Kortárs magyar műremekek ihletői a Vylyan borok

(X)
2023. november 28., 12:32


A VYLYAN régóta elhíresült a különféle művészeti ágakkal való aktív kapcsolódásról. Nem mecenatúra ez, hanem szimbiózis. Ha megkérdezzük tőlük, hogy hogyan is alakult ez így ki, azt a választ kapjuk, hogy hasonlóan a művészethez, egy komolyabb bor is egyszeri és megismételhetetlen. Személyisége van, ha találkozunk vele, nehezen felejtjük el. Innen jött az ötlet, hogy az irodalmat választva eszközül, megszemélyesítik prémium boraikat. 
Kortárs magyar műremekek ihletői a Vylyan borok
Adta magát a dolog, hiszen évről évre a VYLYAN Terasz az a helyszín, ahol az Ördögkatlan irodalmi beszélgetései folynak. Borozgattak és beszélgettek, megint borozgattak és megint beszélgettek, és valaki fejéből kipattant az isteni szikra: kérjenek meg neves írókat és költőket, hogy írjanak valamit a borokról.
 
És lőn. Az alkotók választhattak maguknak egy-egy fajtát és kaptak belőle egy karton bort inspirációként. Írják le, amit éreznek. Írjanak, ami eszükbe jut róla, egy verset, egy rövid történetet, bármit, csak az a bor személyiségéről szóljon.
 
Izgalommal várták a végeredményt. A feszültség egyre csak fokozódott, mígnem beérkezett az első írás, ami történetesen Dragomán Györgyé volt, aki a Vylyan Cabernet Sauvignon -ról írt. Öröm és boldogság, pláne, amikor megtudták, hogy a novella oly módon íródott, ha a kulcsszavakat külön nézzük, akkor egy valódi kóstolási jegyzetet kapunk. A történet gyógyító és tündérszép, olyan, mint egy mély beszélgetés, amelyet egy olyan emberrel folytatunk, akár borozgatás közben, aki meghallgat, és tudja, hogy a dolgok ettől maguktól a helyükre kerülnek…
 
Kortárs magyar műremekek ihletői a Vylyan borok
 
Írt Háy János zseniális verset a Syrah-ról, Parti Nagy Lajos utánozhatatlan nyelvi bravúrral bormesét a Pinot Noir-ról, Szabó T. Anna szerelmetes borverset a Merlot-ról, Székely Csaba rövid szösszenetet a művészet (és a Montenuovo) eszenciájáról, Grecsó Krisztián a szerelem első látásra Villányi Franc-ról, és végül, de nem utolsó sorban Cserna-Szabó András az életmentő Kékfrankosról. 
 
A történetnek itt nincs még vége. Az írásokat odaadták egy rajzművésznek, Veress Tamásnak, ki megrajzolta őket, azt, amit ő lényegnek látott. Ezek a rajzok is egyszeriek és megismételhetetlenek. Akkor még nem gondolták, hogy ez a munka Vörös Tamás jutalomjátéka lesz, hiszen röviddel az után, hogy leadta az utolsó rajzot, fiatalon elment...Nagyon szerette ezt a munkát, mindig emlékezni fognak rá.
Hát itt ez a történet, mint egy hagyma, rétegekből áll. Középütt a bor, az a szív, majd jönnek a róluk szóló írások, és legvégül a rajzok. Mind ugyanazt fejezi ki, csak másként - a borok lelkét.
Ha valahol, valaki találkozik ezekkel a borokkal, kíváncsi lesz a rajzokra és eljut az írásokig, az egészen bizonyos, hogy különleges élményben lesz része!
 
Kortárs magyar műremekek ihletői a Vylyan borok
 
Összeállítottak egy csomagot, igazi AJÁNDÉKNAK.
A csomagban egy-egy palack lapul a Cabernet Sauvignon-ból, a Syrah-ból, a Merlot-ból, a Montenuovo-ból, a Villányi Francból és a Kékfrankosból. Mindegyikük egy-egy történetet mesél a borokról és a Vylyanról.
 
 
Boldog Ünnepeket! 
 
Winelovers borok az olvasás mellé