Májusi muzsika és bor aranyat ér

(X)
2014. május 09., 10:27


Bordal - A Hollókői Bornapokkal kezdte 2014-es fesztiválidényét a Borra-Való zenekar – az összesereglett vendégek nagy örömére. "Míg a torkokat finom borok kényeztették, a torkok ércesen recegtek, a lábak ritmusra jártak."
Májusi muzsika és bor aranyat ér
 
Májusi muzsika és bor aranyat ér
A természet a legszebb tavaszi arcát mutatva, ölelő zöld karokkal fogadta a meseszép és messzeföldön híres cserháti kis faluban a Borra-Való együttest: a gasztrofolk zenekar a május 2-3-a közt immár hetedik alkalommal megrendezett Hollókői Bornapok vendége volt.

A Magyarországon egyedülálló, 380 lelkes világörökségi település határokon innen és túl a hagyományok élő ápolásáról nevezetes. Ennek része az évről-évre megtartott borünnep, amire az ország legnemesebb tradíciójú szőlőtermő vidékeinek kiváló bormestereit, borlovagjait invitálják, hogy miközben megméretik a boraikat, traktálják a kíváncsi vendégeket, megszerettessék a minőségi itókákat. A bámész népek jól tartásáról a szervezők fenséges paprikás krumplival is gondoskodtak – nemkülönben a lelket és testet emelő és tűzbe hozó műsorról.
 
A Borra-Való a nógrádi lankákon indította idei fesztiválszezonját, 2014-ben először muzsikált a - ragyogó - szabad ég alatt. Az egy órás műsor annyira magával ragadta a közönséget, hogy a hölgyek és urak közösen énekeltek a zenekarral, különösen az új dalok arattak osztatlan sikert. A hallgatóság hamar együtt fújta a Borra-Valóval a Bonchidai menyecskék rigmusait éppúgy („Bonchidai menyecskék/ Ugrálnak, mint a kecskék/ Szeretőjük mindig más/ Az uruk csak ráadás”), mint a Lackfi János szövegezte Ember bora, asszony bora sorait. Így a nagyszerű idővel megáldott, nagyon jó hangulatú koncerten a selymesen csúszó nedűktől kísérve a fülbe - és talpba mászó - dallamok mellett úgy szívták magukba Lackfi költeményét, hogy megkockáztathatjuk, hazáig dúdolták: „Borral estem szerelembe/ Csókolgatom folyton!”.
A Borra-Való nagy megtiszteltetésnek vette, hogy hozzájárulhatott a hollókői borrendezvény hangulatos (és maradandó) élményéhez, s biztosak benne, ha ilyen jól startolt számukra az ez évi borfesztivál-szezon, annak csakis ígéretes lesz a folytatása.
Winelovers borok az olvasás mellé