Jön az Olaszrizling Október!

Borászportál
2013. augusztus 29., 17:57


OO - Idén októberben első ízben kerül megrendezésre az Olaszrizling Október, amelynek központi témája hazánk legnagyobb területen termesztett fehérszőlő-fajtája, az olaszrizling lesz. Az egész hónapon át tartó borgasztronómiai rendezvénysorozat csúcseseményére október 19-én kerül sor a Gerbeaud Házban.
 
Jön az Olaszrizling Október!
Az Olaszrizling Október (OO) sajtótájékoztatóján Jásdi István csopaki borász beszélt a fajta a magyar fehérborok közti elsőrangúságáról /mellette: Harsányi Dávid, az OO-t szervező Winelovers alapítója, Laposa Bence badacsonyi borász, Nádasi András, a V.S.O.P. marketingese/ (fotó: Németh Richard)
Közel hatvan borász egy helyen
Az olaszrizling – mint a mindennapok itala és mint prémium bor – az eddigieknél több figyelmet érdemel. Tudják ezt a vele foglalkozó borászok is; nem véletlen, hogy a programsorozat Nagy Olaszrizling Kóstolójára a koncepció meghirdetését követő két hétben a közel hatvan kiállítói hely döntő többsége elkelt.
A budapesti Gerbeaud Házban október 19-én 16:00-tól induló sétáló kóstolót megelőzően délelőtt három ültetett mesterkurzussal veszi kezdetét a fehérszőlő-fajtának szentelt nap. Az Osztrák Borakadémia elnöke, Josef Schuller Master of Wine és Kielmayer Kristian AIWS osztrák és magyar olaszrizlingeket hasonlít össze, Dr. Mészáros Gabriella AIWS a Terra Hungarica borkínálatában szereplő olaszrizlingek, furmintok és chenin blanc-ok eltérő karakterét vizsgálja, míg Jásdi István, a Balatonfüred–Csopaki borvidék meghatározó termelője a különböző dűlők borra gyakorolt hatását elemzi, természetesen olaszrizlingeken keresztül. A délután és este zajló sétáló kóstoló után 22:00-tól pedig hajnalig tartó borbuliban vehetnek részt az érdeklődők a NU bisztróban.
A Nagy Olaszrizling Kóstoló programbontása innen érhető el.
***
 
Olaszrizlinges programok egy hónapon át
A hónap folyamán azonban nem csak ezen a napon lehet majd elmélyedni a fajta széles kínálatában, hiszen már eddig is közel ötven partner jelezte csatlakozási szándékát a programhoz, és ez a szám a szervezők reményei szerint csak növekedni fog. A borkereskedések, éttermek, oktatási intézmények októberben az egész ország területén olaszrizling-kóstolókat, borvacsorákat tartanak, valamint napi ajánlatokat, különleges csomagokat állítanak össze azoknak, akik még alaposabban szeretnék megismerni ezt a szőlőfajtát.
Jön az Olaszrizling Október!
A Winelovers az Olaszrizling Októberen túl több tematikus rendezvénysorozatot is kíván szervezni; olyanokat, amelyek által a magyar borok, magyar fajták népszerűségét növelheti (fotó: Németh Richard)
Háttér
A Winelovers, az Olaszrizling Október életre hívója mellett a Borászportál, valamint a Vinoport.hu szakmai partnerekként vesznek részt a program szervezésében.
„Szakmai szempontból fontosnak tartjuk a megmozdulást, hiszen ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy az olaszrizling elnyerje méltó helyét a hazai fogyasztók körében” – mondta Tóth Adrienn, aki a Vinoport.hu főszerkesztőjeként tevékenyen részt vesz az Olaszrizling Október programjának kialakításában.
További információ: +36 (70) 420-3993, info@olaszrizlingoktober.hu
A sajtóanyagok letölthetők: www.olaszrizlingoktober.hu/sajtoanyag.zip
***
Winelovers borok az olvasás mellé