„Készülünk a nyárra, már betáraztunk a gyöngyözőborainkból és a rozéinkból”

Geri Ádám
2020. június 05., 11:51


A korlátozások ellenére mozgalmas hónapokon van túl a szekszárdi Fekete Borpince. Egy járvány- és esőbiztos egységgel bővült nyárra a vendéglátótér, és lassan a finisbe ér egy régen várt csúcsboruk is. Fekete Mihállyal beszélgettünk.
„Készülünk a nyárra, már betáraztunk a gyöngyözőborainkból és a rozéinkból”
Fotók: www.facebook.com/feketeborpince/
 
Elkészült a pince és a feldolgozó közötti részre épített új fedett és nyitott kóstolórész. A koronavírus miatt jött az ötlet, vagy ez már eleve tervben volt?
 
Régebb óta terveztük, a korábbi évek tapasztalatai nyomán fogant a gondolat. Nyáron is vannak napok, amikor bizonytalanabb az időjárás és előfordult néha, hogy már megterítettünk kint vagy el is kezdték a vendégek a vacsorát, amikor megérkezett az eső, ezért be kellett húzódniuk. Pedig nagyon szerették volna az egész étkezés alatt élvezni a szép kilátást, ami nagy értéke a pincénknek. Így most ez megoldódott, ráadásul a fedett rész a melegben is jó szolgálatot tesz, hiszen hűs árnyat ad.
 
„Készülünk a nyárra, már betáraztunk a gyöngyözőborainkból és a rozéinkból”

A vendégek május 30-án vehették birtokba ezt az új részt. Milyenek az első visszajelzések?
 
Úgy érzem, beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A külön társaságokat itt jobban el is tudjuk szeparálni egymástól, amire szintén szükség van még, hiszen azért a járvány egyelőre nem múlt el teljesen.
 
Szerveznek nyári programokat az új tető alá?
 
Nagy szervezésbe nem mertünk egyelőre belevágni, hiszen még sok a bizonytalanság. Nem tudni, a lazítások nem gerjesztenek-e esetleg egy második hullámot. De folyamatosan figyeljük a fejleményeket és ha lehetőség van, arra igyekszünk minél gyorsabban reagálni. Ha pedig készülünk valamivel, arról a borbarátokat is mindenképpen fogjuk tájákoztatni.
 

Mennyire érintette a Fekete Borpincét a járvány?
 
Miután a fő forgalmat a vendéglátóhelyeken, éttermeken keresztül bonyolítjuk, nagy volt a visszaesés. Ezt azért az online borrendelés nem tudta ellensúlyozni. A lazítások után sem várok azonnali fellendülést, mivel mi azért elsősorban testesebb borokkal foglalkozunk, amiknek inkább ősszel lesz itt újra a szezonja. Természetesen azért készülünk a nyárra, már betáraztunk a gyöngyözőborainkból és a rozéinkból. Bizakodó vagyok, úgy gondolom, előbb-utóbb visszatér az élet a rendes kerékvágásba.
 
„Készülünk a nyárra, már betáraztunk a gyöngyözőborainkból és a rozéinkból”
 
Készülnek-e valami újdonsággal az „újrakezdésre”?
 
A Mókamester cuvée-nk csak a legnagyobb évjáratokban készül el, a legújabb, 2017-es idén kerül forgalomba. Hogy a boltok polcaira pontosan mikor kerül, azt még nem döntöttük el, de az biztos, hogy beküldjük a júliusi Winelovers 100 – a 100 legjobb magyar bor tesztre a 2017-es shiraz és merlot válogatásunkkal együtt. Rögtön komoly megmérettetésben lesz tehát része.
 
Winelovers borok az olvasás mellé