesz minden jó bort, ezért kerüljük a konyhában, illetve a garázsban, vagy más hasonló helyeken történő tárolást!
 
Így neveld a Champagne-odat!
Fotó: Graselly Balázs
 
Klasszikus kontra magnum palack
 
A Champagne fekve érlelésére megfelelő a 750 ml-es klasszikus palack, melyben ideálisan 10-15 évig érlelhetjük a pezsgőnket. Ennél kisebb palackot nem szokás használni, mert az érlelési folyamatok gyorsabban végbemennek. A hosszas érleléshez legjobb azonban a magnum palack (1,5 liter), mivel itt a legnagyobb a felület, ami lehetővé teszi a lassabb és az egyenletesebb érést, valamint a buborékok hosszabb áramlását. Legtöbb esetben tehát a magnum palackban érlelt pezsgők komplexebbek, kifinomultabbak és a szerkezetük is jobb egyensúlyt mutat, mint a klasszikus palackosaké. Az érlelési idő pedig 20-tól 30 évig is eltarthat. 
 
Tuti tippek a legjobb tároláshoz:
 
  • Tartsuk távol a palackot a direkt fénytől
  • Hosszú távú tároláshoz biztosítsuk az egyenletes hőmérsékletet (távol tartva a konyhától és a fűtetlen terektől)
  • Rövid távon tárolhatjuk állva a palackokat, de hosszabb idő esetén jobb fekve elhelyezni őket
Winelovers borok az olvasás mellé