Milyen bort visz haza a külföldi Ferihegyről?

Borászportál
2017. szeptember 04., 13:45


Irigyelt az a pincészet, akinek a bora megtalálható a budapesti Liszt Ferenc repülőtér ajándékboltjában, hiszen a későn észbekapó turisták és a külföldre látogató magyarok egyaránt innen választanak szuvenírt. De melyik borászat jut oda a húsosfazékhoz?
Milyen bort visz haza a külföldi Ferihegyről?
Pincészetként jelen lenni a Liszt Ferenc repülőtér duty free shopjában körülbelül olyan, mint főtaxisként a reptér épülete előtt várakozni. Kiváncsiak voltunk tehát, kinek adatik meg ez a szerencse.
 
Sebtében elvégzett ferihegyi bormustránk során örömmel tapasztaltuk, hogy a kínálat minőségi, és a borfajtákat tekintve változatos is. Az aszúk korábbi „egyeduralma” után már találkozni szép vörösborokkal, száraz fehérekkel és pezsgőkkel is. Kicsit más a helyzet a borvidékek és borászatok tekintetében, mert itt bizonyos koncentrációt véltünk felfedezni. Szembetűnő Tokaj, Szekszárd és Villány dominanciája, márkát tekintve pedig a Sauska pincészeté, hiszen a nagy vörösek mellett pezsgőik és az 5 puttonyos aszújuk is ott van a polcokon. Magyar pezsgőből rajtuk kívül egyébként kizárólag a Törley Pezsgőpincészet három brandje (Törley, François, Hungaria) kapható.
 
Az évi 10 millió utast is meghaladó forgalmú reptér duty free üzletének palettáján szerepelnek még kiváló Vida, Vylyan, Chateau Dereszla, Disznókő, Dobogó, Gróf Degenfeld, Oremus és Royal Tokaji tételek is.
A borok forgalmazása a hamburgi székhelyű Gebr. Heinemann felségterülete, ez a cég rendelkezik a világ harmadik legnagyobb duty free hálózatával, az európai repülőtereken pedig piacvezető. Minden évre év elején szokták kiírni a tendert, amire elvileg bárki jelentkezhet, küldhet be mintát; nagyjából szeptemberre hoznak döntést a cég szakemberei. A döntésnél természetesen azt is figyelembe veszik, hogy adott borok és borászatok borai az előző évben miként teljesítettek a duty free boltban.
 
Milyen bort visz haza a külföldi Ferihegyről?
 
Legolcsóbb bor: Vylyan Kakas Rozé (1770 Ft) és Dorombor 2-es csomagolásban (2490 Ft)
Legdrágább bor: Sauska Cuvée 5 (29710 Ft)
Winelovers borok az olvasás mellé