"Jussunk dűlőre" - Pezsgő viták, kérdések és válaszok a borvilágról

Borászportál
2022. február 11., 09:39


A 10. jubileumi Borkonferencia kapcsán Rókusfalvy Pál és Prónay Bence szervezőkkel beszélgettünk.
\
BORÁSZPORTÁL: Mitől lesz más ez a jubileumi Borkonferencia, mint a korábbiak?
RÓKUSFALVY PÁL: Céljaiban, törekvéseiben az idei is azonos az elmúlt évek konferenciáival, de több ponton is korszerűsítjük a rendezvényt, az a célunk, hogy – a szakmai mellett akár a kevésbé bennfentes, inkább borkedvelő réteg számára is - könnyebben értelmezhető, gördülékenyebb szakmai fórumot szervezzünk. Rövidebb és gyorsabb, egymásra reflektáló előadásokat tartunk majd, egy-egy témát két-három szakértő taglal majd a saját szemszögéből, több interaktív kerekasztal-beszélgetést is beiktatunk a programba és kóstolókat is szervezünk.   
  
BORÁSZPORTÁL: A konferencia alcíme: "jussunk dűlőre", milyen vitás kérdések megvitatására utal?
PRÓNAY BENCE: Igyekeztünk úgy összeállítani a programot, hogy minden fő tematikai elem abszolút aktuális legyen, ezért is volt az, hogy nem emeltünk ki egy fő témát, mert minden előadás és kerekasztal égető fontosságú problémakört jár körbe. Ilyen például az edukáció, a globális felmelegedés, a konkrét – bormarketing-kommunikáció zászlajára tűzhető - boros termékek meghatározása a vörös és fehér bortípusokon belül, az organikus borok témaköre vagy a bor és a gasztronómia, valamint a bor és a turizmus kapcsolata egyaránt. Ezek mind olyan kérdéskörök, amelyek nélkülözhetetlen elemei lehetnek egy átfogó nemzeti boros stratégiának.  
 
\
 Rókusfalvy Pál
 
BORÁSZPORTÁL: Mitől lesz interaktív a konferencia? Hogyan válnak a hallgatók részeseivé a beszélgetéseknek?
RÓKUSFALVY PÁL: Szakítunk azzal a módszerrel, hogy a konferencia túlnyomó részét előadásokból építsük fel. Ezek ugyanis - bár nagyon érdekes egy-egy rendkívüli hazai vagy külföldi szakember tapasztalatait, gondolatait hallgatni – szinte kizárólag egyirányú kommunikációra adnak lehetőséget. Olyan témákat „dobunk be”, amelyekre két-három szakember röviden 10-10 percben reflektál, ezekhez – az ő megszólalásuk alatt – kóstolókat is társítunk, valamint mindkét kerekasztal-beszélgetéshez is hozzá lehet szólni, kérdezni és szavazni is lehet majd. Voltak már ilyen kísérleteink korábbi konferenciáinkon, és azt tapasztaltuk, hogy jól működött és a közönség is partner volt ebben.  
 
BORÁSZPORTÁL: Miért fontos az edukáció a borok tekintetében?
PRÓNAY BENCE: Ennek a témának egy külön kerekasztal-beszélgetést szentelünk, mert fontosnak tartjuk, hogy több nézőpontot is megmutassunk, ugyanis itt nem a borászok képzéséről lesz szó, hanem a boros edukáció, a gasztronómia és vendéglátás, illetve a fogyasztó kapcsolatáról. Hogyan jut el valaki Master Sommelier szintre, hogyan lehet valaki nemzetközileg elismert okleveles borszakértő vagy hogyan tájékoztassuk és képezzük azokat, akik borkedvelőként, esetleg abszolút kezdőként, érdeklődőként szeretnének többet megtudni a borkultúráról. Könnyen belátható, hogy a magas minőségű borok értékesítéséhez nélkülözhetetlen az értő közönség.
 
BORÁSZPORTÁL: Miért lesz kiemelt fontosságú téma a globális felmelegedés?
RÓKUSFALVY PÁL: A globális felmelegedés mindnyájunkat érintő, súlyos probléma. Rendkívül fontos azt látni, hogy itt nem egy a távoli jövőben megoldandó feladatról van szó, hanem már jelenleg is a mindennapi életünkre komoly hatással van. A borászat szempontjából tekintve konkrét és néhány év alatt bekövetkező, gyorsuló változásokról beszélhetünk: eltolódnak a régiók, egy-egy borvidékre évszázadok óta jellemző fajta már nem termelhető az adott területen megfelelő hatásfokkal, viszont új (északibb) területek kapcsolódnak be a bortermelésbe, mert azok klímája pedig alkalmassá válik rá. Ezekre a problémákra válaszokat kell találnunk, alkalmazkodnunk kell a talán véglegesen megváltozott körülményekhez.
 
BORÁSZPORTÁL: Honnan jött a "fajta a zászlón" elnevezésű előadássorozat és kóstoló ötlete? Milyen borokat lehet kóstolni?
PRÓNAY BENCE: A magyar boros stratégiánál mindig is kiemelt vitatéma volt, hogy mi legyen a termék, hogy legyen-e egy kiemelt fajta, és ha igen, akkor mi legyen ez. Izgalmas lesz most eljátszani ezzel a gondolattal, hogy három ikonikus vörösboros és három fehérboros milyen „kortesbeszédet” mond majd a saját fajtája mellett. Bodó Judit a furmint, Frittmann Péter az Irsai Olivér, Kovács Tamás pedig az olaszrizling mellett érvel majd. A vörösbor kategóriában Bott Frigyes a kékfrankosért, ifj. Heimann Zoltán a kadarkáért, Malatinszky Csaba pedig cabernet francért emel szót, és ezek mindegyikét meg lehet majd kóstolni az előadások alatt. 
 
\
 Prónay Bence
 
BORÁSZPORTÁL: Szó lesz az organikus borokról is: miért fontos ez a sokakat még mindig megosztó téma?
RÓKUSFALVY PÁL: A jövőnkről van itt szó. Az, hogy valaki környezettudatos módon gazdálkodik, az több szempontból érinthet bennünket, mint gondolnánk; a borásznak nem csupán a termesztési módokat kell megreformálnia, hanem ez fontos marketing és sales oldalról is. A fogyasztók részéről is tényezővé vált az a réteg, akiknek fontos, hogy milyen eredetű ételt vagy italt fogyasztanak. Ebben a témakörben három különböző utat mutatunk majd be ikonikus borászok jóvoltából.  
 
BORÁSZPORTÁL: Kik lesznek a meghívott előadók?
PRÓNAY BENCE: A fentebb említett borászok mellett felkértük Bukolyi Marcellt, Gere Attilát és Major Leventét az organikus magyar borok témájában. Az edukáció kerekasztalba Czinki Tamást (Master Sommelier), Furják Andreát (a Borsuli vezetője), Horkai Andrást (DipWSET, a CEWI alapítója és vezetője) és dr. Mészáros Gabriellát (DipWSET., c. egyetemi docens, a Borkollégium társalapítója és oktatója) várjuk. A Globális felmelegedés témakörében dr. Lukácsy György (Egyetemi adjunktus, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem) és prof. dr. Hans Reiner Schultz (elnök, Geiseinheimi Egyetem) ad elő. A séfek és sommelier-k programban az Anyukám mondta, a Borkonyha és az Onyx lesz a főszereplő. A turisztikai kerekasztalba Bolyki Jánost (borász, tulajdonos, Bolyki Pince), Gerendai Károlyt (kultúraszervező, üzletember, a Vinum Praemium Alapítvány kurátora), Könnyid Lászlót (turizmusszakmai vezérigazgató-helyettes és általános vezérigazgató-helyettes, MTÜ) és prof. dr. Szolnoki Gergelyt (Geiseinheimi Egyetem) invitáltuk.
 
BORÁSZPORTÁLKiket várnak a konferenciára? 
RÓKUSFALVY PÁL: Borászokat, borjogi és bormarketing szakembereket, szakírókat, kereskedőket és borkedvelőket egyaránt. Sőt várjuk azokat is, akik arra kíváncsiak, hogy ki az 50 legjobb magyar borász. Ezen a konferencián hozzuk ugyanis nyilvánosságra a Borászok Borásza idei díj jelöltjeinek nevét. 
 
BORÁSZPORTÁL: Miért érdemes ellátogatni az eseményre?
PRÓNAY BENCE: A fentiekből talán kiderül, hogy izgalmas programmal készültünk, és remélhetőleg nagyszerű előadások, parázs viták és fantasztikus borok is lesznek. Biztos vagyok benne, hogy ez már önmagában elegendő indok.


 
Winelovers borok az olvasás mellé