Különleges alkalom: most kóstolható a díjnyertes aszú, ami 2021-ben kerül forgalomba

Borászportál
2017. december 04., 15:12


100-ból 95 pontot és aranyérmet kapott a világ egyik legrangosabb versenyén a tokaji hatputtonyos aszú. Most juthatsz hozzá vagy 2021-ben.
Különleges alkalom: most kóstolható a díjnyertes aszú, ami 2021-ben kerül forgalomba
95 pontot és aranyérmet kapott idén májusban a tokaji Holdvölgy 2013-as Culture hatputtonyos aszúja a világ legnagyobb borversenyeként számon tartott Decanter World Wine Awards-on. A londoni bormustrán egy 219 fős nemzetközi zsűri választotta ki a több mint 17 ezer nevezett bor közül a legjobbakat.
 
A december 9-i Winelovers XMAS rendezvényen a látogatók megkóstolhatják és meg is vásárolhatják ezt a különleges tételt. A kóstolás és vásárlás lehetősége egyaránt is kivételes alkalom, a Culture sorozat hattputtonyos aszúit a pincészet ugyanis hagyományosan csak 8 év (legalább 2 év hordós és általában 6 év palckos érlelés) után szokta forgalomba hozni.
 
„Aszút készíteni kizárólag a több száz éves hagyomány tiszteletben tartásával lehet, ami mellett a modern technológiát is optimálisan kell használni. A cél az, hogy a lehetőségekhez képest a legmagasabb minőségű aszú szülessen” – nyilatkozta 2016-ban, a bor palckozásakor Gincsai Tamás főborász.
 
Különleges alkalom: most kóstolható a díjnyertes aszú, ami 2021-ben kerül forgalomba

„Hitünk szerint a tokaji borok csúcsa az aszú, amely az adott év minden illatát, aromáját és ízét egy palackban foglalja össze, hogy hosszú évtizedeken, generációkon át megőrizze az évjárat lenyomatát. Ehhez viszont többéven át tartó érlelésre van szükség, hogy a legtökéletesebb formában kerüljön forgalomba. Most azonban a díj tiszteletére kivételt teszünk, bepillantást engedünk a jövőbe” – magyarázza Jójárt Gergő, a pincészet kereskedelmi vezetője.

Ennek megfelelően idén karácsonykor összesen 100 darab 3 palackos csomag (60 ezer forint/3 palack) került forgalomba. Ez azt jelenti, hogy aki idén decemberben nem vásárol belőle, az legközelebb 2021-ben teheti meg. A 2013-as Culture a Király, Kakas és Becsek dűlőkből származó furmint alapborba áztatott, furmint és hárslevelű aszúszemekből készült.
 
„Befektetésnek is kiváló választás,
hiszen ezek a borok a kiteljesedésükkel csak még többet fognak érni” – teszi hozzá Jójárt Gergő. Összehasonlításképpen: a Holdvölgy pincészet hat évjáratot (2006 – 2011) átfogó vertikális tokaji aszú kollekciója tavaly rekord áron, 4000 euróért kelt el Monacóban egy luxuscikk- és régiség-árverésen.
 
 

 
Winelovers borok az olvasás mellé