Kiderült mi miatt vágyunk a hízlaló ételekre

Borászportál
2014. július 08., 11:01


Az Endokrin Társaság San Diego-i éves ülésén kiderült, hogy hamarosan lézethet az a szer, amely gátolná a gerlin, vagyis az "éhséghormon" aktivitását. A gerlin az agy éhségközpontját stimulálja.
Kiderült mi miatt vágyunk a hízlaló ételekre
 
A tanulmányt Dr. Tony Goldstone prezentálta, a Brit Orvosi Kutatótanács Klinikai Tudományok Központjának endokrinológus konzultánsa - írja a Betegszoba.hu. A tanulmányból kiderült, hogy a gerlin valóban növeli a magas kalóriatartalmú ételek iránti vágyat az embereknél. "Állatokkal és emberekkel végzett kutatásokból már tudjuk, hogy a gerlintől leszünk éhesebbek." - mondta Goldstone. "Az állatkísérletekből gyanították, hogy valószínűleg stimulálja az agy jutalomközpontját is, és talán szerepe van a táplálóbb ételekre adott válaszban is, de ezt emberek esetében még nem sikerült bizonyítani."
 
A bizonyítékot szolgáltató tanulmány során 18 egészséges felnőttnek mutattak különféle ételfotókat három reggelen: egy alkalommal úgy, hogy kihagyták a reggelit, kétszer pedig 90 perccel a reggeli elfogyasztása után. Az egyik reggelizős alkalommal a résztvevők injekciót kaptak. Egy részük sós vizes oldatot, azaz placebót, a többiek pedig gerlint. Magas kalóriatartalmú ételek fotóit is látták, mint például csokoládé, sütemény, pizza; illetve alacsony kalóriatartalmúakét is (saláták, zöldségek). Egy billentyűzet segítségével jelezték, hogy melyik ételt mennyire szívesen ennék meg. Az alacsony kalóriatartalmú ételek mindkét csoport esetében azonos pontszámokat kaptak. A magas kalóriatartalmú ételekre azonban többen szavaztak azok közül, akik gerlint kaptak.

"Úgy tűnik, a gerlin jobban módosítja a magas kalóriatartalmú ételek iránt érzett vágyat." - mondta Goldstone. A hatás különösen érvényesült abban az esetben, ha előtte egy éjszakán át éheztek a résztvevők. "Tudjuk, hogy mikor éhezünk, akkor jobban vágyunk a táplálóbb ételekre. Ezt a hatást igyekeztünk leutánozni."

A gerlin működését gátló tabletta tehát hasznos lehet a fogyókúrázók számára, néhány cég pedig már dolgozik a kifejlesztésén. Nem akkor kell majd beszedni, mikor feltör a vágy, mert idő kell a hatás kialakulásáig, de részévé válhat egy teljes körű súlycsökkentő kúrának, mondta Goldstone. "A kész szernek lehet egy különleges, a magas kalóriatartalmú ételek iránti vágyat blokkoló hatása."

A tanulmány eredményei nem hoztak meglepetést, mondta Alain Dagher, a montreali McGill Egyetem neurológus adjunktusa, aki a gerlint tanulmányozta. Kutatása során, állatokon végzett MRI vizsgálatokból kiderítette, hogy a "gerlin fokozza az agy ételre adott válaszát. Így nem meglepő, hogy az embereknek beadott egyetlen injekció hozzájárul ahhoz, hogy általánosságban a magasabb kalóriatartalmú ételeket válasszák." - mondta. Dagher folytatja munkáját. "Igyekszünk pontosítani azt, hogy miként hat az agyra a gerlin, annak mely területeit befolyásolja, és ez miként jelentkezik az étkezés terén."

A gerlin talán nem tehető felelőssé az elhízásért, de fenntarthatja azt, mivel csökkenti a fogyás képességét, mondta Dagher.