Minden napra egy aszú: Barta Pince Öreg Király Dűlő Aszúválogatás 6 puttonyos 2013

Borászportál
2020. augusztus 19., 16:59


Ebben az évben sem maradnak a legkülönlegesebb magyar bor rajongói exkluzív kóstolóesemény nélkül. 2020. augusztus 20-án nyitja meg kapuit a Winelovers Tokaj Exclusive rendezvény. A borvidék legnagyobb hazai kóstolóját, a Tokaji Márciust évről-évre sikerre vivő Winelovers ezúttal a legfontosabb nemzeti ünnepünkön szervez kóstolót. Kedvcsinálóként addig minden nap bemutatunk egyet az Aszú Terem tételeiből.
Minden napra egy aszú: Barta Pince Öreg Király Dűlő Aszúválogatás 6 puttonyos 2013
Az elmúlt évtized egyik legjobb évjáratában csúcsminőségű furmint-aszúszemeket áztattunk erjedő furmint-alapmustban mintegy 24 órán át, a készre erjedt bor pedig magyar tölgyfahordóban kapott két év érlelést. Ez a válogatás az ebből a kiváló aszúból külön kivett, mintegy két hordónyi, egyedi karakterű tétel.
 
Analitika

Alkohol: 9%
Sav: 7 g/l
Maradékcukor: 245 g/l
 
 
 
2003-ban alakult a cég az egyik legnagyobb preztizsű hegyaljai dűlő, az Öreg Király (vagy Nagy Király) dűlő feltámasztására. A Király hegy oldalában elhelyezkedő meredek és keskeny teraszok újjá építése és betelepítése 3 évig folyt. Az embert próbáló munka eredményeként ismét régi fényében tündököl Tokaj Hegyalja egyik legértékesebb szőlő területe. Az 50 évig pihentetett talaj megóvása érdekében a területen organikus gazdálkodás folyik. A borkészítés a Mád központjában elhelyezkedő XVI. századi eredetű Rákóczi kúriában történik. A méter vastag kőfalakból álló műemlék kúria földszintjén a borászat fogadó helyiségei, kóstoló helyiség, borbolt és birtokkonyha lesznek megtalálhatók. (Várhatóan 2011 nyarára.) A borászat a lehető legtermészetesebb módon készíti borait a történelmi környezetben olyan szőlőterületről, amely Tokaj 17-18 századi fénykorában egyike volt a legnagyobb becsben tartott területeknek.