Láttál már pezsgő degorzsálást lassított felvételen?

Geri Ádám
2019. október 17., 09:04


A pezsgőkészítés egyik legizgalmasabb része kétségtelenül az utolsó szakasz, a degorzsálástól kezdődően egészen a dugó és kosár felhelyezéséig. Egy 2 perces videói segítségével most megismerheted a folyamatot.
Láttál már pezsgő degorzsálást lassított felvételen?
Szeptemberben elkezdtem a budafoki Soós egy éves OKJ-s borász tanfolyamát (egy blogsorozat keretében hétről hétre beszámolok az iskolában történtekről, a tanévemet itt tudod követni). A kurzus teljesítésének egyik feltétele egy 100 órás kötelező gyakorlat, amit a hallgatók elvégezhetnek az iskola tangazdáságában, vagy egy külső borászatnál. Engem Etyeken a Rókusfalvy Birtok fogadott be, múlt pénteken már a második gyakorlati napomat töltöttem ott, így életemben először láthattam és magam is csinálhattam pezsgődegorzsálást. A tradicionális pezsgőkészítés teljes folyamatát itt el tudod olvasni, ez a cikk csak az utolsó fázisra szorítkozik, amiben magam is részt vehettem.
 
Következzen először egy rövid összefoglalás, mit is fogsz látni a videón.
 
 
0. A pezsgősüveg 21 napos tengelykörüli forgatásával, illetve "fejtetőre" állításával a seprő, vagyis elhalt élesztő a palack nyakában gyűlik össze. A degorzsálás ennek az "élesztődugónak" az eltávolítását jelenti.
1. A fejtetőre állított palack nyakát szárazjéggel lehűtjük, hogy benne a seprő megfagyjon. Ez pár percet vesz igénybe.
2. Ha megfagyott a seprődugó, akkor egy a sörnyitóhoz hasonlatos eszközzel eltávolítjuk a koronazárat. Ha túlhűtöttük, akkor kicsit várni kell, míg kilő a dugó (így készülhetett a videón látható lassított felvétel a kilövésről). Arra vonatkozóan nem találtam adatot, milyen sebességgel távozik a fagyott seprő, azt viszont tudni, hogy a "rendes" pezsgődugó akár 60 km/órás sebességre is fel tud gyorsulni, miközben kiszabadul a palack nyakából. Szóval ezt műveletet érdemes nagy körültekintéssel, valamilyen elzárt helyen végezni.
3. A pezsgőnek ezután expedíciós likőrrel beállítják a cukortartalmát (ez a dosage), kénezik és ha a degorzsálás során csökkent az üveg tartalma, akkor azt is pótolják.
4. Utolsó lépésként helyére kerül a dugó és a kosár.
 
Szentelj egy teljes napot a buborékos italok megismerésének, tudd meg, hogyan készül a pezsgő, hogyan keletkeznek a buborékok, milyen pezsgőkészítési eljárások vannak és miért a champagne a legdrágább mind közül! Most kedvezményesen jelentkezhetsz a Borkollégium november 16-i Buborék Világ kurzusára.
 
És akkor lássuk, hogy néz ki mindez a Rókusfalvy Birtokon. A videóért köszönet csoporttársamnak, Mona Péternek.
 
Winelovers borok az olvasás mellé