Kibucok földjén - A Golan Heights Winery-nél jártunk

Csizmadia Miklós
2013. május 24., 12:24


Pincelátogatás - Az 1980-as évek elején Katzrinban megalapított Golan Heights Winery méreténél és befolyásánál fogva a legmeghatározóbb szereplője annak az öt nagy izraeli borászat alkotta termelői szegmensnek, amelyek mind a mai napig alakítják az izraeli borokról kialakult képet a világban.  A borászat megalakulásáról, az elért sikerekről a cég egyik munkatársával, a Kanadából Izraelbe költözött Yakov Solomonnalbeszélgettünk.
Kibucok földjén - A Golan Heights Winery-nél jártunk
 
Kibucok földjén - A Golan Heights Winery-nél jártunk
Kőbe vésve
Kezdjük a legelején. Ha jól tudom, akkor a borászat tulajdonosai a szó szoros értelmében véve nem magánemberek, családok vagy esetleg cégek.
A tulajdonosok – Izrael megalakulásának megkerülhetetlen intézményei – kibucok* és mosávok**, illetve azok tagjai. Vagyis a tulajdonos Galilee and Golan Heights Vineyards Inc. tulajdonosi köre négy kibucból (El Rom, Ortal, Ein Zivan és Geshur) és négy mosávból (Ramat Magshimim, Yonatan, Allone Habashan és Ramot Naftali) áll.
*Kibuc: Olyan kollektív település, ahol a vagyon egy jelentős része a kezdeti időben közös volt. (Ez akár olyan szinten is megmutatkozott, hogy ha egy kibuc tag beadta a szennyes ruháit a központi mosodába, akkor szinte biztos, hogy nem a sajátját, hanem valaki másét kapta vissza) Sokan azt mondják, hogy a szocializmus csak itt tudott valóra válni - a gyakorlatban. Az első néhány generáció utópikus közösségei után a maiak alig különböznek a kapitalista vállalkozásoktól és a hagyományos városoktól, melyek mellett a kibucok alternatívát szerettek volna nyújtani. Az eredetileg főleg mezőgazdaságból élő kibucok mára bevételük jelentős részét ipari tevékenységből és turisztikából szerzik.
**Mosáv: Nagyon hasonlít a kibuchoz de van egy lényeges különbség. Amíg a kibucban (szinte) minden közös addig a mosávban inkább az individumra és a privát vagyonra helyeződik a hangsúly. A családok saját házaikban élnek és saját földjeiket művelik meg.
Miért ezen a vidéken és mikor alakították meg a borászatot?
Azt már régóta tudtuk, hogy a terület kiválóan alkalmas a szőlőtermesztésre, hiszen körülbelül 800.000 éve már megtalálhatóak voltak az első szőlőtőkék ezen a területen. A természet csodálatos képességgel áldotta meg ezt a vidéket, amely a szőlőtermesztést egyenesen kötelezővé tette számunkra. Valójában az ősi Hatzor település lakosai építették és üzemeltették a régió első borászatát – amely nem messze volt a borászatunk jelenlegi helyétől.
A Golán-fennsík szőlőtermesztésére való ideális képességét fedezte fel újra a híres szőlész professzor, Cornelius Ough, amikor 1972-ban meglátogatta ezt a területet. Észrevette a terület hűvös klímájában és a bazalt termőföld kettősében lévő hatalmas kiaknázatlan lehetőséget a minőségi szőlőtermesztés és borkészítés területén. Tanácsát és javaslatait megfogadták a helyiek és az első ültetvényeket 1976-ban telepítették el a Golánon. Később úgy döntöttek, hogy – egységben az erő alapon – összefognak és 1983-ban közösen megalapították a borászatot. Az első sikert az 1984-ben piacra került 1983-as Yarden Sauvignon Blanc hozta meg nekünk, amire mind külföldön, mind pedig Izraelben felfigyeltek.  
Akkor tényleg igaz, hogy szőlőtermesztés szempontjából talán a Golán-fennsík rendelkezik az egyik legjobb adottságokkal Izraelben?
Mindenképpen. A Golánon találjuk meg a szőlőtermesztés szempontjából azokat az ideális feltételeket, amelyek lehetővé teszik számunkra azoknak a prémium borainknak az elkészítését, amelyek a világon bárhol megállják a helyüket. Ha a termőterületeket nézzük, hihetetlenül széles a skála akár tengerszint feletti magasságban, akár a talajszerkezet vonatkozásában. Területeink legalacsonyabb része tengerszínt felett 400 méteren, míg legmagasabb része a tengerszint felett 1200 méteres magasságban helyezkednek el.  A talaj bazaltos alapokon nyugszik, de itt is elég nagy a variáció a jó vízellátottsággal rendelkező és a száraz talajtípusok között. Azonban a gazdag ásványanyag- és agyagtartalom egyaránt jellemző a termőrétegre.
A hűvös klíma szintén ideális a minőségi szőlőtermesztésnek. A klasszikus mediterrán klíma hideg, nedves teleket és meleg, száraz nyarakat jelent. A Golán északi, magasabban fekvő területein, - ahol télen már hóval is találkozhatunk – kiválóan alkalmas az olyan hűvösebb klímát kedvelő szőlőfajtáknak, mint mondjuk a Chardonnay vagy a Pinot Noir.  A Golán középső részén, ahol sokkal mérsékeltebb a hőmérséklet, oda koncentrált hozamokat adó vörös szőlőinket telepítettünk, mint például a Cabernet Sauvignon vagy a Syrah. A fennsík napsütötte déli része pedig a Muscat-oknak kedvez, amelyek a fajtára jellemző gyönyörű karakteres jegyekkel bírnak.
Kibucok földjén - A Golan Heights Winery-nél jártunk
Yokov Solomon és Csizmadia Miklós
Az, hogy a Golan Heights Winery a legnagyobb izraeli borászatok közé tartozik, mit jelent a számok tükrében?
A borászat több mint 600 hektáron foglalkozik szőlőtermesztéssel. Területeink 96 %-a a Golánon helyezkedik el egy 65 kilométer hosszú és 20 kilométer széles területen belül. 28 nagyobb, különálló szőlőtermő-termőterületünk van, ami körülbelül 400 különböző dűlőből áll össze. 21 szőlőfajtával dolgozunk, amelyből 13 vörös, 8 pedig fehér. Szüret idején több mint 6000 tonna szőlőt szüretelünk. A méretek indokolják, hogy 5 borász dolgozzon nálunk, (3 férfi és 2 nő). A főborászunk Victor Schoenfeld. A borászatnál 160 embert alkalmazunk. Ami pedig a hordóink számát illeti, 8200 tölgyfahordónk van, amelyeknek 85%-a francia tölgy. A Golan Heights Winery az izraeli piac 20%-át fedi le, míg az exportra irányuló izraeli boroknak 40%-át teszik ki a mi tételeink. A borászat egyébként 32 országba exportálja a borait.
A termesztett szőlőfajták nagy száma meglepő. Melyek ezek pontosan?
Mint azt már említettem a különböző szőlőfajtáink a Golán különböző területeihez köthetők. Az északi részen Chardonnay, Sauvignon Blanc, Illatos tramini, Rajnai rizling, Pinot Noir, Nebbiolo, Sangiovese és Viognier ültetvényeink vannak. A fennsík középső részen Cabernet Sauvignion, Merlot, Cabernet Franc, Malbec, Syrah, Noble Semillion, Petit Verdot, Touriga Nacional és Gamay Noir található. A Golán déli részén pedig Muscat Canelli, Muscat of Alexandria, Cabernet Sauvignon, Tinta Cao és Syrah területek vannak.
Ezekből a szőlőkből készült borokat milyen termékcsaládokban találjuk meg?
A borászatnak négy nagy, egymástól jól elkülöníthető borcsaládja van. Az első a Yarden termékcsalád (A Yarden héberül a Jordán-folyót jelenti, amely elválasztja a Golán-fennsíkot Galileától – a szerk.), a borászat zászlóshajója. Csak a legjobb években palackozzuk. A legjobb területek legjobb dűlőiből kerülnek ki azok a szőlőfürtök, amelyeket csak a Yarden borokban használunk fel. A termékcsalád könnyen felismerhető a címkéjén látható ősi izraeli szimbólumról, a mozaik kövekből kirakott olajlámpásról. A Gamla családba tartozó borokra szintén a prémium minőség jellemző, ám itt a gyümölcsösség jut inkább kifejezésre. Maga a Gamla név egy ősi izraeli városnak volt a neve a Golánon, amely évekig ellenállt a római hódító hadjáratoknak. Ennek a heroikus küzdelemnek állít emléket az a pénzérme, amelyet a címkére tettünk, és amelyet egy ásatáskor találtak a régészek. A (Mount) Hermon családra a könnyen érthetőség jellemző, jó ivású borok a minőség messzemenő fenntartásával. Ugyan ez jellemző Golan termékcsalád boraira is. Itt azonban a fiatal fogyasztókat céloztuk meg, hiszen a termékcsalád tagjai is fiatal borok. Jó ár/értékarány jellemző rájuk.
Kibucok földjén - A Golan Heights Winery-nél jártunk
6-7 emeletes hordótárolás
Úgy tudom, hogy a Golan Heights Winery elkötelezett a környezetvédelem, illetve a fenntartható fejlődés iránt, továbbá a dolgozók önkéntes munkájával is támogatja a helyi közösségeket. Ez miben nyilvánul meg a mindennapokban?
A borászat Izrael legelső és legnagyobb organikus borászata. Olyan organikus módszereket alkalmazunk a szőlőtermesztésben, mint például az organikus komposzt használata vagy a különböző feromonok használata a tarka szőlőmoly (Lobesia botrana) ellen. A Golánra telepített szélturbinák a borászat energiaellátásának 25%-át biztosítják. Szintén említésre méltó az a szennyvíztisztító rendszer, amelyet az izraeli Környezetvédelmi Minisztérium kérésére létesítettünk. Már 2007-ben eldöntöttük, hogy nem használunk műanyag zacskókat. Helyette újrahasznosított papírból készült termékeket használunk. Nyomtatás csak fehérítetlen papírokon jöhet szóba. Azonban említhetném az olyan különleges eseményeket és programokat, mint például a Gamla keselyűinek védelme nevű program, mely a Gamla Nemzeti parkban fészkelő fakó keselyűk (Gyps fulvus) élőhelyeinek megóvásáról szólt. Ennek a projektnek keretén belül alkottuk meg az egyik borcsaládunkat, amit Gamlának neveztünk el és mára már széles fogyasztókörrel bír. Természetesen az eladott palackokból befolyó összeg nagy részével támogattuk a keselyű védelmi programot.
A borászat dolgozói 2009-től fogva részt vesznek az éves önkéntes programokban. Ilyenek például a Zvaton (Cfát) található Befogadó központ (ahol Etiópiából érkezett új bevándorlókat szállásolnak el) használaton kívüli hatalmas parkolójának átalakítása vibráló közösségi térré, illetve a bevándorlókkal együtt építünk több új közösségi épületet is. De hogy a borainkhoz jobban köthető programot említsek, hogy jobban felhívjuk a figyelmet és támogassuk a hátrányos helyzetű embertársainkat a borászat a Mount Hermon borainak a címkéjét 2007-óta Braille írással is ellátja. Így a gyengén látó vagy látássérült vevőink is el tudják olvasni a bor nevét, a fajtáját vagy a szüret évét.
Záró gondolatok
Miután megköszöntem Yakov Somonnak, hogy rendelkezésemre állt az interjú elkészítésében (hiszen sajnos a hivatalos nyitvatartási idő után tudtam csak kiérni a borászathoz) és kifelé bandukoltam a parkolóba, csak arra tudtam gondolni, hogy ennél jobb példával nem is találkozhattam volna, amikor az összefogás nemcsak szavakban létezik, hanem testet is ölt. Nem külön-külön akarják megvalósítani a kibucokban és mosávokban lakó emberek az ötleteiket. Kijelölik az elérendő célt és mindent megtesznek azért, hogy el is érjenek oda, megvalósítsák azt. Félúton nem gondolják meg magukat, nem táncolnak vissza. De miért megint egy külföldi példával kellett szembesülnöm, ami az összefogást illeti? Nálunk miért megy ez ennyire döcögősen? Pedig ha az ember megnézi, hogy honnan indult ez a vállalkozás és minden nehézségeik ellenére ma hol tartanak, akkor valószínű, hogy a földön kellene keresgélni a csodálkozástól leesett állunkat. Erre persze lehet azt mondani, hogy pénzzel minden megoldható. Ez részben így van, hiszen nagyon sok minden elintézhető vele, de közel sem minden. Az akaratot, az elhivatottságot és természeti körülményeket nem lehet pénzzel megvenni vagy kiváltani. Arról nem is beszélve, hogy hosszú távon csak a minőséget lehet eladni. És ebben a Golan Height Winery nagyon jó, 1983-óta.
Kibucok földjén - A Golan Heights Winery-nél jártunk
Szortiment
Kóstolási jegyzet
A számos bor közül amiket kóstoltam a két végletet emelném ki. A két véglet alatt csak a termékcsaládok közötti különbséget kell érteni. nem a minőségbelit.
Yarden Katzrin 2008
A Yarden Katzrint csak a legkiválóbb évjáratokban készítik. A Cabernet Sauvignonból és Merlotból álló cuvéeben egyszerre voltak jelen az érett fekete erdei gyümölcsök, egy SASAD-Virág boltra jellemző, megdöbbentő földes jegyek, illetve egy frissen nyert trafikpályázat boltját kellemesen belengő dohányillat egy kis prémium étcsokoládéval, szigorúan 75% feletti kakaótartalommal. Az eddig felsorolt íz-és illatjegyek pezsgőfürdőjében lubickoltam, amikor hirtelen a semmiből előléptek az 1001 éjszaka meséinek keleti fűszerei. Nagyon komoly, testes, sűrű, nagy bor. A nagy testhez kellő (és véletlenül sem aránytalanul sok) mennyiségű, lecsiszolt végű, kerek tanninok párosultak. Orvosi patikamérlegen kimért egyensúly! A Yarden Katzrin 2008 mégis eddig ismeretlen dimenziók kapuját tárta szélesre előttem. Ugyan most is hatalmas élményt nyújt, de 15-20 év potenciál lazán van benne. Alkohol: 15,5 (v/v%). Ha nem akarjuk rendes áron 150 dollárért (~33.900 Ft) megvenni, nincs más dolgunk, mint várni egy kis akciózásra és akkor 135 dollárért (~30.510 Ft) már hozzánk is vágják.
Golan Sion Creek White 2010
A nagy testes, prémium borokat adó Yarden borcsalád után az elsősorban fiataloknak szánt, fiatalos borokat felmutató Golan termékcsalád borát vettem górcső alá. A Golan Sion Creek White 2010 azt nyújtja, amit ígér. Szárazon és félédes formában is. Friss, fiatalos, virágzásuk teljében lévő erdei rét, ahol a virágokat Fűszeres tramini, Sauvignon blanc és Rajnai rizling mezők alkotják. Enyhe citrusosság, illetve déli gyümölcsök kavalkádja. Ha a cél az izraeli fiatalok átnevelése a sörfogyasztásról a borok szeretete felé, akkor ezzel mindenképpen elérik. Ennek a bornak az első kortya válthatja ki azt az egy életen át tartó függőséget, amelyet csak újabb borokból kortyolva lehet csillapítani. Simán betöltheti a nyár esték bora pozíciót. De azért azt ne felejtsük el, hogy a kinti nyári esték sokkal melegebbek, mint az itteniek. Úgyhogy fogyasztás előtt mindenképpen hűtsük be. Alkohol: 13,0 (v/v%). Ára: 13 dollár (~2.938 Ft). Igen, Izrael valóban drága ország, de ez az ár ott tényleg olcsónak számít.
 
Winelovers borok az olvasás mellé