Írország elrettentő hatású figyelmeztető címkéket szeretne látni a palackokon


2023. február 21., 17:44


Írország minden alkoholtartalmú ital csomagolásán, így a borosüvegeken is kötelezővé tenné néhány figyelmeztetés elhelyezését. 
Írország elrettentő hatású figyelmeztető címkéket szeretne látni a palackokon
Terveik szerint a palackokra a terhesség alatti alkoholfogyasztásra vonatkozó figyelmeztetés, az alkoholfogyasztás és a rák közötti kapcsolatról szóló megjegyzés kerülne fel, valamint egy internetes hivatkozás az alkohol káros hatásairól, és az ital alkohol- és kalória tartalmáról. Egyelőre nincs szó olyan sokkoló képek elhelyezéséről, mint a dohánytermékek esetében.  
 
Írország már értesítette a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO) is a rendelettervezetéről, amelyet az Európai Bortermelő Régiók Gyűlése (AREV) élesen bírált. Szerintük ugyanis Írország azzal, hogy nemzeti szinten szabályozza az alkoholos italok címkézését, sérti az EU közös megállapodását. Tavaly szavazott ugyanis az Európai Parlament a rák elleni küzdelemhez kapcsolódó jelentésről, amely bár először a csekély mértékű alkoholfogyasztást is károsnak ítélte volna, de a CEVI-nek (Európai Független Szőlő- és Bortermelők Szövetsége) köszönhetően sikerült elérni, hogy a jelentés szövegében ne általánosságban az alkoholfogyasztást marasztalják el, hanem a káros mértékű alkoholfogyasztást minősítsék csak kerülendőnek.
 
Írország elrettentő hatású figyelmeztető címkéket szeretne látni a palackokon
 kép forrása: www.wine-business-international.com
 
 
Egy ilyen jelentés szövegezése befolyásolja a tagállamok kötelezendően meghozandó törvényeit is. Vagyis ezeket, valamint a promóciós, árujelölési és a határokon átnyúló vásárlásokra vonatkozó politikát a jelentés alapján alkotják meg az országok. A jelentésben még az is megjelent, hogy az alkoholtermékek címkézésén ne az alkohol egészségkárosító hatására való figyelmeztetés, hanem ehelyett a mértékletes, felelős fogyasztásra vonatkozó felhívás szerepeljen. A tavalyi megállapodással megy most szembe Írország azzal, hogy saját országában kötelezné a forgalomba hozókat, hogy az Írországon belül, fogyasztóknak kínált alkoholos termékeken – így a borokon is – az alkohol egészséget veszélyeztető hatására történő figyelmeztető feliratokat és ábrákat helyezzenek el a címkén.
 
A borágazat szereplői már az elmúlt hetekben bírálták Írország lépését, a legtöbb kritika a termelőktől érkezett, több Olaszországból. Francesco Lollobrigida, az olasz mezőgazdasági miniszter szerint
az ír szabályozás ösztönözni fogja az erősebb alkoholos italok fogyasztását azáltal, hogy meggyőzi a fogyasztókat arról, hogy a bor ugyanolyan káros, mint például a whisky.
Holott - ahogy korábban ebben a cikkben is írtuk, a a családi bortermelők évtizedek óta elkötelezték magukat a felelősségteljes, mértékletes borfogyasztás gondolata mellett, hiszen az tökéletesen illeszkedik a kiegyensúlyozott, egészéges életvitelbe, sőt, a hagyományos európai étkezési szokások szerves részét is képezi. 
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé