Minden napra egy aszú: Béres Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2011

Borászportál
2019. március 07., 09:00


2019-ben ötödjére érkezik a Tokaji Március Nagykóstoló, ahol csupa izgalmas tokaji tétel mutatkozik be a rendezvény Aszú Termében. Figyeld napi ajánlónkat, és ismerkedj meg a különterem legmenőbb tételeivel. 
Minden napra egy aszú: Béres Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2011
Béres Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2011
 
Arany színárnyalatú bor, egészen tömény, koncentrált illattal. Érdemes neki időt hagyni, hogy a hordóban, palackban töltött évek után a pohárban kinyíljon. Ha ezt megadjuk, tapasztalhatjuk, ahogy egymás után méz, fűszerek és pörkölt olajos magvak bújnak elő a pohárból. Kóstoláskor érezhető, hogy az évjárat jellegéből fakadóan a savak teszik elevenné, még a jelentős cukortartalom mellett is. Az ízvilágban is tetten érhetőek már a harmadlagos, érlelési jegyek: datolya, kandírozott citrusok, avar és fűszerek töltik meg a kortyot. Ünnepi bor, ami remekül passzol például hizlalt máj, pástétomok, kéksajt, gyümölcsös desszertek mellé. 
 
Termőterület: Tokaji Borvidék, Erdőbénye
Dűlők neve: Lőcse és Omlás dűlő
Meghatározó talajtípus: vulkanikus
Szőlőfajták: furmint, hárslevelű
Tőkék életkora: 6-32 év
Érlelés: 24 hónap gönci (136l) és szerednyei (225) tölgyfa hordóban, 36 hónap palackban
Cukortartalom: 154,5 gramm/liter
 
Évjárat: napsütéses, kellően meleg  és megfelelően csapadékos évjárat, mely során a szőlőt egészségesen jó beérve sikerült leszüretelni még magasabb mustfok esetében is. Száraz borok esetében kiemelkedő beltartalommal sikerült a borkészítés. A botrytis kevésbé volt jellemző de  szedett aszúszemek jó minőségűek voltak.
 
Fontosabb díjak:
2016 XV. Országos Syngenta Borverseny Quadris díj
2017 Decanter World Wine  Awards – London – Ezüstérem- 100/94 pont
2018 Challange International du Vin – France -  Aranyérem 
 
 
"A Béres Szőlőbirtok fiatalos, lendületes borászat, igazi színfolt Tokaj-Hegyalján. Célunk a kezdetektől az volt, hogy a Birtokhoz tartozó történelmi dűlőkből származó szőlőből modern szemlélettel és eszközökkel Tokaj-Hegyalja rangjához méltó, nagy borokat alkossunk. Ma már büszkén mondhatjuk, hogy ezt a célt elértük: a kiváló talajadottságoknak, a mikroklímának, hozamkorlátozásnak és a hozzáértő, kíméletes feldolgozásnak köszönhetően már az első, 2003-as évjáratból igen szép, ígéretes borokkal mutatkozhattunk be, melyeket az óta is további sikerek követnek hazánkban és külföldön egyaránt. A „Minden cseppje Béres” jelmondatunk azt szeretné közvetíteni, hogy a borászatunkat is jellemzik a megszokott béreses értékek: a minőség, a megbízhatóság, a kitartás."
 
>>> A Tokaji Március Nagykóstolóról bővebben ITT olvashat. 
Winelovers borok az olvasás mellé